^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

ΑΠΟΚΟΡΩΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ ΟΤΑ

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

 

 

Ενημερώνουμε ότι το πρόγραμμα προστασίας της ελαιοπαραγωγής μέσω των δολωματικών ψεκασμών ολοκληρώθηκε με την 5η διαβροχή στις αρχές του Οκτώβρη στις παραθαλάσσιες και πεδινές περιοχές και στα μέσα Οκτωβρίου στις ημιορεινές. Σύμφωνα με τα στοιχεία ελαιοπαραγωγής τα οποία συλλέξαμε από ελαιοτριβεία του Αποκόρωνα και του εργαστηρίου ελαιοκομίας του Ινστιτούτου Ελιάς προέκυψε ότι το στάδιο ωρίμανσης του ελαιοκάρπου είναι σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο για τη χρονική περίοδο που διανύουμε και πιο συγκεκριμένα κυμαίνονται από 4,2 κιλά ελιές 1 κιλό λάδι το υψηλότερο έως 7,5 κιλά ελιές 1 κιλό λάδι η χαμηλότερη απόδοση σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλαν τα ελαιοτριβεία. Τα στοιχεία που ανέλυσε το ινστιτούτο ελιάς αφορούν μόνο τις συγκεκριμένες περιοχές Γαβαλοχώρι – Πλάκα – Τσιβαράς – Καλύβες – Κόκκινο Χωριό: ελαιοπεριεκτηκότητα από 4,7 η υψηλότερη έως 5,7 η χαμηλότερη. Παράλληλα η οξύτητα των δειγμάτων που αναλύθηκαν από τις προαναφερόμενες περιοχές κυμαίνεται από το εντυπωσιακό 0,18 (Καλύβες) έως 0,34 (Πλάκα- Κόκκινο Χωριό). Οι αντίστοιχες μετρήσεις των ελαιοτριβείων καταδεικνύουν παρόμοιες οξύτητες, με εξαίρεση περιοχές (τοπικά) στον ανατολικό Αποκόρωνα που έχουν παρατηρηθεί υψηλότερες έως και 0,8. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι αποδόσεις είναι σχετικά καλές και ταυτόχρονα το παραγόμενο ελαιόλαδο είναι εξαιρετικής ποιότητας έξτρα παρθένο. Δεδομένου ότι το κρατικό πρόγραμμα δακοκτονίας έχει λήξει, καθώς επίσης και το γεγονός ότι έχουν παρατηρηθεί τοπικά και σε διάφορες περιοχές εκτός της πολύ χαμηλής έως τώρα δακοπροσβολής και άλλοι παθογόνοι οργανισμοί που προσβάλουν τον καρπό της ελιάς όπως το γλοιοσπόριο, εφίσταται η προσοχή των καλλιεργητών να ελέγξουν την παραγωγή τους και να προγραμματίσουν εγκαίρως την συγκομιδή του καρπού στο αμέσως προσεχές διάστημα καθότι υπάρχουν πολλοί απρόβλεπτοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την έως τώρα καλή πορεία του παραγόμενου προϊόντος. Οι πιθανότεροι κίνδυνοι είναι οι εξής: 1) να υπάρξει δυναμική και επιταχυνόμενη δακοπροσβολή το επόμενο διάστημα, 2) να δράσουν και οι υπόλοιποι εχθροί της ελιάς όπως το γλοιοσπόριο και άλλα, 3) απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα όπως πολύ ισχυροί άνεμοι που μπορεί να ρίξουν σημαντική ποσότητα καρπού στο έδαφος, 4) η έγκαιρη συγκομιδή αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα καρποφορίας και για το επόμενο έτος.

Τέλος επισημαίνουμε ότι οι βροχές που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες θεωρούνται ευεργετικές για τα δέντρα και αναμένεται τις επόμενες ημέρες περεταίρω ελαίωση του καρπού.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

ΤΗΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ ΟΤΑ

Ο ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ


Facebook twitter youtube