^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

Ψήφισμα του Δ. Συμβουλίου για τον ΕΝΦΙΑ

Πρόσφατα ψηφίστηκε από τη βουλή ο νόμος για τον «Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ).

Ο νόμος αυτός, ο οποίος αφορά τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, είναι ένας άδικος νόμος.

Με τον τρόπο αυτό μονιμοποιεί ένα δήθεν έκτακτο χαράτσι στη λαϊκή κατοικία, αυξάνει τη φορολόγηση κάθε μικροϊδιοκτησίας ανεξάρτητα από τη χρήση της, ενώ περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές για τους μονοπωλιακούς ομίλους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Συν τοις άλλοις, επιβάλλει τη φορολόγηση της ακίνητης δημοτικής περιουσίας που στην πράξη σημαίνει μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των δήμων, με άμεσες επιπτώσεις στα οικονομικά τους, με την αναγκαστική επιβολή τελών και φόρων για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά – υπηρεσιακά έξοδα, στη λειτουργία των κοινωνικών δομών, κ.λ.π.

Και ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί μέρος του ματωμένου πλεονάσματος για το οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση και ταυτόχρονα απόδειξη ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι και η ανάκαμψη για το κεφάλαιο προϋποθέτουν τη μονιμοποίηση των χαρατσιών και των δεκάδων αντιλαϊκών φόρων για τη λαϊκή οικογένεια. Από 500 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωναν για το φόρο ακίνητης περιουσίας το 2009, σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων θα κληθεί να πληρώσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το «φούσκωμα» των χαρατσιών, η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του «ενιαίου φόρου ακινήτων» ανέδειξε έναν ακόμα παράγοντα που οδηγεί σε υπέρογκη φορολόγηση μικρών αξιών ακίνητης περιουσίας σε απομακρυσμένους οικισμούς : Ο μη καθορισμός ξεχωριστών τιμών ζώνης στις αντικειμενικές αξίες ανά δημοτική ενότητα στους «καλλικρατικούς» δήμους οδήγησε σε περιπτώσεις απομακρυσμένων οικισμών, που είναι εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, να υπολογίζεται ο φόρος βάσει των κατώτερων αντικειμενικών αξιών του οικείου δήμου. Ο τρόπος αυτός υπολογισμού οδηγεί σε υπέρογκα χαράτσια, π.χ. σε εκτάσεις ορεινών χωριών.

Η κυβέρνηση, με τις πολυθρυλούμενες αλλαγές του ΕΝΦΙΑ, τις επιμέρους βελτιώσεις και διορθώσεις δεν αλλάζει την ουσία. Προσπαθεί να παραπλανήσει το λαό, να του δημιουργήσει ψεύτικες ψευδαισθήσεις, εν τέλη να παγιδεύσει τη δίκαιη λαϊκή κατακραυγή και αγανάκτηση.

Θεωρούμε απαράδεκτη την προσπάθεια να συνδεθεί η Τοπική Διοίκηση με την είσπραξη του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για να μειωθούν οι δικαιολογημένες αντιδράσεις των λαϊκών στρωμάτων. Δεν θα δεχτούμε ως δήμοςνα παίξουμε το ρόλο «Δούρειου Ίππου» για την εφαρμογή του.Η λαϊκή οικογένεια δεν αντέχει άλλους φόρους!

Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά από την κυβέρνηση :

 1. Την απόσυρση συνολικά του νόμου για τον «Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ). Αυτός ο νόμος δεν παίρνει καμία απολύτως διόρθωση.

 2. Αφορολόγητη η πρώτη και η δευτερεύουσα κατοικία, που καλύπτουν ανάγκες στέγασης και αναψυχής.

 3. Να μην φορολογηθεί η αγροτική γη.

 4. Καμία φορολόγηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης στους δήμους.

 5. Να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία, καθώς επίσης να καταργηθούν τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα και οι φοροαπαλλαγές που απολαμβάνει το μεγάλο κεφάλαιο.

 6. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των φτωχών οικογενειών.

 7. Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός. Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου.

 8. Διαγραφή και πάγωμα χρεών για ανέργους, φτωχούς μισθωτούς, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.

ΒΡΥΣΕΣ 19-09-2014


Facebook twitter youtube