^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ”

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς το προηγούμενο τετραήμερο (18,19,20,21/02/2021). Ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημοσίως τους εθελοντές κτηνιάτρους της οργάνωσης “ Korderverein Arche Noah Kreta” για την καθοριστική συμβολή τους στο πρόγραμμα, καθώς και όλους τους εθελοντές που εργάστηκαν ανιδιοτελώς για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος στειρώσεων.
Ο Δήμος Αποκορώνου θα συνεχίσει απρόσκοπτα και με τον ίδιο ζήλο ενισχύοντας το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα διαχείρισης πληθυσμού αδέσποτων ζώων. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν ζώα συντροφιάς, να φροντίσουν για την ηλεκτρονική τους σήμανση και καταγραφή καθώς επίσης και για τη σωστή και υπεύθυνη μεταχείρισή τους ώστε να παύσει η τακτική της ασυνείδητης εγκατάλειψης ζώων συντροφιάς στους δρόμους, κάτι που αποτελεί βασικό παράγοντα της ραγδαίας αύξησης των αδέσποτων.

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΔΕ ΒΑΜΟΥ


Εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης διάθεση πίστωσης για την εκτέλεση του έργου “Αντικατάσταση συνθετικού χλοοτάπητα με νέο στο γήπεδο ποδοσφαίρου Δ.Ε.Βάμου Δήμου Αποκορώνου”, προϋπολογισμού 300.000,00 ευρώ, κατόπιν αιτήματος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αποκορώνου στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε.Χανίων, η οποία εν συνεχεία απέστειλε στην Περιφέρεια Κρήτης (Διεύθυνση Σχεδιασμού και ΠΠΑ) αίτημα εξέτασης χρηματοδότησης για το παραπάνω έργο.

Το φυσικό αντικείμενο του προτεινόμενου έργου αφορά στις εργασίες αντικατάστασης φθαρμένου και ακατάλληλου συνθετικού χλοοτάπητα του γηπέδου ποδοσφαίρου στον οικισμό Βάμου της Δημοτικής Ενότητας Βάμου του Δήμου Αποκορώνου. Οι εργασίες περιλαμβάνουν την αποξήλωση και απομάκρυνση του υφιστάμενου συνθετικού χλοοτάπητα, τη διαμόρφωση – σταθεροποίηση της σκάφης της περιοχής του αγωνιστικού χώρου και την τοποθέτηση νέου συνθετικού ποδοσφαιρικού τάπητα ελαχίστου συνολικού πάχους πέλους 50 χιλιοστών, τελευταίας τεχνολογίας σύμφωνα με τις προδιαγραφές FIFA. Το έργο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αποκορώνου και της Περιφέρειας Κρήτης.

Ένταξη της Ανάπλασης Οικισμού Αλικάμπου στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης


Εντάχθηκε, με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, το Υπόεργο “Ανάπλαση και βελτίωση δημοτικών οδών εντός οικισμού Αλικάμπου, Δήμου Αποκορώνου” , του έργου με τίτλο : “Δράσεις Αστικής Αναζωογόνησης Περιφέρειας Κρήτης” στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” στον άξονα προτεραιότητας “Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών” , προϋπολογισμού 1.372.374,64 ευρώ.

Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, στον οικισμό πρόκειται να πραγματοποιηθούν εργασίες που είναι αναγκαίες για τη βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος και των υποδομών ύδρευσης. Οι γενικές εργασίες  που προτείνονται κατηγοριοποιούνται στις κάτωθι ομάδες:
    • Εργασίες οδοποιίας = Αφορά την βελτίωση της δημοτικής οδοποιίας του οικισμού με επίστρωση σκυροδέματος στο κατάστρωμα των οδών, με την τεχνοτροπία του χτενιστού, 8.750τμ.
    • Εργασίες οικοδομικές = Αφορά συγκεκριμένα τμήματα οδών, κυρίως μονοπάτια ή κεντρικούς δρόμους, τα οποία θα επιστρωθούν με φυσική πέτρα , 6.430τμ.
    • Εργασίες υδραυλικές = Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης του οικισμού Αλίκαμπου, με νέους αγωγούς πολυαιθυλαινίου, 2.560μ.
    • Εργασίες Ηλεκτρομηχανολογικές = Αφορά την κατασκευή δικτύου ηλεκτροφωτισμού με φανοστάτες για τον κεντρικό δημοτικό δρόμο του οικισμού, πέριξ της πλατείας – μνημείου του χωρίου. Επίσης προτείνεται αρχιτεκτονικός ήπιος φωτισμός, στην πλατεία του οικισμού όπως και στο πλάτωμα – χώρος αναψυχής δίπλα στην εκκλησία.
    • Εργασίες πρασίνου =  Αφορά φυτεύσεις δέντρων, τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων όπως και καθιστικών – παγκάκια σε διάφορα σημεία του οικισμού, σύμφωνα με τις υποδείξεις της επιβλέπουσας υπηρεσίας του έργου.
Ο οικισμός του Αλίκαμπου είναι κατ εξοχήν αγροτικός με βασικό χαρακτηριστικό του οικισμού αποτελούν τα μονοπάτια του χωριού τα οποία κατά κύριο λόγο είναι ασφαλτοστρωμένα  ή τσιμεντοστρωμένα.
Κεντρική ιδέα της μελέτης αποτελεί η παρέμβαση που θα αποσκοπεί στην ανάδειξη των διαδρομών στα διάφορα σημεία του οικισμού. Μ’ αυτό τον τρόπο, θα πραγματοποιηθούν οι εξής παρεμβάσεις:
    • Καθαιρέσεις τμήματος παλιών τσιμεντοστρώσεων/ασφαλτοστρώσεων.
    • Διάνοιξη τάφρου 1,00μ βάθος x 0,50μ  πλάτους για την εγκατάσταση του νέου δικτύου ύδρευσης.
    • Διάνοιξη τάφρου περίπου τάφρου 0,70μ βάθος x 0,50μ πλάτους για την εγκατάσταση του ηλεκτρολογικού δικτύου.
    • Τοποθέτηση νέου αγωγού ύδρευσης
    • Τοποθέτηση ηλεκτρολογικού δικτύου
    • Κατασκευή επιχώσεων και υπόβασης σύμφωνα με τα τελικά υψόμετρα της μηκοτομής ύδρευσης για το σύνολο των οδών και τμημάτων οδών, στα οποία πραγματοποιείται εκσκαφή εξυγίανσης και καθαίρεσης των παλαιών στρώσεων κυκλοφορίας.
    • νέα τσιμεντόστρωση με οπλισμό (πλέγμα) και νέα επίστρωση με πέτρινες πλάκες (ορθογωνικού σχήματος) στα διάφορα τμήματα του οικισμού .
    • Συνδέσεις νέου δικτύου ύδρευσης με κεντρικούς διανομείς [κολεκτέρ] προς τις οικίες.
    • Εγκατάσταση φωτιστικών, με φανοστάτες στο κεντρικό τμήμα και στις πλατείες του οικισμού.
    • Τοποθέτηση κάδων και καθιστικών, όπως και των φυτεύσεων σύμφωνα με τα σχέδια της πρότασης και κατόπιν των οδηγιών της επιβλέπουσας υπηρεσίας, για την επιλογή του είδους φύτευσης και των τύπων του αστικού εξοπλισμού.

Καταλήγοντας , ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης δήλωσε : “Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, εκμεταλευόμενοι προγράμματα χρηματοδοτήσεων ,μελετώντας και εντάσσοντας έργα για τη βελτίωση των υποδομών του Δήμου μας, με γνώμονα τη διατήρηση και αξιοποίηση του παραδοσιακού χαρακτήρα της κάθε περιοχής και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Αποκορώνου και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου διοργανώνει φέτος την καθιερωμένη λαϊκή αγορά – εμποροπανήγυρη στις Βρύσες (διασταύρωση προς Βαφέ-Νίππος), την Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου 2023, θεωρώντας την ημέρα περισσότερο κατάλληλη για αυτό τον σκοπό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που πραγματοποιούνταν κάθε Μεγάλη Παρασκευή.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν έγκαιρα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τοπικά προϊόντα, είδη λαϊκής τέχνης, είδη ένδυσης κ.α., από παραγωγούς και πωλητές της ευρύτερης περιοχής.

Ενημερώνουμε, επίσης, ότι θα συγκεντρώνονται τρόφιμα μακράς διαρκείας για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου ,για όποιον επιθυμεί να συνεισφέρει.

Δηλώσεις συμμετοχής στο Δημαρχείο Αποκορώνου στις Βρύσες έως την Παρασκευή  7 Απριλίου 2023, 09:00 - 14:00. και στο τηλ 2825340300.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΟΥΚΙΑΝΑΚΗ ΣΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΣΧΟΟΑΠ ΑΡΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ


Επιστολή απέστειλε ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας  παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα με τα ΣΧΟΟΑΠ Αρμένων και Γεωργιουπόλεως σχετικά με τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και την αδειοδότησή τους και προτείνοντας νομοθετική ρύθμιση , προκειμένου οι δεσμεύσεις που προκύπτουν από τα υφιστάμενα ΣΧΟΟΑΠ να επιτρέπουν τη χωροθέτηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Αποκορώνου αναφέρει :

“Κύριε Υπουργέ,
Από τις 22/01/2009  και τις 03/02/2009 έχουμε σε ισχύ το ΣΧΟΟΑΠ Γεωργιουπόλεως και Αρμένων αντίστοιχα. Τα συγκεκριμένα ΣΧΟΟΑΠ δεν επιτρέπουν με τον τρόπο που έχουν συνταχθεί την ίδρυση-νομιμοποίηση βιώσιμων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με άδεια λειτουργίας.
 Το ΣΧΟΟΑΠ Γεωργιουπόλεως δεν επιτρέπει στο σύνολο του την ίδρυση-νομιμοποίηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με μία μικρή εξαίρεση σε δύο τμήματα  στα πεδινά χωρία της Εξώπολης και στο Καλαμίτσι Αμυγδάλου με δυναμική μέχρι 3 ισοδύναμα ζώα (149 αιγοπρόβατα).
Το ΣΧΟΟΑΠ Αρμένων στην Ζώνη 1 δεν επιτρέπει καθόλου την ίδρυση-νομιμοποίηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων , στην Ζώνη 2 επιτρέπει μέχρι 3 ισοδύναμα ζώα (149 αιγοπρόβατα) και στην Ζώνη 3 που είναι μία μικρή έκταση Δυτικά του Σαμωνά επιτρέπει πάνω από  3 ισοδύναμα ζώα (149 αιγοπρόβατα).

Προβλήματα που έχουν Παρουσιαστεί:
    • Δεν επιτρέπει στους κτηνοτρόφους να νομιμοποιήσουν τις σταβλικές εγκαταστάσεις τους.

    • Δεν επιτρέπει στους κτηνοτρόφους την ίδρυση - επέκταση- εξυγχρονισμό νέων κτηνοτροφικών μονάδων.

    • Δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης, Βιολογικά κ.α). Τα παραπάνω προγράμματα προαπαιτούν  την άδεια λειτουργίας των σταβλικών εγκαταστάσεων.


    • Στις 31/12/2023 βάση της Υπουργικής Απόφασης υποχρεούνται όλοι οι κτηνοτρόφοι  να έχουν άδεια λειτουργίας για τις κτηνοτροφικές μονάδες τους. Όσοι κτηνοτρόφοι δεν αποκτήσουν άδειες θα υποστούν τις κυρώσεις μου ορίζει η νομοθεσία.

Πρόταση:
Η  αδειοδότηση των  κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων  ρυθμίζεται από τον ν.4056/22.03.2012  <<Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες διατάξεις>>, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 4 του ν.4711/2020 .
Στα δικαιολογητικά για την ίδρυση κτηνοτροφικής εγκατάστασης προβλέπεται:
 Βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας Δόμησης περί υπαγωγής ή μη της έκτασης, στην οποία βρίσκεται το γήπεδο όπου θα κατασκευαστεί η κτηνοτροφική εγκατάσταση, σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις του χωρικού σχεδιασμού.
Ο συγκεκριμένος Νόμος εστιάζει στο σύνολο της Επικράτειας. Ουσιαστικά ξεκαθαρίζει σε ποιες περιοχές επιτρέπεται η χωροθέτηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Με δεδομένο ότι ο Δήμος Αποκορώνου με την υπ’αρίθμ.12773/15.02.2023 απόφαση του ΥΠΕΝ (ΦΕΚ 784/15.02.2023,τεύχος Β’) έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εκπόνησης Τ.Π. και Ε.Π. σχεδίων που χρηματοδοτείται από το Π.Δ.Ε. με τη γενική ονομασία τίτλου έργου “ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ”
Ζητάμε να υπάρξει  νομοθετική ρύθμιση,  προκειμένου  να  δοθεί  μια μεταβατική περίοδος  που οι  δεσμεύσεις που προκύπτουν από τα υφιστάμενα ΣΧΟΟΑΠ ,επιτρέπουν την  χωροθέτηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.”


Facebook twitter youtube