^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΦΡΕ

Εδώ και μερικά χρόνια ο Δήμος Αποκορώνου δραστηριοποιείται ενεργά στον χώρο του πολιτισμού, ενισχύοντας και αναβαθμίζοντας διαρκώς τις συναφείς υποδομές (βιβλιοθήκες, θέατρα, χώροι μνήμης), αλλά και το πολιτιστικό του πρόγραμμα (εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, εκθέσεις κ.ά.). Μια σημαντική πτυχή της πολιτικής του σ’ αυτό το πεδίο ήταν η ανακαίνιση της Δημοτικής Πινακοθήκης Φρε, η οποία ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2022.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Φρε ξεκίνησε ως πρωτοβουλία του ζεύγους Μάρκου και Αργυρώς Γιαννουλάκη, το οποίο συγκέντρωσε σε βάθος μερικών χρόνων δεκάδες πίνακες Ελλήνων λαϊκών και σύγχρονων ζωγράφων, τα έργα των οποίων εκτίθενται στον χώρο αυτό, ένα ισόγειο κτίσμα συνολικής έκτασης 130 τ.μ. στο κέντρο του χωριού, σε μικρή απόσταση από την εκκλησία της Ευαγγελίστριας, το Ηρώο και την κεντρική πλατεία.

Η Πινακοθήκη άνοιξε πρώτη φορά στο κοινό το 1982, οπότε και δωρήθηκε στην τότε Κοινότητα Φρε ως «Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού». Μετά τον θάνατο του Μάρκου Γιαννουλάκη το 1993, η Κοινότητα Φρε μετονόμασε τον χώρο «Πινακοθήκη Μάρκου και Αργυρώς Γιαννουλάκη». Το 1997 η Πινακοθήκη πέρασε στη δικαιοδοσία του Δήμου Φρε, ο οποίος έγινε μέρος του Δήμου Αποκορώνου το 2010.

Αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη αξία του χώρου αυτού, το 2021 η δημοτική αρχή αποφάσισε να ανακαινίσει την Πινακοθήκη, η οποία μετονομάστηκε «Δημοτική Πινακοθήκη Φρε - Δωρεά Μάρκου και Αργυρώς Γιαννουλάκη» με την απόφαση 07/28-2-2022 του Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου. Η ανακαίνιση της Πινακοθήκης αποτυπώνει την εξωστρέφεια του Αποκόρωνα και τη φιλοδοξία του να επανασυνδεθεί με την καλλιτεχνική δημιουργία, καθώς και με άλλα συναφή ιδρύματα και μουσεία της χώρας. Παράλληλα, υποστηρίζει και επαναβεβαιώνει την επιθυμία των δωρητών αυτός ο χώρος να αποτελέσει ένα κύτταρο πολιτισμού, προς όφελος τόσο του Φρε όσο και της ευρύτερης περιοχής. Ο χώρος άνοιξε ξανά στο κοινό στις 29 Ιουλίου 2022, οπότε και έγιναν τα εγκαίνιά του παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και του Δημάρχου Αποκορώνου, Χαράλαμπου Κουκιανάκη.

Οι Δωρητές της Πινακοθήκης

Ο Μάρκος Γιαννουλάκης του Ιωσήφ γεννήθηκε το 1906 στο Φρε και μεγάλωσε σε μια δύσκολη εποχή, η οποία σημαδεύτηκε από συνεχείς πολεμικές αναμετρήσεις (Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική Εκστρατεία). Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στα μέσα της δεκαετίας του ’20 και αμέσως μετά έφυγε για την Αθήνα, σε αναζήτηση εργασίας. Δούλεψε σκληρά, και μετά από κάποια χρόνια κατάφερε να ανοίξει ένα μικρό καφενείο στην Οδό Πραξιτέλους, το οποίο σύντομα έγινε στέκι των Φρεδιανών της Αθήνας. Μερικά χρόνια αργότερα ο Μάρκος διορίστηκε στη ΔΕΗ και παντρεύτηκε την Αργυρώ Μαραγκού με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, αλλά το ζευγάρι δεν απέκτησε παιδιά.

Ωστόσο, ο Μάρκος δεν έπαψε να ενδιαφέρεται για τον τόπο του και να αναζητά τρόπους να τον προβάλλει και υποστηρίξει. Για τον σκοπό αυτό ήρθε σε επαφή με άλλους συντοπίτες του στην Αθήνα και σε συνάντηση που έγινε στο σπίτι του τον Μάιο του 1977 τέθηκαν οι βάσεις για την ίδρυση ενός πολιτιστικού σωματείου που ονομάστηκε Εκπολιτιστικός Σύλλογος Φρεδιανών «η Ευαγγελίστρια». Κάποιες από τις πρώτες αποφάσεις του Συλλόγου ήταν η έκδοση εφημερίδας με επωνυμία «Η Φωνή των Φρεδιανών», η παροχή υποτροφιών και βραβείων σε ντόπιους μαθητές, αλλά και η δημιουργία Ηρώου για τους Φρεδιανούς πεσόντες στους εθνικούς αγώνες, στον περιβάλλοντα χώρο του ναού της Ευαγγελίστριας.

Παράλληλα, ο Μάρκος και η Αργυρώ Γιαννουλάκη άρχισαν να συγκεντρώνουν πίνακες ζωγραφικής και διάφορα αντικείμενα λαϊκής τέχνης, με σκοπό τη συγκρότηση μιας συλλογής που θα δωριζόταν στην τοπική κοινωνία. Για τον σκοπό αυτό το ζεύγος αποφάσισε να γκρεμίσει το πατρικό σπίτι του Μάρκου στο Φρε και να φτιάξει ένα «Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού», όπου στεγάστηκε η συλλογή αυτή στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Για την κοινωνική και πολιτιστική συνεισφορά του ο Μάρκος Γιαννουλάκης τιμήθηκε εν ζωή από την Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου Χανίων, την Ένωση Φρεδιανών «Η Παναγία των Δύο Βράχων» και αρκετούς άλλους φορείς τοπικής και εθνικής εμβέλειας.

Η Συλλογή της Πινακοθήκης

Η συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Φρε περιλαμβάνει δεκάδες πρωτότυπα έργα σύγχρονων και λαϊκών Ελλήνων ζωγράφων, όπως οι Λουκάς Γεραλής, Βασίλης Γερμενής, Ευθυμία Δεληγάκη, Γιώργος Καλικάκης, Σωτήρης Μιχαηλίδης, Κώστας Μπανάσης και Γιώργος Σικελιώτης.

Λουκάς ΓεραλήςΣτα έργα αυτά αποτυπώνονται τα κυρίαρχα καλλιτεχνικά ρεύματα των μέσων και τελών του 20ού αιώνα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ απεικονίζονται πρόσωπα, αντικείμενα και τοπία τόσο της χώρας μας, όσο και χωρών του εξωτερικού, από την Εσθονία έως το Ουζμπεκιστάν. Η συλλογή της Πινακοθήκης περιλαμβάνει επίσης αγιογραφίες και αντικείμενα λαϊκής τέχνης που προς το παρόν δεν εκτίθενται στον χώρο.

Τις εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης της Πινακοθήκης επέβλεψε ο Αντιδήμαρχος Ιωάννης Κουκουράκης, ενώ την οργάνωση της συλλογής και την επιμέλεια των σχετικών κειμένων έκανε ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Αποκορώνου, Γιώργος Λιμαντζάκης.

Επικοινωνία

Ιστοσελίδα: Δημοτική Πινακοθήκη Φρε

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Fb: Δημοτική Πινακοθήκη Φρε / Municipal Art Gallery of Fres


Facebook twitter youtube