^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΜΟΥΡΙ

ΜΟΥΡΙ (ή Μουρέ)

Το Μουρί βρίσκεται σε υψόμετρο 46 μέτρων στα ανατολικά της Λίμνης Κουρνά, στη μέση περίπου της κοιλάδας που σχηματίζεται ανάμεσα στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, τη Γεωργιούπολη και τον ποταμό Μουσέλα. Στην αρχαιότητα η λίμνη ήταν γνωστή με το όνομα Κορησία και στις όχθες της πιστεύεται ότι υπήρχε ιερό προς τιμήν της Κορησίας Αθηνάς, ενώ κατά την Αραβοκρατία (8ος-10ος αιώνας) ιδρύθηκε στις όχθες της χωριό, το οποίο εγκαταλείφθηκε κατά τη β΄ βυζαντινή περίοδο, καθώς οι κάτοικοι του οποίου μετακινήθηκαν 2,5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά, στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται το χωριό Κουρνάς.

Η περιοχή της λίμνης φαίνεται να έμεινε έκτοτε ακατοίκητη για αρκετά χρόνια, καθώς δεν αναφέρεται χωριό γύρω από αυτή στις απογραφές της Βενετοκρατίας. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, το Μουρί ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από Σφακιανούς που ήρθαν από το ομώνυμο χωριό της επαρχίας Σφακίων. Η ονομασία «Μουρί» χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει μια τοποθεσία με θέα στη γύρω περιοχή, πράγμα που ισχύει τόσο για τον παλιό οικισμό (το Μουρί Σφακίων) όσο και για τον νέο (το Μουρί Αποκορώνου). Το χωριό αναφέρεται στην αιγυπτιακή απογραφή του 1834 ως Muri, οπότε και κατοικούνταν από 10 χριστιανικές και 2 μουσουλμανικές οικογένειες.

Στο χωριό υπάρχουν δύο εκκλησίες, μία στο δυτικό άκρο του οικισμού, αφιερωμένη στους Αγίους Αναργύρους, και μία στο ανατολικό άκρο, αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Ριγολόγο (η οποία γιορτάζει στις 29 Αυγούστου). Δίπλα στην πρώτη από αυτές χτίστηκε και λειτούργησε σχολείο στα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά μετά την ίδρυση της Γεωργιούπολης το 1900 το σχολείο και οι μαθητές μεταφέρθηκαν εκεί. Ωστόσο, ο χώρος αναδιαμορφώθηκε πριν μερικά χρόνια και πλέον φιλοξενεί τον Παιδικό Σταθμό Γεωργιούπολης.

Διοικητικά, το χωριό αναφέρεται ως Μουρέ του Δήμου Μαθέ το 1881, του Δήμου Γεωργιουπόλεως το 1900 και της κοινότητας Γεωργιουπόλεως μετά το 1920, μέρος της οποίας παρέμεινε έκτοτε. Το 1971 καταργήθηκε ο οικισμός Δημητρουλιανά, ο οποίος προσαρτήθηκε στο Μουρί. Το χωριό έγινε μέρος του ανασυσταθέντος Δήμου Γεωργιούπολης το 1997, ο οποίος έγινε Δημοτική Ενότητα του Δήμου Αποκορώνου το 2010.

Επιμέλεια & σύνταξη κειμένων: Γιώργος Λιμαντζάκης


Facebook twitter youtube