^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κατατέθηκε σήμερα (25-10-2021) στη Διεύθυνση Δασών Χανίων η Τεχνική Έκθεση βελτίωσης της αντιπυρικής προστασίας του δάσους του “Ορπακιά ή Ρουπακιά” Τ.Κ.Σελλίων-Ξηροστερνίου-Κεφαλά Δήμου Αποκορώνου και των παρακείμενων οικισμών “Σούρη-Σελλιά-Λικοτιναράς”
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, η παρούσα τεχνική έκθεση αφορά τη βελτίωση της βατότητας προϋφιστάμενου δικτύου μονοπατιών με σκοπό την ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας, στην Τοπική Κοινότητα Σελλίων. Τα μονοπάτια αυτά, μοναδικά στο είδος τους τόσο από την άποψη της χάραξης όσο και κατασκευής, ήταν στενά δεμένα με την ζωή  και την καθημερινότητα του αγροτικού πληθυσμού της περιοχής στο βάθος των αιώνων, και εν μέρει αποτελούν και σήμερα, ένα σημαντικό στοιχείο της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου.
Η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών αποτελεί τον ιδεώδη στόχο της αντιπυρικής προστασίας του δασικού και γενικότερα φυσικού περιβάλλοντος. Ο στόχος αυτός επιδιώκεται με την άρση των αιτιών που άμεσα ή έμμεσα προκαλούν τις δασικές πυρκαγιές.
Κατά τις πυρκαγιές αναδεικνύεται η σημασία επαρκούς οδικού δικτύου στην κατάσβεση, όμως κατά την ώρα της κρίσης είναι ήδη αργά για τις ανεπάρκειες και τα κακώς κείμενα.
Κατά την υλοποίηση του έργου θα υπάρξει μια μικρή επίπτωση στους οικισμούς της άμεσης και ευρύτερης περιοχής του έργου για όσο διάστημα θα είναι σε εξέλιξη οι εργασίες, ιδιαίτερα από την επιπρόσθετη  κίνηση του μηχανοκίνητου οχήματος που θα εμπλακεί στις χωματουργικές εργασίες. Το εγχείρημα θα έχει αναμφισβήτητα θετική συμβολή στην τοπική κοινωνία τόσο μέσω της προμήθειας και χρήσης υλικών όσο και της απασχόλησης τοπικού εργατικού δυναμικού. Κατά τη λειτουργία του έργου η περιοχή θα προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες και παραθεριστές.
Η αναμενόμενη βελτίωση των συνθηκών προσέγγισης θα συμβάλει στην ανάδειξη της περιοχής, ανακατανομή της τουριστικής ροής και την προσέλκυση επισκεπτών από τις παράλιες περιοχές προς την εξεταζόμενη με ευεργετικές οικονομικές επιπτώσεις.
Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ανέφερε ότι σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να εξασφαλίσουμε τη συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία των αγροτικών δρόμων δασοδρόμων και μονοπατιών της περιοχής παρέχοντας συνεχείς και ασφαλείς κυκλοφοριακές συνθήκες στα πυροσβεστικά οχήματα και τα οχήματα μεταφοράς προσωπικού πρόληψης και άμεσης καταστολής δασικών πυρκαγιών στην περιοχή.


Facebook twitter youtube