^Κορυφή
  • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
    ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
  • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
    ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
  • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
    ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
  • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
    ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
  • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
    ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
  • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
    ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “ΣΎΣΚΕΨΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΝΑ”


Σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 12:00 στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αποκορώνου στις Βρύσες κάλεσε ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ.Καλογερή, τη Διεύθυνση Υδάτων Της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε.Χανίων, το Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριά-Δυτικής Κρήτης , προκειμένου να συζητηθεί το γεωλογικό φαινόμενο που έχει παρουσιαστεί στη λίμνη του Κουρνά. και να παρθούν αποφάσεις λήψης μέτρων.
Υπενθυμίζουμε ότι, στις 14 Οκτωβρίου 2021 ο Δήμος Αποκορώνου ενημερώθηκε ότι παρουσιάστηκε ξαφνική αποστράγγιση στην Λίμνη του Κουρνά στο βόρειο τμήμα αυτής και συγκεκριμένα στο κανάλι που καταλήγει στο φράγμα υπερχείλισης. Άμεσα η τεχνική υπηρεσία του Δήμου κινητοποιήθηκε και αφού πραγματοποίησε αυτοψία και διαπίστωσε ότι το φαινόμενο οφείλεται σε σχισμή στο έδαφος  από όπου στραγγίζουν τα νερά της λίμνης, ενημέρωσε την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και συγκεκριμένα την περιφερειακή τους μονάδα στην Κρήτη με έδρα το Ρέθυμνο.
Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών άμεσα ανταποκρινόμενη απέστειλε αρμόδια Γεωλόγο που μαζί με την Τεχνική Υπηρεσία πραγματοποίησαν αυτοψία στην συγκεκριμένη θέση της Λίμνης κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι το φαινόμενο δεν παρατηρείται μετά τις βροχοπτώσεις όμως θα παρακολουθείτο στενά από τους μηχανικούς της τεχνικής υπηρεσίας και τους ειδικούς επιστήμονες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών. Μετά από μέρες προέκυψε ανάλογο πρόβλημα όπου εξετάστηκε εκ νέου από αρμόδιο υπάλληλο του ΙΓΜΕ και σε συνεννόηση με την υπηρεσία υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
Ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης ανέφερε ότι οφείλουμε να ενεργήσουμε άμεσα ώστε να μην τεθεί σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο η απαράμιλλης ομορφιά και φυσικού κάλλους Λίμνη του Κουρνά που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του Αποκόρωνα αλλά και ολόκληρης της Κρήτης .


Facebook twitter youtube