^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΥΚΙΑΝΑΚΗΣ: «ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ»


    Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αση Γωνιάς “Άγιος Γεώργιος”, ως προς την εκδήλωση μνήμης που είχε προγραμματιστεί για τις 3 Νοεμβρίου, καλούμαι και οφείλω να πάρω δημόσια θέση, προκειμένου να διευκρινίσω ή «θυμίσω» πως ακριβώς έχουν τα πράγματα και να καλέσω τους υπεύθυνους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία, τους πεσόντες μας, το χθες, το σήμερα και το αύριο του Αποκόρωνα.
Όπως γνωρίζετε, ο Δήμος Αποκορώνου άρχισε να σχεδιάζει μια σειρά επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 από το καλοκαίρι του 2020. Συμμετείχαμε ενεργά στη σχετική συνάντηση που έγινε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων στις 3 Ιουνίου 2020 και για την ακρίβεια ήμασταν ο μόνος δήμος που κατέθεσε τόσο νωρίς ολοκληρωμένες προτάσεις. Το ίδιο περίπου διάστημα ήρθαμε σε επαφή με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», στην οποία στείλαμε λεπτομερές υπόμνημα στις 13 Ιουλίου 2020. Σε συνέχεια των επαφών αυτών, το φθινόπωρο του 2020 υποβάλαμε επιτυχώς στην Επιτροπή οκτώ (8) προτάσεις που αφορούσαν δέκα (10) χωριά του Αποκόρωνα, για τις οποίες συνεννοηθήκαμε εκ των προτέρων με πλήθος φορείς, μεταξύ των οποίων οι κατά τόπους πολιτιστικοί σύλλογοι, η Περιφέρεια Κρήτης - Π.Ε. Χανίων, η Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου Αττικής και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αγία Σοφία».
Προς μεγάλη μας ικανοποίηση, η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» ενέκρινε ΟΛΕΣ τις εκδηλώσεις μας. Σε συνέχεια των εγκρίσεων αυτών, ο Δήμος Αποκορώνου και η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» υπέγραψαν τις σχετικές συμβάσεις, ενώ υπήρξε επανειλημμένα επικοινωνία μεταξύ των δύο φορέων, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε ότι ο τρόπος προβολής του σχετικού υλικού ήταν σύμφωνος με τις απαιτήσεις της Επιτροπής. Παράλληλα, ήρθαμε σε συνεννόηση με την πρόεδρο της Επιτροπής «Χανιά 1821-2021» της Π.Ε. Χανίων κα Σοφία Μαλανδράκη, που όρισε ο Αντιπεριφερειάρχης κος Καλογερής Νικόλαος, προκειμένου να ενταχθούν οι εκδηλώσεις αυτές και στο Πρόγραμμα Επετειακών Εκδηλώσεων της παραπάνω επιτροπής, συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας επιτυχώς τις προβλεπόμενες φόρμες μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου του 2021.
Σε εκτέλεση του σχεδιασμού αυτού, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 έγιναν επιτυχώς σχεδόν ΟΛΕΣ οι προγραμματισμένες επετειακές εκδηλώσεις, με εξαίρεση αυτή της Ασή Γωνιάς, η οποία γίνεται για επετειακούς λόγους στις 3 Νοεμβρίου. Παρότι οι σχετικές συνεννοήσεις είχαν οριστικοποιηθεί μήνες πριν, στις αρχές Οκτωβρίου ενημερώθηκα πως η νέα διοίκηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασή Γωνιάς υπό τον κ. Γεώργιο Δραμηλαράκη δεν ήθελε να πραγματοποιήσει την εκδήλωση όπως είχε σχεδιαστεί και συμφωνηθεί, αλλά να κάνει κάτι άλλο σε συνεργασία μόνο με την Περιφέρεια. Αρχικά θεώρησα ότι επρόκειτο για παρεξήγηση και ζήτησα να ενημερωθεί λεπτομερώς ο κ. Δραμηλαράκης, ώστε να διευθετηθεί το θέμα.
Παρά τις προαπάθειες-παρεμβάσεις του Δημάρχου Αποκορώνου, Χαράλαμπου Κουκιανάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε.Χανίων κ.Καλογερή Νικόλαου, του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης, Πέτρου Ανδρεάκου, πλήθους πολιτών, αλλά κυρίως του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, η νέα διοίκηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αση Γωνιάς, παρά του ότι θα έπρεπε να αναγνωρίσει και διορθώσει άμεσα και με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση δεν συμφώνησαν στο σχέδιο πρόσκλησης που συνέταξε ο Δήμος Αποκορώνου και η οποία τους είχε κοινοποιηθεί, όπως πράττουμε και με ΟΛΟΥΣ τους υπόλοιπους συνδιοργανωτές σε προηγούμενες εκδηλώσεις, αντ’αυτού συνέταξαν δική τους πρόσκληση με συνδιοργανωτή μόνο την Περιφέρεια και την κυκλοφόρησαν εν αγνοία του Δήμου.
Έτσι έχουν τα πραγματικά γεγονότα αλλά δικό μου χρέος είναι να διατηρώ την κοινωνική συνοχή, ειρήνη και αλληλεγγύη στην κοινωνία του Αποκόρωνα που υπηρετώ με πίστη, αγάπη και ανιδιοτέλεια, έννοιες απαραίτητες, προκειμένου ο Αποκόρωνας να συνεχίσει να μεγαλουργεί με απώτερο σκοπό τον σεβασμό, την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη μεταξύ θεσμών και πολιτών.
Καλώ, λοιπόν, ΟΛΟΥΣ θεσμικούς και μη σε κλίμα σύνθεσης και συνεργασίας να εργαστούμε για το κοινό καλό όπως η κοινωνία ΑΠΑΙΤΕΙ.


Με εκτίμηση,
ο Δήμαρχος Αποκορώνου
Χαράλαμπος Κουκιανάκης


Facebook twitter youtube