^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “ΕΓΚΡΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΩΝ: ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ,ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΝΕΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΑΜΟΥ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΑΜΟΥ”,προϋπολογισμού 620.000 ευρώ.

Μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Αξιολόγησης για την ένταξη έργων-μελετών στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” του Υπουργείου Εσωτερικών εγκρίθηκε και εντάχθηκε προς χρηματοδότηση η πρόταση που είχε υποβληθεί τον Μάιο 2021 στον άξονα προτεραιότητας “Πολιτική Προστασία-Προστασία της Δημόσιας Υγείας- Τεχνική Βοήθεια” της Πρόσκλησης ΑΤ09 με τίτλο: “Ωρίμανση έργων και δράσεων για την υλοποίηση του Προγράμματος”για την εκπόνηση των ακόλουθων μελετών του Δήμου Αποκορώνου, η οποία ανατίθεται στο  Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη “ΔΕΠΑΝ” :

1.ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ-ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ.
Το αντικείμενο του έργου αφορά την ωρίμανση μελετών για την ανέγερση μιας Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.), που θα αναλάβει να παρέχει υπηρεσίες σε ένα απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον. Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται είναι :
- 24ωρη παρακολούθηση και φροντίδα από έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό
- Στελέχωση από ψυχολόγο - κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή και φυσικοθεραπευτή.
- Ιατρική παρακολούθηση από διάφορες ειδικότητες
- Συμμετοχή σε ήπιες δραστηριότητες άσκησης, πρόγραμμα ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και κοινωνικών δραστηριοτήτων της μονάδας
- Πλήρη γεύματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ηλικιωμένων
- Παρακολούθηση της φαρμακευτικής αγωγής
- Ολιγομελή δωμάτια φιλοξενίας (δυνατότητα να υπάρχουν τουλάχιστον 10 κλίνες για έκτακτες ανάγκες, εξατομικευμένα ανάλογα με την πάθηση και την ιδιαιτερότητα του ωφελούμενου)
- Δυνατότητα φιλοξενίας σε ειδικές κλίνες για άτομα με ειδικές ανάγκες, άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχιατρικά προβλήματα, που δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον.
Η δυναμικότητα φιλοξενίας της δομής προτείνεται να είναι τουλάχιστον 60 ατόμων και να δέχεται άτομα ηλικίας 65 χρονών και άνω.
2.  ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΝΕΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ Δ.Ε. ΒΑΜΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
To αντικείμενο του υποέργου έργου είναι η ολοκλήρωση μελετών και την ωρίμανση των αναγκαίων έργων με σκοπό την ανέγερση νέου κτιρίου που θα στεγάσει το λύκειο της Δ.Ε. Βάμου του δήμου Αποκόρωνου.
3. ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΗΣ Δ.Ε. ΒΑΜΟΥ
Η πρόταση αφορά την ολοκλήρωση μελετών και την ωρίμανση των αναγκαίων έργων για την στατική ενίσχυση του υπάρχοντος κεντρικού κτιρίου – το οποίο προς ώρας στεγάζει Γυμνάσιο και Λύκειο – καθώς και την λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμισή του εν λόγω κτιρίου με σκοπό την αποκλειστική στέγαση μόνο του γυμνασίου της Δ.Ε. Βάμου του δήμου Αποκoρώνου.

Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Αποκορώνου,Χαράλαμπος Κουκιανάκης, με την ολοκλήρωση του έργου η δημοτική αρχή θα έχει στη διάθεση της πλήρως τεκμηριωμένες μελέτες και ολοκληρωμένα τεύχη δημοπράτησης των αναφερομένων κτιριακών δομών, ώστε να προχωρήσει σε διαδικασίες επιπλέον χρηματοδότησης των έργων αυτών και στην εκκίνηση των διαδικασιών κατασκευής τους.
Η ολοκλήρωση των προτεινόμενων μελετών που θα οδηγήσουν στην κατασκευή των σχετικών δομών είναι σημαντική για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες, με σαφή αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες, την εύρυθμη λειτουργία της πόλης  και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Τα Υποέργα 2 & 3 βρίσκονται σε άμεση συσχέτιση. Η ταυτόχρονη ωρίμανση των έργων της «ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΗΣ Δ.Ε. ΒΑΜΟΥ» και «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΝΕΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ Δ.Ε. ΒΑΜΟΥ  ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ» θα επιταχύνουν τις διαδικασίες και την ανέγερση νέου σχολικού διδακτηρίου σε όμορο δημοτικό οικόπεδο με σκοπό να στεγάσει το Γενικό Λύκειο Βάμου,  ενώ θα διατηρηθεί το Γυμνάσιο στο υφιστάμενο κτίριο επιλύοντας δια παντός το πρόβλημα της σχολικής στέγης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον δήμο Αποκορώνου. Οι ελλείψεις σε αίθουσες διδασκαλίας του Γενικού Λυκείου Βάμου έχουν οξυνθεί οπότε η ανάγκη ανέγερσης του νέου διδακτηρίου που θα στεγάσει το Γενικό Λύκειο Βάμου κρίνεται πιο αναγκαία και πιο επιτακτική από ποτέ. Ταυτόχρονα θα επιλυθούν προβλήματα στατικής ανεπάρκειας στο κεντρικό κτίριο (διώροφο με τμήμα υπογείου, εμβαδού 987,66 τ.μ.) του υφιστάμενου σχολικού κτιρίου, ενώ θα επιτευχθεί και η αναγκαία λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμισή του με σκοπό την στέγαση μόνο του γυμνασίου πλέον.
Το Υποέργο 1 Στην περιοχή της επαρχίας Αποκορώνου, έπειτα από την έναρξη στον τομέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην τρίτη ηλικία, με την σύσταση δύο κοινωνικών δομών (του προγράμματος ¨Βοήθεια στο Σπίτι¨ Δήμου Αποκορώνου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αγίας Σοφίας) εξυπηρετούνται 229 άτομα τρίτης ηλικίας. Παρόλα αυτά οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί όλα αυτά τα χρόνια ολοένα και αυξάνονται, καθώς παρατηρείται ότι όλο και περισσότερα άτομα χρειάζονται μια πιο εντατική και ολοκληρωμένη φροντίδα. Το γεγονός αυτό αναπόφευκτα οδηγεί στην αναγκαιότητα σύστασης μιας Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.), που θα αναλάβει να παρέχει υπηρεσίες σε ένα απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον. Επιπλέον στην ίδια μονάδα μπορεί να συστεγαστεί σε ανεξάρτητο χώρο ένα Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.), όπου θα εξυπηρετεί άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια) των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταπεξέλθει στη φροντίδα που έχει αναλάβει.
Ουσιαστικά το έργο θα ωφελήσει άμεσα τη μαθητική κοινότητα και τους κατοίκους τρίτης ηλικίας του Δήμου, δημιουργώντας παράλληλα πολλαπλασιαστικά έμμεσα οφέλη για το σύνολο του πληθυσμού.
Ο Δήμαρχος Αποκορώνου , Χαράλαμπος Κουκιανάκης,, δήλωσε :“Στόχος μας είναι η εδραίωση συνθηκών βελτίωσης για την Κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες καθώς και ειδικών προγραμμάτων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες καθώς επίσης και η ενίσχυση της Παιδείας στα χωροταξικά όρια του Δήμου μας μέσα από την ανέγερση και τον εκσυγχρονισμό σχολείων με ταυτόχρονη αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας .”


Facebook twitter youtube