^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

Δελτίο Τύπου “Υπογραφή σύμβασης για την ανάπλαση του Νίππους”


Σήμερα στις είκοσι εννέα Δεκεμβρίου του έτους 2021 (29-12-2021), ημέρα Τετάρτη, στις Βρύσες και συγκεκριμένα στα γραφεία του Δήμου Αποκορώνου, υπογράφηκε  μεταξύ του Δημάρχου Αποκορώνου, Χαράλαμπου Κουκιανάκη και του Μιχαήλ Φραγγεδάκη του Περικλή ως νόμιμος εκπρόσωπος του οικονομικού φορέα  Κ/Ξ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Ο.Ε. – ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ , σύμβαση για την εκτέλεση του έργου: «Ανάπλαση οικισμού Νίππους», ποσού 255.300,00€ συμπ. Φ.Π.Α.

Όπως αναφέρει ο κύριος Κουκιανάκης, στόχος της παρέμβασης είναι η βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης των πολιτών του οικισμού με βελτίωσης της ποιότητας των κεντρικών οδών χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά όπως πέτρα σε διάφορες τεχνοτροπίες επίστρωσης. Επίσης η αναβάθμιση του αισθητικού αποτελέσματος και η εναρμόνιση του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα του οικισμού με τον ορεινό γνωρίσματα του τοπίου.
Ιδιαίτερο σημείο, για τον κάτοικο αλλά και τον επισκέπτη του χωριού αποτελεί το πλάτωμα του μνημείου που συνδέεται με την μικρή πλατεία και το ηρώο. Στόχος είναι η παρέμβαση με κίνητρο για την ρύθμιση του θέματος της στάθμευσης των ΙΧ των κατοίκων αλλά παράλληλα και με την δημιουργία ελεύθερο χώρου αναψυχής.
Η ανάπλαση προσδιορίζεται σε τρεις άξονες.
1. Στην ανάπλαση των κεντρικών δημοτικών οδών του οικισμού με επίστρωση φυσικής πέτρας.
    • Προτείνεται η καθαίρεση του παλαιού ασφαλτοτάπητα.
    • Η εκσκαφή με σκοπό την εξυγίανση της υπόβασης σε βάθος ως 25 εκ, ανάλογα με τα υψόμετρα της οδού και σε όποια σημεία κρίνεται απαραίτητο για την δημιουργία ενιαίας κλίσης σε επίπεδο μηκοτομής με σταθερό υπόστρωμα.
    • Επίχωση με νέα υπόβαση καλά συμπιεσμένη πάχους 10 εκ όπου κρίνεται απαραίτητο με τις εργασίες εκσκαφής, για συναρμογή της κλίσης και την δημιουργία σταθερού υποσρώματος.
    • Επίστρωση σκυροδέματος με σχάρα οπλισμού για την αποφυγή των καθιζήσεων πάχους 10 – 15εκ.
    • Τελική επίστρωση με φυσική πέτρα ορθογωνικού σχήματος, σύμφωνα με το σχέδιο λεπτομερειών που συνοδεύει την μελέτη.
    • Στα όρια της πλακόστρωσης και στα σύνορο της οδού με διασταυρώσεις του επαρχιακού δρόμου, προβλέπεται χυτό ημικράσπεδο βυθισμένο με σκοπό την συναρμογή της πέτρας και τον εντοιχισμό της τελείωμα στα εφαπτόμενα όρια των κτηρίων.
2. Στην ανάπλαση των μικρών μονοπατιών στο εσωτερικό του οικισμού με σκοπό την διευκόλυνση της πρόσβασης και την δημιουργία ενός συνολικού χαρακτήρα του οικισμού.
    • Προτείνεται η καθαίρεση της υφιστάμενης τσιμεντόστρωσης και η εκσκαφή με σκοπό την εξυγίανση σε βάθος ως 25 εκ.
    • Επίχωση με νέα υπόβαση καλά συμπιεσμένη πάχους 10 εκ όπου κρίνεται απαραίτητο με τις εργασίες εκσκαφής, για συναρμογή της κλίσης και την δημιουργία σταθερού υποστρώματος.
    • Επίστρωση σκυροδέματος με σχάρα οπλισμού για την αποφυγή των καθιζήσεων πάχους 10 – 15εκ.
    • Τελική επίστρωση με φυσική πέτρα ακανόνιστης κοπής σχήματος, σύμφωνα με το σχέδιο λεπτομερειών που συνοδεύει την μελέτη.
    • Στα όρια της πλακόστρωσης προβλέπεται χυτό ημικράσπεδο βυθισμένο με σκοπό την συναρμογή της πέτρας και τον εντοιχισμό της τελείωμα στα εφαπτόμενα όρια των κτηρίων.
3. Στην ανάδειξη και επαναχρησιμοποίηση του χώρου του πλατώματος στο μνημείο του χωριού.
    • Προτείνονται εργασίες συντήρησης των μαρμάρων του μνημείου. Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν το στοκάρισμα και το τρίψιμο – γυάλισμα των υφιστάμενων πλακών τόσο σε οριζόντιες όσο και σε κάθετες επιφάνειες. Στα σημεία που το μάρμαρο έχει σπάσει και έχει αποκολληθεί θα γίνεται εκ νέου τοποθέτηση νέου τμήματος.
    • Θα δημιουργηθούν 7 νέες θέσεις δημόσια στάθμευσης οι οποίες θα οροθετηθούν με κυβόλιθο.
    • Το υπόλοιπο τμήμα του πλατώματος θα επιστρωθεί με πέτρινες πλάκες
    • Το τμήμα της πλατείας θα οριοθετηθεί από το επίπεδο του δρόμου, ημικράσπεδο με μια μικρή υψομετρική διαφορά + 5,00 ως 8,00 εκ.
    • Προτείνονται φυτεύσεις στην περιοχή στο παρτέρι μπροστά από τις θέσεις στάθμευσης και σύμφωνα με τις θέσεις που επισημαίνονται στο σχέδιο της γενική αρχιτεκτονικής πρότασης.
    • Προτείνεται η τοποθέτηση καθιστικών – παγκάκια ανατολικά της πλατείας καθώς και στο πλάτωμα του Ι.Ν. Παναγίας όπως και των αντίστοιχων ξύλινων κάδων απορριμμάτων.
Ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, δήλωσε ότι συνεχίζουμε να υλοποιούμε τις υποσχέσεις μας και να διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις για έναν καλύτερο Αποκόρωνα.


Facebook twitter youtube