^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

Δακοκτονία 2014

Σχετικά με την δακοκτονία Αποκορώνου και σε συνέχεια της από 21/5/2014 αναρτημένης ανακοίνωσης της Π.Ε. Χανίων για τη δακοκτονία, στην ιστοσελίδα flashnews και στις υπηρεσιακές ενέργειες που αυτή περιγράφει, θα θέλαμε να συμπληρώσουμε τα ουσιώδη ακόλουθα. Κατόπιν της από 25/2/2014 δημοσίευσης της διακήρυξης για τη δακοκτονία 2014 στο νομό Χανίων με ΑΔΑ: ΒΙΕΡ7ΛΚ-ΙΞ4, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, έλαβε την πρωτοβουλία συγκέντρωσης των εν δυνάμει φορέων υλοποίησης του προγράμματος, για την άμεση και κατ ιδίαν ενημέρωση τους επί των νέων οικονομικών δεδομένων που προκύπτουν αποκλειστικά και μόνο για το νομό Χανίων.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση, οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι του Δήμου Αποκορώνου, με λύπη τους προέβησαν στη διαπίστωση της υπέρμετρης περικοπής κατά 46,04% των έως σήμερα διαθέσιμων κονδυλίων ανά διαβροχή, για την περιοχή του Αποκόρωνα.

Κοντολογίς, το τιμολόγιο αμοιβής του εργολάβου για κάθε πλήρη διαβροχή έως και το 2013 ανερχόταν στα 69.443,55€, ενώ πλέον περικόπτεται στα 37.469,25€.

Άμεσα, ο Δήμος Αποκορώνου και η Αποκόρωνας Αναπτυξιακή ΑΕ-ΟΤΑ, ως όφειλαν, προσκάλεσαν σε ενημερωτική συνάντηση για τα νέα οικονομικά δεδομένα, τους Αποκορωνιώτες συμμετέχοντες-συνεργάτες στο πρόγραμμα δακοκτονίας καθώς και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων. Παράλληλα προσκλήθηκαν και συμμετείχαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, στους οποίους και υποβλήθηκε πλήθος διευκρινιστικών ερωτήσεων από το σύνολο των παρευρισκομένων, για τα νέα αρνητικά δεδομένα.

Τις επόμενες ημέρες, ακολούθησαν αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους αρχιεργάτες και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, οι οποίες όμως δεν κατέστη εφικτό να οδηγήσουν στη δημιουργία των απαιτούμενων συνεργείων ψεκασμού, παρά το δεδομένο ότι η αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου Αποκορώνου κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διαμόρφωση μίας πρότασης στηριζόμενης στα νέα δεδομένα.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, ήταν η αδυναμία σύνταξης και υποβολής φακέλου συμμετοχής στην παραπάνω διακήρυξη. Επίσης, όπως διαπιστώσαμε, με τη δεδομένη κατά 46,04% περικοπή των διαθέσιμων κονδυλίων ανά διαβροχή, δεν υπήρξε ούτε από άλλο φορέα η υποβολή φακέλου συμμετοχής, για την περιοχή του Αποκόρωνα.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο Δήμος Αποκορώνου μέσω της Αποκόρωνας Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ, σε αρμονική συνεργασία και με την καθοριστική στήριξη και συμμετοχή των συνδημοτών μας, υλοποιούν από κοινού τα τρία τελευταία χρόνια (2011-2012-2013) το πρόγραμμα δακοκτονίας στην περιοχή του Αποκόρωνα. Κλείνοντας, θέλουμε να επισημάνουμε ότι δυστυχώς, η από 5/5/2014 επαναπροκήρυξη του προγράμματος δακοκτονίας για τον Αποκόρωνα, με τα ίδια μειωμένα κατά 46,04% οικονομικά δεδομένα, μας στερεί ξανά τη δυνατότητα σύνταξης και υποβολής φακέλου εντός των αυτών πλαισίων για τους ίδιους ακριβώς λόγους, με συνέπεια τον ορατό πλέον κίνδυνο της μη υλοποίησης του προγράμματος δακοκτονίας 2014. Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Εκ του Δήμου Αποκορώνου

Γρηγόρης Μαρκάκης


Facebook twitter youtube