^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

Δελτίο Τύπου “Μείωση αποστάσεων ασφαλείας ιδιοκτησιών εντός σχεδίου πόλεως Καλυβών που γειτνιάζουν με τον ΒΟΑΚ εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Αποκορώνου στη Γενική Γραμματεία Υποδομών”

Ο Δήμος Αποκορώνου με τεχνική έκθεση που απέστειλε την Πέμπτη3 Μαρτίου 2022 στη Γενική Γραμματεία Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εισηγήθηκε εκ νέου την μείωση των αποστάσεων ασφαλείας της υπεραστικής συγκοινωνίας, εντός του Σχεδίου Πόλης Καλυβών, προκειμένου αυτές να εξισωθούν με τις αποστάσεις των οικοδομικών γραμμών που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί με το ισχύον Σχέδιο.

Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, τελευταία είμαστε αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών πολιτών ότι πλέον δεν εκδίδονται άδειες από την ΥΔΟΜ Χανίων σε ιδιοκτησίες που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως Καλυβών και γειτνιάζουν με τον Β.Ο.Α.Κ., αν δεν εφαρμόζεται η ελάχιστη Απόσταση Ασφαλείας όπως έχει καθοριστεί από το ΠΔ 209/98, γεγονός που μας βρίσκει αντίθετους αφού θεωρούμε ότι έτσι διαταράσσεται το δικαίωμα ισονομίας των πολιτών και η συνέχεια του Κράτους.

Με τη συγκεκριμένη τεχνική έκθεση αιτιολογείταιη μείωση της απόστασης ασφαλείας της υπεραστικής συγκοινωνίας, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ.7 του ΠΔ 209(ΦΕΚ169Α-1998) όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 13, παρ.18 Ν3212 (ΦΕΚ 308Α/2003) εντός εγκεκριμένων Πολεοδομικών Ενοτήτων, για το Σχέδιο Πόλης Καλυβών, Δήμου Αποκορώνου και υποβλήθηκαν και οι απόψεις των πολιτών του οικισμού Καλυβών (υπ. αριθμ. 274/17-01-2022 έγγραφο τους προς Δ/νση Υπηρεσίας Δόμησης), οι οποίοι κατέχουν περιουσιακά στοιχεία στην συγκεκριμένη περιοχή και οι οποίοι μας είχαν γνωστοποιήσει την πρόθεση τους να κινηθούν νομικά προς κάθε κατεύθυνση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον πρώην Δήμο Αρμένων έχει εγκριθεί Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π Δήμου Αρμένων) με την υπ. αρ640/209 Απόφαση Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης (ΦΕΚ39/ΑΑΠ/2009) . Στο άρθρο 5 γίνεται αναφορά στις αποστάσεις για την ασφάλεια της υπεραστικής συγκοινωνίας και συγκεκριμένα, Σε εντός σχεδίου περιοχές ή εντός ορίων οικισμών προϋφιστάμενων του 1923 α) στο βασικό εθνικό δίκτυο 30μ από τον άξονα της οδού και όχι λιγότερο των 20,0μ από το όριο της β) στο δευτερεύων εθνικό οδικό δίκτυο, 15,0μ από τον άξονα της οδού γ) στο τριτεύων εθνικό οδικό δίκτυο 10,0μ από τον άξονα της οδού, δ) στο πρωτεύων επαρχιακό οδικό δίκτυο 10,0μ από τον άξονα της οδού….…, αποστάσεις δηλαδή μικρότερες του ΠΔ209/98

Σύμφωνα με το Ν3212/2003 (ΦΕΚ 308Α/2003), στο άρθρο 13, παρ18 αναφέρει…. Κατ εξαίρεση οι αποστάσεις των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου (εννοεί ΠΔ 209/98) μπορεί να είναι διαφορετικές σύμφωνα με τις πολεοδομικές μελέτες α) επέκτασης εγκεκριμένου σχεδίου πόλεων σε περιοχές που βρίσκονται εντός ορίων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων ή Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης ……. β) ένταξης σε σχέδιο πόλης σε περιοχές που βρίσκονται εντός ορίων οικισμών με πληθυσμό μέχρι 2000 κατοίκους και οικισμών προϋφιστάμενων του 1923. Το καθοριζόμενο μέγεθος της Απόστασης τεκμηριώνεται με την πολεοδομική μελέτη η οποία στις περιπτώσεις αυτές εγκρίνεται μετά από γνώμη της Αρμόδιας Υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων.

Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, δήλωσε ότι τα τελευταία 20 χρόνια έχουν εκδοθεί πλήθος οικοδομικών αδειών και έχουν κατασκευαστεί τόσο κατοικίες όσο και βιοτεχνίες, σύμφωνα με το καταρτισμένο και εφαρμοσμένο (από την ΥΔΟΜ Χανίων) πολεοδομικό σχέδιο Καλυβών χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ελάχιστες αποστάσεις που προβλέπονται από το ΠΔ209/98 και η κατάσταση στην περιοχή είναι εν μέρει διαμορφωμένη.

Εκτιμούμε ότι παρόλο που δεν τηρήθηκαν οι αποστάσεις ασφαλείας του Π.Δ.209/1998 , οι τοπικές συνθήκες και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του εδάφους επιτρέπουν την πολεοδόμηση σε μικρότερη απόσταση από τα όρια της Εθνικής οδού καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή ο ΒΟΑΚ κινείται επί επιχώματος ύψους 7-10 μ. Και παρουσιάζει σημαντική υψομετρική.

Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης , ανέφερε ότι είμαστε αισιόδοξοι για την έκβαση καθώς θεωρούμε το αίτημά μας απολύτως δίκαιο.


Facebook twitter youtube