^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ 10ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020» Υποέργο 2: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΙΣ Δ.Ε. ΑΡΜΕΝΩΝ, ΒΑΜΟΥ & ΦΡΕ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΤΗΣ 10ης ΝΟΕΜΒΡΙΟ

 

Υπογράφηκε σήμερα 18 Μαϊου 2022 στο Δημαρχείο Αποκορώνου η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου “Αποκατάσταση οδικού δικτύου Δήμου Αποκορώνου μετά τη Θεομηνία της 10ης Νοεμβρίου 2020” Υπόεργο 2: “Αποκατάσταση οδικού δικτύου στις Δ.Ε.Αρμένων, Βάμου & Φρε του Δήμου Αποκορώνου μετά τη Θεομηνία της 10ης Νοεμβρίου 2020” μεταξύ του Δημάρχου Αποκορώνου, Χαράλαμπου Κουκιανάκη και του ανάδοχου εργολάβου Χριστοδουλάκη Νικολάου, προϋπολογισμού 500.000,00 € συμπ. Φ.Π.Α.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και περιλαμβάνει την επισκευή τεσσάρων δημοτικών οδών των οποίων οι συνθήκες κυκλοφορίας επιδεινώθηκαν από την θεομηνία της 10ης Νοεμβρίου του 2020 και χρήζουν άμεσης αποκατάστασης. Αυτές είναι:
Α) Τμήμα της δημοτικής οδού από τον οικισμό Πρόβαρμα προς τον οικισμό Σαμωνά μήκους 2.300 μ. (ξεκινώντας από τον οικισμό Πρόβαρμα) και εμβαδού 12.052 τ.μ. περίπου (εικόνα 1). Το τμήμα αυτό είναι πολύ σημαντικό λόγω της κυκλοφορίας του καθώς εξυπηρετεί τον πληθυσμό όλων των ορεινών οικισμών της Δ.Ε. Αρμένων (ακόμη και των Κεραμιών) που θέλουν να κατευθυνθούν προς την εθνική οδό &
Β) τρία τμήματα εκ των βασικότερων δημοτικών οδών εντός του σχεδίου πόλεως (εικόνα 2) συνολικού μήκους 810 μ. και εμβαδού 5.285 τ.μ. περίπου. Οι οδοί επιλέχθηκαν να αποκατασταθούν με προτεραιότητα γιατί είναι εκ των βασικότερων του οικισμού Καλυβών καθώς βρίσκονται στο κέντρο του οικισμού, οδηγούν από και προς την κεντρική πλατεία, τον κόμβο προς εθνική οδό και διέρχονται έμπροσθεν του δημοτικού σχολείου, του Νηπιαγωγείου, των αθλητικών εγκαταστάσεων και της παιδικής χαράς του οικισμού.
Από την αυτοψία μετά την θεομηνία της 10ης Νοεμβρίου που είχε πραγματοποιηθεί από τη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου εντοπίστηκαν φθορές τοπικά στο οδόστρωμα, οι οποίες αφορούν κυρίως την ασφαλτική στρώση κυκλοφορίας των οδών. Επιπρόσθετα, λόγω διέλευσης δικτύων κοινής ωφέλειας, η ασφαλτική στρώση κυκλοφορίας εμφανίζει τμηματικά καθιζήσεις, οι οποίες χρήζουν αποκατάστασης.
Επιπλέον, η οδός από τον οικισμό Πρόβαρμα προς τον οικισμό Σαμωνά, τμηματικά χρήζει καθαρισμό στην χωμάτινη τάφρο, η οποία χρησιμοποιείται για την απορροή των ομβρίων υδάτων. Ιδιαίτερα στις καμπύλες της οδού, το χωμάτινο έρεισμα έχει υποστεί αλλοιώσεις από τα όμβρια ύδατα και κρίνεται απαραίτητη η αποκατάστασή του.
Η παρούσα εργολαβία αφορά στην αποκατάσταση των φθορών και την συντήρηση των οδών έτσι ώστε να αποκατασταθούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους.
Οι εργασίες που περιλαμβάνονται είναι οι εξής:
• Επισκευή - αποκατάσταση τοπικών φθορών του οδοστρώματος (επούλωση λάκκων και τοπικών καθιζήσεων και διαβρώσεων), τμηματικός καθαρισμός και προσθήκη βάσης οδοστρωσίας μεταβλητού πάχους και τμηματική εφαρμογή ασφαλτικής στρώσης μεταβλητού πάχους, αφού πρώτα εφαρμοστεί συγκολλητική επάλειψη στα παραπάνω σημεία.
• Εφαρμογή συγκολλητικής επάλειψης και ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας σε όλο το μήκος των εξεταζόμενων οδών για την απομείωση των κινδύνων των χρηστών των οδών.
• Καθαρισμός ερεισμάτων οδού και τοπικά στρώση αυτών με σκυρόδεμα για την αποφυγή αλλοιώσεων των ερεισμάτων από την απορροή των όμβριων υδάτων.
• Τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας μήκους περίπου 300μ στον δρόμο Πρόβαρμα Σαμωνά.

Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης,δήλωσε ότι διεκδικούμε και πετυχαίνουμε χρηματοδοτήσεις για ένα όσο το δυνατόν ασφαλέστερο οδικό δίκτυο στα όρια του Δήμου μας.


Facebook twitter youtube