^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΥΤΟΨΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΑΒΑΛΟΧΩΡΙΟΥ

 

Σήμερα, Τρίτη 28 Ιουνίου 2022, κλιμάκιο της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης υπό τον Ευάγγελο Λιόλιο πραγματοποίησε αυτοψία στο Λαογραφικό Μουσείο Γαβαλοχωρίου, παρουσία του Δημάρχου Χαράλαμπου Κουκιανάκη και των ειδικών συνεργατών του Μιχάλη Ανδριανάκη και Γιώργου Λιμαντζάκη, με αντικείμενο την συντήρηση επιλεγμένων εκθεμάτων για την ψηφιακή έκθεσή τους σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα «φιλοξενηθούν» και άλλα μουσεία και μνημεία του Αποκόρωνα. Η αυτοψία έγινε κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος από τον Δήμο προς την αρμόδια υπηρεσία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σε συνέχεια πρότασης που έκανε ο Δήμος Αποκορώνου τον Μάρτιο του 2021 προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αντικείμενο την Ψηφιοποίηση μέρους των Συλλογών του Λαογραφικού Μουσείου Γαβαλοχωρίου και Κατασκευή Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας με τίτλο «Μουσεία του Αποκόρωνα».
Τον Ιούνιο του 2021 το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενέκρινε την πρόταση αυτή, κρίνοντας ότι «η συλλογή του Μουσείου αποτυπώνει την εποχή της επανάστασης του 1821 και άλλες επαναστάσεις και εξεγέρσεις των Κρητών και επομένως η ψηφιοποίησή της θα συμβάλει στην ανάδειξη και προβολή αυτής της πτυχής της ελληνικής ιστορίας». Με βάση την απόφαση του Υπουργείου, θα «εκτεθεί» ψηφιακά μόνο το κομμάτι της συλλογής του Μουσείου σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των Κρητών στις κρητικές επαναστάσεις του 19ου αιώνα και τους Εθνικούς Αγώνες του 20ού αιώνα, το οποίο θα φιλοξενηθεί στην προβλεπόμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ωστόσο, η επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού δεν περιλαμβάνει τη δαπάνη συντήρησης των παραπάνω εκθεμάτων, οπότε ο Δήμος Αποκορώνου απευθύνθηκε στην αρμόδια Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης, ζητώντας της να αναλάβει τη συντήρηση ή και μερική αποκατάσταση των εν λόγω εκθεμάτων (ή έστω μέρους αυτών), ανάλογα πάντα με τον φόρτο εργασίας και τις δυνατότητές της.
Η Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης ανταποκρίθηκε άμεσα και θετικά στο αίτημα αυτό, διενεργώντας αυτοψία στο Λαογραφικό Μουσείο Γαβαλοχωρίου, όπου ενημερώθηκε για την πρόταση και το σκεπτικό της, εξέτασε τα εκθέματα (περί τα 60 συνολικά) και την κατάστασή τους, ενώ συζητήθηκε εκτενέστερα το τυπικό μέρος της διαδικασίας (η μεταφορά και συντήρηση των εκθεμάτων ανά είδος και προτεραιότητα), καθώς και άλλες προτάσεις και σκέψεις για την ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας του Δήμου Αποκορώνου με την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης. Πλήρως ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των επαφών αυτών, ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης ευχαρίστησε θερμά το κλιμάκιο της Υπηρεσίας και προσωπικά τον Ευάγγελο Λιόλιο, δηλώνοντας ανοιχτός σε κάθε περαιτέρω επαφή και συνεργασία.


Facebook twitter youtube