^Κορυφή
  • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
    ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
  • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
    ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
  • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
    ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
  • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
    ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
  • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
    ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
  • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
    ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Άνοιξε ο δρόμος για την ίδρυση λιμενικού ταμείου στον Δήμο Αποκορώνου»


Με απόφαση του και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, τάσσεται υπέρ της μεταφοράς αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων που αφορά τον Δήμο Αποκορώνου, στον Δήμο Αποκορώνου και της σύστασης Ν.Π.Δ.Δ., με την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα φέρει την επωνυμία «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αποκορώνου» με έδρα τον Δήμο Αποκορώνου και το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί στη τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αποκορώνου στις 28/07/2022.
Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, η σύσταση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου είναι απαραίτητη και τα οφέλη πολλά. Με την ίδρυσή του θα υπάρχει το δικαίωμα καθορισμού χερσαίας ζώνης χωρίς περιορισμούς απόστασης. Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι στο σύνολο της ακτογραμμής του Αποκόρωνα δεν έχει πραγματοποιηθεί καθορισμός ζώνης σε κανένα σημείο. Η πράξη καθορισμού ζώνης σημαίνει ότι το λιμενικό ταμείο Αποκορώνου αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο του αιγιαλού, νομιμοποιείται να αναλαμβάνει μελέτες, να εκτελεί έργα όπου απαιτείται καθώς και να επωφελείται από όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Οι πάσης φύσεως παραχωρήσεις – μισθώσεις κλπ θα εισπράττονται, βάσει νόμου, στο 100% υπέρ του δημοτικού λιμενικού ταμείου και όχι ποσοστό υπέρ κτηματικής. Το κρατικό λιμενικό ταμείο νομού Χανίων κατά την σύσταση και λειτουργία του περιλάμβανε  εκτός των λιμανιών και τις ακτές του Αποκόρωνα.,την εποχή εκείνη οι ακτές δεν είχαν τόσο σημαντικό ρόλο και δεν καθορίστηκαν χερσαίες ζώνες, όμως οι εποχές τώρα έχουν αλλάξει και η διαχείριση των ακτών μας είναι ύψιστης σημασίας.
Επίσης θα έχουμε τη διαχείριση των 3 αλιευτικών μας καταφυγίων. Λόγω της αύξησης του τουρισμού και της αλιείας με συνέπεια και την αύξηση των πλωτών μέσων απαιτείται τόσο ο εκσυγχρονισμός, όσο και η επέκταση των λιμανιών  μας μιας και τα 3 βρίσκονται στην «καρδιά» της τουριστικής κίνησης. Όπως στο παρελθόν έτσι και στο παρόν και στο μέλλον έχουν υπάρξει και υπάρχουν πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα στα οποία ο Αποκόρωνας είναι απ’ έξω, έρχεται ο καιρός λοιπόν που ο Αποκόρωνας θα πρέπει να κοιτάξει το μελλοντικό ορίζοντα του εκσυγχρονισμού και επέκτασης των λιμανιών του.
Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης αναφέρθηκε στη δυνατότητα  διαχείρισης αλλά και λύσης χρόνιων προβλημάτων που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα λόγω μη νόμιμης δυνατότητας παρέμβασης από τον Δήμο, όπως για παράδειγμα το κρηπίδωμα στην ακτή Καλυβών. Με την δημιουργία λιμενικού ταμείου μπορεί να καθοριστεί στη χερσαία ζώνη το συγκεκριμένο σημείο (κρηπίδωμα) και στη συνέχεια να γίνει σύσταση και νομιμοποίηση του σημείου καθώς είναι μια μη αναστρέψιμη κατάσταση και να ανατεθεί άμεσα μελέτη αποκατάστασης προκειμένου να αποκατασταθεί ένα χρόνιο πολύ σοβαρό πρόβλημα.Ας μην ξεχνάμε ακόμα ότι για τη χρηματοδότηση και διαχείριση του καταδυτικού πάρκου και για τη προοπτική μελλοντικών λιμενικών υποδομών όπως μαρίνα ή υδατοδρομιο απαραίτητη προϋπόθεση είναι η  σύσταση του Δημοτικού Λιμενικού ταμείου. Όσον αφορά μάλιστα τα υδατοδρόμια αναμένεται αυτό το διάστημα η δημοσίευση νέου νομοσχεδίου που απλοποιεί τις διαδικασίες και διευκολύνει την δημιουργία τους.
Τέλος υπάρχει  ένα πλήθος ζητημάτων που αφορούν τον αιγιαλό όπως για παράδειγμα οι γαλάζιες σημαίες όπου ο Δήμος καλείται να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις ενώ κατ’ ουσίαν δεν έχει δικαίωμα επέμβασης στον αιγιαλό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και οι γαλάζιες σημαίες να καθίστανται σε μόνιμη βάση επισφαλής.


Facebook twitter youtube