^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΦΡΕ”


Σχετικά με τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν την απώλεια  2 (και όχι 3 όπως λανθασμένα αναφέρεται)  πινάκων του καλλιτέχνη Αναστάσιου Αλεβίζου- γνωστού ως Α.Τάσσου, σημειώνουμε τα εξής:
Ο Δήμος Αποκορώνου θεωρώντας ότι ο πολιτισμός είναι η σημαντικότερη παρακαταθήκη του τόπου μας και στα πλαίσια των έργων ανάδειξης και προστασίας των ιστορικών και πολιτιστικών του μνημείων, ενέταξε και την αποκατάσταση και ανάδειξη της πινακοθήκης Μάρκου και Αργυρώς Γιαννουλάκη στο Φρε.
Το κτίριο που φιλοξενούσε τη Δημοτική Πινακοθήκη είχε υποστεί σοβαρές κτιριακές ζημιές (διάβρωση οροφής, τοίχων και πατώματος -ύπαρξη μούχλας και υγρασίας) με αποτέλεσμα οι πίνακες να κινδυνεύουν να καταστραφούν.
Η Δημοτική Αρχή ενέσκυψε  πάνω στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί και ενέταξε  σε εργολαβία την αποκατάσταση των φθορών.
Σήμερα δε παραδίδει στην κοινωνία του Αποκόρωνα ένα κτίριο στολίδι πλήρως ανακαινισμένο, έναν χώρο πολιτισμού που μπορεί να φιλοξενήσει έργα τέχνης.
Στο Μητρώο Πινάκων που δεν φέρει ημερομηνία και ευρίσκεται στην πινακοθήκη αναφέρονται οι δυο παραπάνω πίνακες χωρίς να βρίσκονται στον χώρο. Κατά τις πρόσφατες εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης της πινακοθήκης βρέθηκε ένα παλιό φυλλάδιο της πινακοθήκης με ημερομηνία Αύγουστος 1982, την εποχή δηλαδή της συστάσεώς της, το οποίο αναφέρει τα ονόματα των καλλιτεχνών, των οποίων τα έργα κοσμούν το κτίριο, χωρίς σε αυτά να αναφέρεται το όνομα του Α.Τάσσου ενώ αναφέρονται όλων των υπολοίπων, ούτε εξάλλου υπάρχουν πρωτόκολλα παράδοσης-παραλαβής των έργων από την Κοινότητα προς τον Δήμο Φρε ούτε από τον Δήμο Φρε προς τον Δήμο Αποκορώνου.
Κατόπιν τούτων, χωρίς ύπαρξη αποδείξεων για απώλεια ή κλοπή των έργων τέχνης, ο Δήμος Αποκορώνου είναι σε διαδικασία συλλογής στοιχείων για το γεγονός της ύπαρξης ή μη στην πινακοθήκη των παραπάνω έργων για να καθορίσει τις περαιτέρω ενέργειές του.
Μετά τα εγκαίνια της πινακοθήκης που θα γίνουν την Παρασκευή 29/07/2022 και ώρα 20:00 , με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αποκορώνου, θα ορίσει τα πρόσωπα που θα αποτελέσουν τον φορέα διαχείρησής της και με όλες αυτές τις ενέργειες εξασφαλίζουμε την προστασία των έργων τέχνης και την εύρυθμη λειτουργία της πινακοθήκης.


Facebook twitter youtube