^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΔΥΟ ΕΡΓΑ ΤΟΥ Α. ΑΛΕΒΙΖΟΥ (Α. ΤΑΣΣΟΥ) ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΦΡΕ

Με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα αμφιβόλου προέλευσης και σκοπιμότητας, ο Δήμος Αποκορώνου ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους πως προ μερικών ημερών εντοπίστηκαν τα δύο έργα του γνωστού Έλληνα χαράκτη Αναστάσιου Αλεβίζου (Α. Τάσσου), τα οποία αναφέρονταν στο Βιβλίο Μητρώου της Πινακοθήκης, αλλά δεν βρίσκονταν στον χώρο της Πινακοθήκης κατά την καταγραφή που έγινε πριν την έναρξη των εργασιών ανακαίνισης. Τα δύο έργα εντοπίστηκαν στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Φρε, χωρίς να είναι σαφές πότε και γιατί μεταφέρθηκαν εκεί.

Τα δύο χαρακτικά ονομάζονται «Ο επαναστατημένος άγγελος» και «Πενθούσες γυναίκες», και έχουν διαστάσεις 40 x 96 εκ. και 37 x 90 εκ. αντίστοιχα. Τα έργα φέρουν την υπογραφή του καλλιτέχνη, αλλά όχι ημερομηνία. Εκτιμάται όμως ότι δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο ακμής και αναγνώρισής του, στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ή τη δεκαετία του ’70. Τα έργα μεταφέρθηκαν αυθημερόν στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης και προσεχώς θα ενσωματωθούν στην έκθεσή της.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει το πάγιο ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για τον Πολιτισμό γενικότερα και για τον συγκεκριμένο χώρο ειδικότερα, όπου τα προηγούμενα δύο χρόνια έγιναν εκτενείς εργασίες αφύγρανσης και συντήρησης, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά σύμφωνα με την επιθυμία των δωρητών, Μάρκου & Αργυρώς Γιαννουλάκη. Σε συνέχεια των εργασιών αυτών, ο χώρος βάφτηκε και η συλλογή της Πινακοθήκης αναδιοργανώθηκε, ανοίγοντας ξανά για το κοινό το περασμένο καλοκαίρι. Ως Δήμος Αποκορώνου, δεν μπορούμε παρά να είμαστε περήφανοι για αυτό το «στολίδι» του Φρε, το οποίο καταφέραμε να αποδώσουμε ξανά στην κοινωνία με την αμέριστη στήριξη και συνεργασία της Τοπικής Κοινότητας Φρε και του Πολιτιστικού Συλλόγου Φρε «η Παναγία των Δύο Βράχων», τους οποίους και ευχαριστούμε.

Είναι κρίμα αυτό το αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα να γίνεται αντικείμενο σκοπιμοτήτων.


Facebook twitter youtube