^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΕΝΤΑΞΗ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Εκδόθηκε στις 15/02/2023 η Απόφαση Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ/ΓΓΧΣΑΠ/12773/6/15.02.2023 (ΦΕΚ 784/15.02.2023 τεύχος Β’), με την οποία εγκρίνεται το τμήμα Η’ των Προγραμμάτων εκπόνησης Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, το οποίο περιλαμβάνει τις μελέτες Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) ΔΗΜΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ (Δ.Ε. ΑΡΜΕΝΩΝ, ΚΡΥΟΝΕΡΙΔΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΑΣΗ ΓΩΝΙΑΣ, ΒΑΜΟΥ, ΦΡΕ).

Τα Προγράμματα εκπόνησης μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων εγκρίνονται τμηματικά, με χρονικό επιμερισμό των αναθέσεων των μελετών, με στόχο την ολοκλήρωσή τους έως την 30ή Ιουνίου 2025.

Η εκπόνηση των μελετών των ως άνω Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) - ΣΑΤΑ 075, με κωδικό έργου 2021ΤΑ07500001, υπό την ονομασία τίτλου Έργου «(Sub.1) Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (Τ.Π.Σ.) - (Sub.2) Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (Ε.Π.Σ.)», υπό τη γενική ονομασία τίτλου Έργων «ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ». Κύριος των ως άνω Προγραμμάτων και μελετών είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με τη δημοσίευση αυτής της Απόφασης, άρχεται η όλη διαδικασία που προβλέπεται στις κείμενες διατάξεις για την εκπόνηση των 14 μελετών μια εκ των οποίων είναι και του Δήμου Αποκορώνου για όλες τις Δημοτικές του Ενότητες.

Αναφερόμενος ο Δήμαρχος Αποκορώνου τόνισε ότι: Μετά από αλλεπάλληλα αιτήματα του Δήμου Αποκορώνου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το 2016 για την εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου, στην Απόφαση του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκρίθηκε η εκπόνηση Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων και για τις 6 δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας (Δ.Ε. ΑΡΜΕΝΩΝ, ΚΡΥΟΝΕΡΙΔΑΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΑΣΗ ΓΩΝΙΑΣ, ΒΑΜΟΥ, ΦΡΕ).
Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου ανέφερε ότι τα ΤΠΣ έρχονται να λύσουν χρόνια προβλήματα που βάζουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τόπου μας και συγχρόνως καθορίζουν: α) τις Οικιστικές Περιοχές (ΟΙΚ), β) τις Περιοχές παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (ΠΕΔ), γ) τις Περιοχές Προστασίας (ΠΕΠ) και Περιοχές με ειδικό νομικό καθεστώς (ΠΕΚ) & δ) τις Περιοχές ελέγχου χρήσεων γης (ΠΕΧ) και πέραν των ανωτέρω, με το Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδονται, οριοθετούνται προσωρινά οι οριογραμμές των υφιστάμενων, εντός των προς πολεοδόμηση περιοχών, υδατορεμάτων καθώς επίσης εγκρίνεται προκαταρκτική μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας στις περιοχές, για τις οποίες δεν υπάρχει γεωλογική μελέτη.

Υφιστάμενες Ζ.Ο.Ε και Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π που έχουν ενσωματωθεί σε αυτά, παύουν να ισχύουν ως αυτοτελείς ρυθμίσεις και ισχύουν οι ρυθμίσεις του ΤΠΣ.

Καταλήγοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου δήλωσε την ικανοποίηση του αφού άλλος ένας στόχος της δημοτικής αρχής που είναι εργαλείο ανάπτυξης του τόπου επετεύχθη και ευχαριστεί την τέως Υπουργό και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη για την καθοριστική συμβολή της σε αυτό.


Facebook twitter youtube