^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

Από τα μπαϊράκια της Επανάστασης στο κελί της προδοσίας….!


Ένα ταξίδι κυριολεκτικά  «βουτιά στην ιστορία» ήταν αυτό που πραγματοποίησε ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκανιάκης  το τριήμερο 18-21 Μαρτίου, στα μαρτυρικά Καλάβρυτα, στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διοργάνωνε ο οικείος δήμος για τα 202 χρόνια απ’ την Εθνική Παλιγγενεσία και την απελευθέρωσης της ομώνυμης πόλης ως πρώτης που αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό στις 21 Μαρτίου του ΄21.
Όπως δήλωσε ο κ. Κουκιανάκης «ήταν μια μοναδική εμπειρία καθώς εκτός των σημαντικότατων επαφών, είχαμε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να επισκεφθούμε ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής με κυριότερα εκείνα του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο (φυλακίστηκε εκεί ο εκ των πρωτεργατών της Επανάστασης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης - για προδοσία εναντίον του ανήλικου τότε Όθωνα- για έντεκα ακόμη μήνες όπου και μεταφέρθηκε από τις φυλακές του Ιτς Καλέ του Ναυπλίου), της Αγίας Λαύρας, του Μεγάλου Σπηλαίου και του μνημείου της θηριωδίας των Ναζί στα Καλάβρυτα όπου εκτελέστηκαν οκτακόσιοι άνδρες από δώδεκα ετών και άνω (το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων)»!!!
Στα πλαίσια αυτά, ο δήμαρχος Αποκορώνου, συμμετείχε ενεργά ως προσκεκλημένος και στις εκδηλώσεις του δήμου, που έλαβαν χώρα κατά το συγκεκριμένο τριήμερο, με κυριότερη μάλιστα αυτή της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο των Καλαβρύτων – συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές- με τίτλο «Σημαίες, Λάβαρα και Μπαϊράκια της Επανάστασης του 1821».

Το …σαράκι της Διχόνοιας

Μάλιστα ο δήμαρχος Αποκορώνου, στη σύντομη αλλά περιεκτική ομιλία του, χρησιμοποιώντας ως πρόλογο τη διχόνοια που λίγο έλειψε να στοιχίσει τον Επαναστατικό Αγώνα των Ελλήνων, επισήμανε τα εξής:
«Η Κρήτη έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος στους αγώνες για την Απελευθέρωση. Συμμετείχε ενεργά στους αγώνες συμβάλλοντας από την πρώτη στιγμή στο επαναστατικό κίνημα. Πολλοί Κρητικοί και ειδικότερα από την ευρύτερη περιοχή του νομού Χανίων έσπευσαν άμεσα στην Πελοπόννησο για να υπερασπιστούν τα ιερά και τα όσια του λαού μας. Τα ιστορικά Καλάβρυτα έστειλαν σε όλο τον ελληνισμό το μήνυμα της αναγέννησης, της ενότητας, της πίστης και της δημοκρατίας. Δυστυχώς όμως σε όλα τα μεγάλα γεγονότα, σε όλες τις μεγάλες θυσίες πάντα παραμονεύει η διχόνοια. Το μεγαλύτερο μειονέκτημά μας ως λαός είναι η διχόνοια. Με τις πρώτες επαναστατικές νίκες εναντίον του κατακτητή ξεκίνησαν οι εμφύλιες συγκρούσεις, ενώ λίγο αργότερα φυλακίζαμε τους πρωτεργάτες της Επανάστασης… Εμείς ως απόγονοι όλων αυτών των ηρώων έχουμε ένα και μοναδικό χρέος. Να διδάξουμε με τις πράξεις μας την έννοια της ΕΝΟΤΗΤΑΣ, περιθωριοποιώντας όλους εκείνους που επιχειρούν να διαρρήξουν τις αξίες και τις αρχές ενός πληγωμένου λαού.
Οι νέες γενιές είναι σε θέση να σταθούν απέναντι σε  απειλές ή δυσκολίες αφήνοντας στο περιθώριο τις οποιεσδήποτε διαφορές, μίση ή πάθη και να εργαστούν για το κοινό καλό; Είναι σε θέση να εγκαταλείψουν μικροπολιτικά ή άλλου είδους συμφέροντα προτάσσοντας μόνο το συμφέρον του λαού;
Αν το πετύχουμε αυτό, τότε ναι, θα μπορούμε να βαδίζουμε σε ασφαλή μονοπάτια    
Σήμερα, δύο αιώνες μετά, το μήνυμα της 25ης Μαρτίου, παραμένει περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, για να θυμίζει σε ΟΛΟΥΣ μας ότι η Πατρίδα είναι πάνω από όλα και ότι ανήκει στους Έλληνες, σε ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες.
Αυτό είναι το μήνυμα της Εθνικής μας Επετείου: Να ενώσουμε τις εθνικές μας δυνάμεις, να έχουμε Πίστη και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.
Τιμή και δόξα στους ήρωες προγόνους μας. Να είναι ελαφρύ το τιμημένο ελληνικό, Καλαβρυτινό, Κρητικό  χώμα που τους σκεπάζει. ΑΘΑΝΑΤΟΙ!».

Ο Σαμωνάς στο Δίκτυο των Μαρτυρικών Πόλεων της Ελλάδας;

Η συμμετοχή του δημάρχου Αποκορώνου στις εκδηλώσεις μνήμης των Καλαβρύτων είχε εκτός των άλλων κι έναν σημαντικό στόχο: την ένταξη του οικισμού Σαμωνά στο Δίκτυο των Μαρτυρικών Πόλεων και χωριών της Ελλάδας από τις θηριωδίες των Ναζί κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής (1940-45).
Στην παρουσίαση μάλιστα του θέματος στον πρόεδρο του Δικτύου και νυν δημάρχου Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλου, ο κ. Κουκιανάκης αποκάλεσε τον Σαμωνά «Αετοφωλιά γενναίων ανδρών και γυναικών» επισημαίνοντας τα εξής:
« Ο Σαμωνάς αποτέλεσε στόχο εκδίκησης των Γερμανών στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και βομβαρδίστηκε ανηλεώς από επιθέσεις μαχητικών αεροσκαφών του Χίτλερ, για ν’ ακολουθήσει περικύκλωση από τις επίγειες στρατιωτικές δυνάμεις του εισβολέα κατακτητή και πυρπόληση όλων των νοικοκυριών αλλά και των εκκλησιών. Ο οικισμός καταστράφηκε ολοσχερώς το διήμερο 8-9 Μαΐου 1944. Οι κάτοικοι ωστόσο – όσοι επέζησαν- αναγεννήθηκαν εκ της κόνεως, χτίζοντας από την αρχή τον οικισμό».
Επίσης, ο κ. Κουκιανάκης, κατέθεσε σχετική πρόταση προς τον πρόεδρο του Δικτύου και αναμένονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι οριστικές αποφάσεις των συγκεκριμένων διεργασιών.
 
Τι είναι το Δίκτυο…

Σκοποί του Δικτύου είναι οι: ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών για τη λήψη και εφαρμογή μέτρων και προγραμμάτων για τη διατήρηση άσβεστης της ιστορικής μνήμης των εκατομμυρίων θυμάτων του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου για να μην ξαναγίνει πόλεμος, της μνήμης του Ελληνικού λαού για τη συνεισφορά του στον αγώνα για τη συντριβή του Ναζισμού και του φασισμού και της καταξίωσης των αγωνισθέντων, σφαγιασθέντων, εκτελεσθέντων, διωχθέντων, φυλακισθέντων, μαρτυρησάντων, βασανισθέντων κατοίκων των πόλεων και των χωριών τους κατά τη Γερμανική, Ιταλική και Βουλγαρική Κατοχή της περιόδου 1940-1945.
Η προώθηση των αδελφοποιήσεων μεταξύ των μαρτυρικών περιοχών και η δημιουργία μονίμου δικτύου συνεργασίας και διασύνδεσης μεταξύ τους, αλλά και μεταξύ αυτών και αντιστοίχων περιοχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλες τις χώρες που αντιμετώπισαν παρόμοια βαρβαρότητα και καταστροφή , για την κοινή και αποδοτικότερη διερεύνηση της ιστορίας, την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών , καθώς επίσης η δημιουργία Δικτύου στα πλαίσια του ευρύτερου ελληνισμού για τη στήριξη αντιστοίχων σκοπών σε διεθνές επίπεδο.
Έτσι, αν ο δήμος Αποκορώνου ενταχθεί, θα είναι ο 38ος δήμος που θα συμμετάσχει στο συγκεκριμένο Δίκτυο.

Συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών κι άλλους επίσημους

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Κουκιανάκης (παρακολούθησε  την εντυπωσιακή αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών και την ιστορική μάχη για την Απελευθέρωσης των Καλαβρύτων 21 Μαρτίου 1821, από την θεατρική ομάδα “Πάνος Μίχος”), συναντήθηκε με τον  Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο  με τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο Αγίας Λαύρας π. Ευσέβιο Σπανό, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Καστανιώτη, τους βουλευτές Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου (Ν.Δ), Κώστα Μάρκου (ΣΥΡΙΖΑ), τον γνωστό καθηγητή Εγκλήματολιγίας και βουλευτή Αχαΐας της Ν.Δ. Άγγελο Τσιγκρή, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Ανδρέα Φίλια, τον  Πρέσβη του Μεξικού στην Ελλάδα Αλεχάνδρο Γκαρθία Μορένο και πολλούς άλλους εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας, του στρατού, φορέων και κομμάτων.
Αφήνοντας τέλος τα ιστορικά Καλάβρυτα, ο κ. Κουκιανάκης, αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο της ομώνυμης πόλης Αθανάσιο Παπαδόπουλο για τη θερμή υποδοχή και ζεστή φιλοξενία που πρόσφερε στη αποστολή των Κρητικών, του απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση για αντίστοιχη φιλοξενία στον Αποκόρωνα. Τέτοιου είδους ενέργειες και συνεργασίες άλλωστε ενδυναμώνουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των δύο δήμων, στα πλαίσια μάλιστα του αμοιβαίου σεβασμού, των αρχών, των ηθικών, πολιτιστικών και ουμανιστικών αξιών που χαρακτηρίζουν τις δύο ιστορικές περιοχές.


Facebook twitter youtube