^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΟΥΚΙΑΝΑΚΗ ΣΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΣΧΟΟΑΠ ΑΡΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ


Επιστολή απέστειλε ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας  παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα με τα ΣΧΟΟΑΠ Αρμένων και Γεωργιουπόλεως σχετικά με τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και την αδειοδότησή τους και προτείνοντας νομοθετική ρύθμιση , προκειμένου οι δεσμεύσεις που προκύπτουν από τα υφιστάμενα ΣΧΟΟΑΠ να επιτρέπουν τη χωροθέτηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Αποκορώνου αναφέρει :

“Κύριε Υπουργέ,
Από τις 22/01/2009  και τις 03/02/2009 έχουμε σε ισχύ το ΣΧΟΟΑΠ Γεωργιουπόλεως και Αρμένων αντίστοιχα. Τα συγκεκριμένα ΣΧΟΟΑΠ δεν επιτρέπουν με τον τρόπο που έχουν συνταχθεί την ίδρυση-νομιμοποίηση βιώσιμων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με άδεια λειτουργίας.
 Το ΣΧΟΟΑΠ Γεωργιουπόλεως δεν επιτρέπει στο σύνολο του την ίδρυση-νομιμοποίηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με μία μικρή εξαίρεση σε δύο τμήματα  στα πεδινά χωρία της Εξώπολης και στο Καλαμίτσι Αμυγδάλου με δυναμική μέχρι 3 ισοδύναμα ζώα (149 αιγοπρόβατα).
Το ΣΧΟΟΑΠ Αρμένων στην Ζώνη 1 δεν επιτρέπει καθόλου την ίδρυση-νομιμοποίηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων , στην Ζώνη 2 επιτρέπει μέχρι 3 ισοδύναμα ζώα (149 αιγοπρόβατα) και στην Ζώνη 3 που είναι μία μικρή έκταση Δυτικά του Σαμωνά επιτρέπει πάνω από  3 ισοδύναμα ζώα (149 αιγοπρόβατα).

Προβλήματα που έχουν Παρουσιαστεί:
    • Δεν επιτρέπει στους κτηνοτρόφους να νομιμοποιήσουν τις σταβλικές εγκαταστάσεις τους.

    • Δεν επιτρέπει στους κτηνοτρόφους την ίδρυση - επέκταση- εξυγχρονισμό νέων κτηνοτροφικών μονάδων.

    • Δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης, Βιολογικά κ.α). Τα παραπάνω προγράμματα προαπαιτούν  την άδεια λειτουργίας των σταβλικών εγκαταστάσεων.


    • Στις 31/12/2023 βάση της Υπουργικής Απόφασης υποχρεούνται όλοι οι κτηνοτρόφοι  να έχουν άδεια λειτουργίας για τις κτηνοτροφικές μονάδες τους. Όσοι κτηνοτρόφοι δεν αποκτήσουν άδειες θα υποστούν τις κυρώσεις μου ορίζει η νομοθεσία.

Πρόταση:
Η  αδειοδότηση των  κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων  ρυθμίζεται από τον ν.4056/22.03.2012  <<Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και άλλες διατάξεις>>, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 4 του ν.4711/2020 .
Στα δικαιολογητικά για την ίδρυση κτηνοτροφικής εγκατάστασης προβλέπεται:
 Βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας Δόμησης περί υπαγωγής ή μη της έκτασης, στην οποία βρίσκεται το γήπεδο όπου θα κατασκευαστεί η κτηνοτροφική εγκατάσταση, σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις του χωρικού σχεδιασμού.
Ο συγκεκριμένος Νόμος εστιάζει στο σύνολο της Επικράτειας. Ουσιαστικά ξεκαθαρίζει σε ποιες περιοχές επιτρέπεται η χωροθέτηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Με δεδομένο ότι ο Δήμος Αποκορώνου με την υπ’αρίθμ.12773/15.02.2023 απόφαση του ΥΠΕΝ (ΦΕΚ 784/15.02.2023,τεύχος Β’) έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εκπόνησης Τ.Π. και Ε.Π. σχεδίων που χρηματοδοτείται από το Π.Δ.Ε. με τη γενική ονομασία τίτλου έργου “ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ”
Ζητάμε να υπάρξει  νομοθετική ρύθμιση,  προκειμένου  να  δοθεί  μια μεταβατική περίοδος  που οι  δεσμεύσεις που προκύπτουν από τα υφιστάμενα ΣΧΟΟΑΠ ,επιτρέπουν την  χωροθέτηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.”


Facebook twitter youtube