^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

Ένταξη της Ανάπλασης Οικισμού Αλικάμπου στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης


Εντάχθηκε, με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, το Υπόεργο “Ανάπλαση και βελτίωση δημοτικών οδών εντός οικισμού Αλικάμπου, Δήμου Αποκορώνου” , του έργου με τίτλο : “Δράσεις Αστικής Αναζωογόνησης Περιφέρειας Κρήτης” στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” στον άξονα προτεραιότητας “Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών” , προϋπολογισμού 1.372.374,64 ευρώ.

Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, στον οικισμό πρόκειται να πραγματοποιηθούν εργασίες που είναι αναγκαίες για τη βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος και των υποδομών ύδρευσης. Οι γενικές εργασίες  που προτείνονται κατηγοριοποιούνται στις κάτωθι ομάδες:
    • Εργασίες οδοποιίας = Αφορά την βελτίωση της δημοτικής οδοποιίας του οικισμού με επίστρωση σκυροδέματος στο κατάστρωμα των οδών, με την τεχνοτροπία του χτενιστού, 8.750τμ.
    • Εργασίες οικοδομικές = Αφορά συγκεκριμένα τμήματα οδών, κυρίως μονοπάτια ή κεντρικούς δρόμους, τα οποία θα επιστρωθούν με φυσική πέτρα , 6.430τμ.
    • Εργασίες υδραυλικές = Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης του οικισμού Αλίκαμπου, με νέους αγωγούς πολυαιθυλαινίου, 2.560μ.
    • Εργασίες Ηλεκτρομηχανολογικές = Αφορά την κατασκευή δικτύου ηλεκτροφωτισμού με φανοστάτες για τον κεντρικό δημοτικό δρόμο του οικισμού, πέριξ της πλατείας – μνημείου του χωρίου. Επίσης προτείνεται αρχιτεκτονικός ήπιος φωτισμός, στην πλατεία του οικισμού όπως και στο πλάτωμα – χώρος αναψυχής δίπλα στην εκκλησία.
    • Εργασίες πρασίνου =  Αφορά φυτεύσεις δέντρων, τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων όπως και καθιστικών – παγκάκια σε διάφορα σημεία του οικισμού, σύμφωνα με τις υποδείξεις της επιβλέπουσας υπηρεσίας του έργου.
Ο οικισμός του Αλίκαμπου είναι κατ εξοχήν αγροτικός με βασικό χαρακτηριστικό του οικισμού αποτελούν τα μονοπάτια του χωριού τα οποία κατά κύριο λόγο είναι ασφαλτοστρωμένα  ή τσιμεντοστρωμένα.
Κεντρική ιδέα της μελέτης αποτελεί η παρέμβαση που θα αποσκοπεί στην ανάδειξη των διαδρομών στα διάφορα σημεία του οικισμού. Μ’ αυτό τον τρόπο, θα πραγματοποιηθούν οι εξής παρεμβάσεις:
    • Καθαιρέσεις τμήματος παλιών τσιμεντοστρώσεων/ασφαλτοστρώσεων.
    • Διάνοιξη τάφρου 1,00μ βάθος x 0,50μ  πλάτους για την εγκατάσταση του νέου δικτύου ύδρευσης.
    • Διάνοιξη τάφρου περίπου τάφρου 0,70μ βάθος x 0,50μ πλάτους για την εγκατάσταση του ηλεκτρολογικού δικτύου.
    • Τοποθέτηση νέου αγωγού ύδρευσης
    • Τοποθέτηση ηλεκτρολογικού δικτύου
    • Κατασκευή επιχώσεων και υπόβασης σύμφωνα με τα τελικά υψόμετρα της μηκοτομής ύδρευσης για το σύνολο των οδών και τμημάτων οδών, στα οποία πραγματοποιείται εκσκαφή εξυγίανσης και καθαίρεσης των παλαιών στρώσεων κυκλοφορίας.
    • νέα τσιμεντόστρωση με οπλισμό (πλέγμα) και νέα επίστρωση με πέτρινες πλάκες (ορθογωνικού σχήματος) στα διάφορα τμήματα του οικισμού .
    • Συνδέσεις νέου δικτύου ύδρευσης με κεντρικούς διανομείς [κολεκτέρ] προς τις οικίες.
    • Εγκατάσταση φωτιστικών, με φανοστάτες στο κεντρικό τμήμα και στις πλατείες του οικισμού.
    • Τοποθέτηση κάδων και καθιστικών, όπως και των φυτεύσεων σύμφωνα με τα σχέδια της πρότασης και κατόπιν των οδηγιών της επιβλέπουσας υπηρεσίας, για την επιλογή του είδους φύτευσης και των τύπων του αστικού εξοπλισμού.

Καταλήγοντας , ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης δήλωσε : “Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, εκμεταλευόμενοι προγράμματα χρηματοδοτήσεων ,μελετώντας και εντάσσοντας έργα για τη βελτίωση των υποδομών του Δήμου μας, με γνώμονα τη διατήρηση και αξιοποίηση του παραδοσιακού χαρακτήρα της κάθε περιοχής και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.”


Facebook twitter youtube