^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΧΑΪΑΣ

    Με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αποκορώνου ενέκρινε την αδελφοποίηση των Δήμων Αποκορώνου και Καλαβρύτων. Το θέμα ήλθε στο δημοτικό συμβούλιο μετά από επίσκεψη , κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου Καλαβρύτων Αθανασίου Παπαδόπουλου, του Δημάρχου, κύριου Κουκιανάκη, στην ιστορική  και μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων με αφορμή την εθνική επέτειο της επανάστασης του 1821 όπου τέθηκε με επίσημο τρόπο η προοπτική αδελφοποίησης, ενώ έγινε εκτενής συζήτηση επ’αυτής μεταξύ των δημάρχων.
    Ως αδελφοποίηση ορίζεται η προσέγγιση δύο κοινωνιών που επιδιώκουν με αυτόν τον τρόπο να λειτουργήσουν με βάση την αλληλοβοήθεια, την μεταφορά τεχνογνωσίας και τη μεταφορά καλών πρακτικών προκειμένου να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους και να αναπτύσσουν μεταξύ τους ολοένα στενότερους δεσμούς φιλίας. Η αδελφοποίηση πρέπει να αποτελεί μια μακροπρόθεσμη δέσμευση μεταξύ των εταίρων, και όχι μια βραχυπρόθεσμη συνεργασία.
    Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης,  κοινός παρονομαστής των δύο προς αδελφοποίηση Δήμων, Αποκορώνου και Καλαβρύτων, είναι η ιδιαίτερη συμβολή τους στους εθνικούς μας αγώνες, και κατ’ επέκταση στη χειραφέτηση και διαμόρφωση του νέου Ελληνισμού. Εκτιμούμε ότι η αδελφοποίηση των δήμων μας θα αποτελέσει την απαρχή μιας γόνιμης συνεργασίας, στόχος δε της αδελφοποίησης θα πρέπει να είναι η ανταλλαγή καλών πρακτικών καθώς και η από κοινού διαμόρφωση και υλοποίηση δράσεων και πρωτοβουλιών σε θέματα πολιτισμού, σε θέματα ιστορίας όπου διαπιστώνονται κοινές θέσεις. Η αδελφοποίηση γίνεται με γνώμονα την ανάπτυξη και καλλιέργεια ενός ευρέος πεδίου ανταλλαγής απόψεων σε σειρά πεδίων όπως του πολιτισμού, αθλητισμού, κοινωνικής αλληλεγγύης, τουρισμού και λοιπών με σκοπό την διασύνδεση των δύο δήμων και τη βελτίωση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Σημαντικό θεωρείται ότι  η αδελφοποίηση πρέπει να μπορεί πάντα να επιβιώνει των αλλαγών της πολιτικής ηγεσίας και των βραχυπρόθεσμων δυσκολιών των εταίρων οι οποίοι οφείλουν να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο σε δύσκολες περιόδους.


Facebook twitter youtube