^Κορυφή
  • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
    ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
  • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
    ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
  • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
    ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
  • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
    ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
  • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
    ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
  • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
    ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

Λύνεται οριστικά το θέμα που είχε ανακύψει με τη μεταφορά του προσωπικού “Βοήθεια στο Σπίτι” του ιδρύματος Αγία Σοφία στο Δήμο Αποκορώνου, ύστερα από τροπολογία που κατέθεσε και ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.
Αναφερόμενος στο θέμα ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ανέφερε :”Στο Κοινωφελές Ίδρυμα Αγία Σοφία από το 1996 μέχρι και σήμερα υλοποιείται το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”. Με ενεργές δε συμβάσεις η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. από το 2011  χρηματοδοτoύσε το πρόγραμμα μέχρι 31/12/2022.
Το κοινωφελές Ίδρυμα Αγία Σοφία, στο οποίο υπηρετούν με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου οι (4) εργαζόμενοι του “Βοήθεια στο Σπίτι”, δεν αποτελεί νομικό πρόσωπο του Δήμου μας, αλλά αυτόνομο Ν.Π.Ι.Δ. και ως εκ τούτου δεν προέκυπτε η αυτοδίκαιη μεταφορά σε οργανικές θέσεις μονίμου προσωπικού του Δήμου μας. Το έργο δε που επιτελούν οι (4) εργαζόμενοι είναι σημαντικό σε ένα Δήμο με μεγάλο αριθμό υπερήλικων και ιδιαίτερα στα ορεινά και μειονεκτικά χωριά μας, που εξυπηρετούνται από τους συγκεκριμένους εργαζόμενους.
Με τη διακοπή της χρηματοδότησης του προγράμματος από την ΕΕΤΑΑ προς το Κοινωφελές Ίδρυμα Αγία Σοφία , οι εργαζόμενοι αυτομάτως απολύονται και κυρίως οι ωφελούμενοι θα μείνουν χωρίς την αναγκαία για την επιβίωσή τους συνδρομή των εργαζομένων και με έγγραφά μας προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ.Μαυρουδή Βορίδη ζητήσαμε να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων, νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να τακτοποιηθεί η εκκρεμότητα αυτή”
Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης τόνισε: “Προς μεγάλη ικανοποίησή μας την Μ.Τρίτη ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων ύστερα από εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών κου Μαυρουδή Βορίδη η τροπολογία που διευθετούσε και επίλυε οριστικά το ζήτημα. Μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ 91/τ.Α/13-04-2023 άρθρο 26, όπου ρυθμίζεται το ζήτημα, εκδόθηκε η υπ’αρίθμ.97/2023 απόφαση Δημάρχου Αποκορώνου και εστάλη για έγκριση στη Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, όπου στη συνέχεια θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.
Αισθάνομαι την ανάγκη δημόσια να ευχαριστήσω την Βουλευτή της Ν.Δ. κα  Ντόρα Μπακογιάννη η συμβολή της οποίας ήταν καθοριστική στην επίλυση ενός τόσο δύσκολου και ουσιαστικού εγχειρήματος.


Facebook twitter youtube