^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

Υπογράφηκε σήμερα στο Δημαρχείο Αποκορώνου η σύμβαση για την συντήρηση του δικτύου πεζοπορικών διαδρομών στον Αποκόρωνα (Chania Trails-Apokoronas). Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της δημιουργίας του δικτύου στον Αποκόρωνα, υλοποιείται από τον Δήμο Αποκορώνου και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης.

Οι 12 διαδρομές του δικτύου είναι ήδη λειτουργικές στο πεδίο και από τον Οκτώβριο που μας πέρασε μέχρι σήμερα, κατά τη διάρκεια της πιλοτικής τους εφαρμογής, εντοπίστηκαν τα σημεία που χρειάζεται ενίσχυση των παρεμβάσεων και ήδη η Κοιν.Σ.Επ Πεμπτουσία που έχει αναλάβει την βελτίωση της σήμανσης, τους εποχικούς καθαρισμούς κτλ βρίσκεται στο πεδίο και προχωράει τη συντήρηση του δικτύου.

Ταυτόχρονα και οι 12 ψηφιακοί χάρτες των διαδρομών είναι ελεύθερα διαθέσιμοι μέσα από τον παρακάτω σύνδεσμο, ενώ ταυτόχρονα είναι απολύτως λειτουργικοί για χρήση στο πεδίο μέσα από οποιοδήποτε έξυπνο κινητό ακόμα και στα σημεία που δεν υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Προς εκτύπωση βρίσκονται οι έντυποι χάρτες του Δικτύου με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους πεζοπόρους και θα μοιραστούν κατά τη διάρκεια του Μαΐου σε όλα τα σημεία του Δήμου από όπου περνάνε οι διαδρομές, πχ πλατείες των χωριών, τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι κτλ ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία που το κοινό θα μπορεί να τους προμηθευτεί από το Δημαρχείο.

Κατά την υπογραφή της σύμβασης ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης και ο Δημήτρης Μιχελογιάννης, ειδικός σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης, συζήτησαν τα επόμενα βήματα για την βελτίωση του Δικτύου και την προβολή του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ώστε να λειτουργήσει τα επόμενα χρόνια ως ένα εργαλείο για την τοπική ανάπτυξη του Αποκόρωνα. Σημειώθηκε ότι ήδη εκατοντάδες χρήστες έχουν κατεβάσει τους ψηφιακούς χάρτες και ότι το επόμενο διάστημα θα είναι έτοιμος και ο ολοκληρωμένος διαδικτυακός τόπος για τις διαδρομές του Chania Trails.

Τέλος, ο Δημήτρης Μιχελογιάννης πρόσφερε στον Δήμαρχο αντίτυπα των 2 μεγάλων γαλλικών περιοδικών για την πεζοπορία, Trek Magazine και Grands Reportages, τα οποία στα τεύχη Μαρτίου και Απριλίου είχαν 15σέλιδο αφιέρωμα στα μονοπάτια του Αποκόρωνα, ενώ τον ενημέρωσε και για την προβολή του Αποκόρωνα και των μονοπατιών του στην μεγάλη έκθεση πεζοπορικού τουρισμού που πραγματοποιήθηκε τέλη Μαρτίου στη Λυών της Γαλλίας και στην οποία ο Γάλλος ταξιδιωτικός συγγραφέας Sylvain Bazin παρουσίασε στο κοινό την εμπειρία του από τις 12 διαδρομές στον Αποκόρωνα.


Facebook twitter youtube