^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

Ξεκινάει η κατασκευή του Καταδυτικού πάρκου στη θέση Ομπρόσγιαλος του Δήμου Αποκορώνου

Ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία ανάθεσης της προμήθειας με τίτλο: “ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΕΧΝΗΤΩΝ ΥΦΑΛΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΟ Δ. ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ”, προϋπολογισμού 199.144,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. και χρηματοδότηση από το  ΠΠΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ 2021-2025.
Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, η  πρόσκληση αφορά στην προμήθεια και τοποθέτηση των βασικών στοιχείων επίσκεψης του Καταδυτικού Πάρκου Δήμου Αποκορώνου στην θέση «Ομπρός Γιαλός» στον όρμο Κατεβάτη, στο βόρειο τμήμα του κόλπου του Αλμυρού, ήτοι των ύφαλων τεχνητών ενδιαιτημάτων εκ των οποίων προσδιορίζονται οι επί μέρους καταδυτικές διαδρομές. Οι εν λόγω προτεινόμενες προμήθειες υλικών εντάσσονται στην ευρύτερη κατηγορία των αναγκαίων πρώτων παρεμβάσεων (Ομάδα «Α»), η υλοποίηση των οποίων θα επιτρέψει τη σε εύλογο χρόνο την εκκίνηση της λειτουργίας του Πάρκου ως μία τεχνικά άρτια υποδομή, δυνάμενη να προσελκύσει και υποδεχθεί επισκέπτες. Παράλληλα με τις εν λόγω παρεμβάσεις, προγραμματίζονται συνοδά χερσαία και θαλάσσια έργα στην εγγύς παράκτια ζώνη, καθώς και λοιπές ενέργειες για την περαιτέρω αναβάθμιση της λειτουργίας του Πάρκου (υλικοτεχνικός εξοπλισμός, προωθητικές ενέργειες, κλπ.) με στόχο την ανάδειξή του ως εκ έναν εκ των κορυφαίων προορισμών του ταχέως αναπτυσσόμενου δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού στην ελληνική Επικράτεια.
Για τις ανάγκες δημιουργίας του Καταδυτικού Πάρκου, είναι απαραίτητη η προμήθεια και εγκατάσταση τεχνητών ενδιαιτημάτων (υφάλων) με στόχο τη δημιουργία διαδρομών αναψυχής για δύτες/επισκέπτες.
Πιο συγκεκριμένα, η παρούσα Διακήρυξη αφορά στην προμήθεια των κάτωθι στοιχείων:
    1. Τριάντα Επτά (37) κύριων μονάδων τεχνητών ενδιαιτημάτων (υφάλων) προς εγκατάστασή τους στη χωροθετημένη περιοχή του Καταδυτικού Πάρκου σε 4 ομάδες (clusters) ως εξής:
        ◦ Οι δύο πρώτες ομάδες Α και Β με οκτώ (8) μονάδες έκαστη,
        ◦ Η τρίτη ομάδα Γ με πέντε (5) μονάδες,
        ◦ Η τέταρτη ομάδα Δ με δεκαέξι (16) μονάδες
    2. Επτά (7) μονάδων ενδιαιτημάτων ορόσημων (milestones) των καταδυτικών διαδρομών και εγκατάστασή τους εν σειρά σε απόσταση 20 – 25 m μεταξύ τους συνδέοντας οργανικά τις ομάδες των κυρίων ενδιαιτημάτων κατά μήκος κάθε καταδυτικής διαδρομής.
Τα ανωτέρω περιγραφόμενα τεχνητά ενδιαιτήματα κατασκευάζονται αποκλειστικά σύμφωνα με τεχνολογία του ΕΛΚΕΘΕ, κατοχυρωμένη με Ελληνικά, Ευρωπαϊκά και διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Η αρχή λειτουργίας των τεχνητών ενδιαιτημάτων βασίζεται στην κατασκευή μονάδων οι οποίες δύνανται να χρησιμοποιηθούν εντός θαλασσίων περιοχών με αυξημένο καταδυτικό ενδιαφέρον, δρώντας συμπληρωματικά με το υφιστάμενο φυσικό περιβάλλον.
Καταλήγοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, δήλωσε ότι οι εν λόγω ύφαλοι εγκαθίστανται σε υποδομές καταδυτικής αναψυχής, αναβαθμίζοντας αισθητικά το ευρύτερο θαλάσσιο οικοσύστημα και ενισχύοντας την βιοποικιλότητα. Έτσι η εγκατάσταση των εν λόγω υφάλων στο καταδυτικό πάρκο θα συνεισφέρει στην αναβάθμιση και προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.


Facebook twitter youtube