^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ-ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΤΕΓΗ

Ο Δήμος Αποκορώνου προχώρησε στην ανάθεση της ψηφιοποίησης των Συλλογών του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Γαβαλοχωρίου και την κατασκευή διαδικτυακής πλατφόρμας «Μουσεία του Αποκόρωνα» αξιοποιώντας σχετική επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που διεκδίκησε και κέρδισε στο πλαίσιο της με αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/38830/1.2.2021 Πρόσκληση Εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επιχορήγηση ή και αιγίδα σε δράσεις Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού.
Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Αποκορώνου,Χαράλαμπος Κουκιανάκης, μέσω της σύμβασης θα φωτογραφηθούν και ψηφιοποιηθούν εκθέματα του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Γαβαλοχωρίου, ιδίως αυτά που αποτυπώνουν την εποχή της επανάστασης του 1821 και τις άλλες επαναστάσεις και εξεγέρσεις των Κρητών, τα οποία και θα καταχωρηθούν σε αποθετήριο και θα προβληθούν σε διαδικτυακή πλατφόρμα με την ονομασία «Μουσεία του Αποκόρωνα».
Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου τόνισε οτι μία από τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής στο πεδίο του Πολιτισμού ήταν και παραμένει η κατασκευή μιας ενιαίας διαδικτυακής πύλης (ΔΠ) για τα μουσεία που βρίσκονται στον Δήμο Αποκορώνου, ξεκινώντας από την ψηφιοποίηση και «έκθεση» των συλλογών του παλαιότερου και πιο αναγνωρισμένου, του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Γαβαλοχωρίου. Η ΔΠ αυτή σχεδιάζεται να ονομαστεί «Μουσεία του Αποκόρωνα», και σε αυτήν να αποκτήσουν ψηφιακή «στέγη» και άλλοι δημοτικοί και μη χώροι έκθεσης συλλογών, φυσικών και ψηφιακών, όπως η δημοτική πινακοθήκη στο Φρε και το Ψηφιακό Αρχείο Αποκορώνου, μια πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής που αποβλέπει στην προστασία και ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στην ΔΠ «Μουσεία του Αποκόρωνα» θα υπάρχουν σύνδεσμοι που θα οδηγούν στους καταλόγους - «εκθέσεις» των επιμέρους συλλογών των μουσείων του Δήμου, εν προκειμένω και για τους σκοπούς της εν λόγω δημόσιας σύμβασης μόνο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Γαβαλοχωρίου.
Καταλήγοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, δήλωσε : “Στοχεύουμε στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τα εργαλεία που προσφέρονται και λαμβάνοντας υπόψη τη ραγδαία ανάπτυξη του διαδικτύου και της ψηφιακής εποχής.”


Facebook twitter youtube