^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

Πράσινο φως από την Υπηρεσία νεωτέρων Μνημείων για τον χαρακτηρισμό των πηγών των Αρμένων “ως ιστορικός τόπος"

Μετά από στοχευμένες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, η Yπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων έδωσε το πράσινο φως μετά από θετική εισήγησή της, για την κήρυξη του χώρου των πηγών των Αρμένων ως νεότερο ιστορικό μνημείο από Το Υπουργείο Πολιτισμού.
 Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, κατανοώντας την αναγκαιότητα προστασίας των πηγών και του δρόμου πρόσβασης σε αυτές αλλά και γενικά του περιβάλλοντος χώρου αυτών ( για τον οποίο ισχύει το ΣΧΟΟΑΠ του τέως Δήμου Αρμένων) και έχοντας ως κύριο στόχο την εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης  προς όλους (Δήμο, θεσμικούς φορείς, κατοίκους και επισκέπτες) σε ένα χώρο καθαρό και περιβαλλοντικά προστατευμένο, εξετάσαμε τις δυνατότητες περαιτέρω περιβαλλοντικής προστασίας του από κάθε επιβλαβή για αυτό δραστηριότητα, ευρισκόμενος σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Έτσι είχαμε αιτηθεί να κηρυχθεί ο χώρος ως νεότερο ιστορικό μνημείο από Το Υπουργείο Πολιτισμού-Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων λόγω της ιδιαίτερης ιστορικής του αξίας ,αφού εκεί έναν χρόνο μετά την εκδήλωση  της επανάστασης του 1821, ο Διοικητής της Κρήτης Μιχαήλ Αφεντούλιεφ μετέφερε την έδρα της Προσωρινής Διοίκησης Κρήτης από το Λουτρό Σφακίων, όπου τον Μάιο του 1822 συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του διορισμένου από την Κεντρική (εθνική) Διοίκηση «διοργανιστή» Πέτρου Σκυλίτζη - Ομηρίδη η ομώνυμη Συνέλευση (των Αρμένων). Η Συνέλευση έλαβε χώρα στην τοποθεσία Πλάτανος, δίπλα στις πηγές, όπου συγκεντρώθηκαν 41 πληρεξούσιοι από όλες τις επαρχίες της Κρήτης και συζήτησαν επί δέκα μέρες.1 Οι εργασίες της ξεκίνησαν επίσημα στις 11 Μαΐου και διήρκεσαν μέχρι τις 21 Μαΐου 1822, οπότε και υπογράφτηκε το τελικό κείμενο με τίτλο «Προσωρινόν Πολίτευμα της Νήσου Κρήτης». Το κείμενο αυτό ήταν ουσιαστικά το πρώτο Σύνταγμα της Κρήτης.
Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων συγχρόνως με τη θετική της άποψη κοινοποίησε το εν λόγω έγγραφο στην Υπηρεσία Δόμησης Χανίων  αναφέροντας : “  Η αρμόδια Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χανίων, στην οποία κοινοποιείται το παρόν, παρακαλείται να μην εκδώσει τυχόν άδεια κατεδάφισης ή άδεια για οποιαδήποτε οικοδομική επέμβαση πριν από την έκδοση της σχετικής απόφασης και πριν ειδοποιήσει εγγράφως την Υπηρεσία μας. “
Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, δήλωσε : “Πλέον προχωράμε να δημιουργήσουμε μια κοιτίδα πολιτισμού, καθώς η εξέλιξη αυτή πέρα από την ανάδειξη της ομορφιάς του τοπίου και την προστασία του περιβάλλοντος, ανοίγει τον δρόμο για να στεγαστεί εκεί το μουσείο που πρόσφατα εγκαινιάσαμε και προσωρινά στεγάσαμε σε δημοτικό κτήριο στους Αρμένους.Η εξέλιξη αυτή, όταν πάρει πλέον τη μορφή της τελικής απόφασης από το Υπουργείο Πολιτισμού ανοίγει τον δρόμο της χρηματοδότησης  ώστε να γίνει απαλλοτρίωση του χώρου και να μην βαρύνει τα ταμεία του Δήμου μια τέτοια σημαντική δαπάνη.”
Καταλήγοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου ευχαρίστησε από καρδιάς όλους εκείνους που στάθηκαν δίπλα μας στην προσπάθεια αυτή. Τη Νομική υπηρεσία, τους ειδικούς συνεργάτες, τη Τοπική Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρμένων. “Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά οτι όταν προσεγγίζουμε το οποιοδήποτε θέμα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, τα θετικά αποτελέσματα για τον τόπο μας έρχονται.”


Facebook twitter youtube