^Κορυφή
  • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
    ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
  • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
    ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
  • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
    ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
  • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
    ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
  • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
    ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
  • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
    ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θέμα: «Ανάγκη ενίσχυσης χρηματοδότησης δακοκτονίας 2020-2022»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι τη δεδομένη στιγμή, η επερχόμενη προκήρυξη του διαγωνισμού για τους από εδάφους δολωματικούς ψεκασμούς κατά του δάκου την περίοδο 2020-2022 δεν διαφέρει από την προηγούμενη όσον αφορά τις τιμές ανά ελαιόδεντρο. Αρχικά, δηλώνουμε απερίφραστα ότι η εντελώς άνιση μεταχείριση απέναντι στην Περιφέρεια Κρήτης σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα στο θέμα των πιστώσεων συνεχίζεται, με αποτέλεσμα την καταφανέστατη αδικία εναντίον μας. Συγκεκριμένα, χωρίς καμία αιτιολόγηση με επιστημονικό υπόβαθρο τα χρήματα που αφορούν βάσει προϋπολογισμού την Π.Ε. Κρήτης  υπολείπονται σημαντικά σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδος.
Το θέμα της υποχρηματοδότησης έχει αναλυθεί και αιτιολογηθεί στον υπέρτατο βαθμό  στις διάφορες συσκέψεις τα τελευταία χρόνια και ειδικά το 2019 , χωρίς ωστόσο να έχουν εισακουστεί τα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί. Αποτέλεσμα αυτής της αδιαφορίας είναι η ιστορική φετινή καταστροφή, η οποία δεν έχει αμφισβητηθεί από κανένα θεσμικό όργανο και με μαθηματική ακρίβεια θα επαναληφθεί, εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο της Δακοκτονίας στην Π.Ε. Χανίων αναλαμβάνεται αποκλειστικά από θεσμικούς φορείς (Δήμους και Αγροτικούς Συνεταιρισμούς), ελλείψει οποιουδήποτε ιδιωτικού ενδιαφέροντος την τελευταία δεκαετία λόγω ελάχιστου περιθωρίου κέρδους. Ο λόγος της ανάληψης του έργου από τους θεσμικούς φορείς είναι μόνο η προστασία της ελαιοπαραγωγής και όχι το κέρδος το οποίο ούτως η άλλως είναι σχεδόν μηδαμινό.
Από τις έως τώρα πληροφορίες αρκετοί θεσμικοί φορείς της Π.Ε. Χανίων εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να σταματήσουν την εμπλοκή τους στη διαδικασία στην περίπτωση που δεν αυξηθεί σημαντικά η χρηματοδότηση τόσο για την εφαρμογή των δολωματικών ψεκασμών όσο και για την εφαρμογή της παγιδοθεσίας. Επιπρόσθετα θα πρέπει οπωσδήποτε να βελτιωθεί και ο τρόπος εποπτείας με αύξηση στις προσλήψεις των εποχιακών τομεαρχών και η επιβολή της καθολικής εποπτείας μέσω GPS ούτως ώστε να αποτυπώνεται πλήρως το έργο και τέλος να ελεγχθεί  επιστημονικά η αποτελεσματικότητα των διαφόρων φαρμάκων καθώς και η αυστηρή επιλογή του καταλληλότερου ανάλογα με την εποχή και τις συνθήκες.


Facebook twitter youtube