^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έγγραφο στον πρόεδρο της Π.Ε.Δ Κρήτης, κύριο Γιάννη Κουράκη, έστειλε σήμερα ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης σχετικά με την υποβάθμιση Επιχειρησιακού συντονισμού στη διαχείριση Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων για τη νήσο Κρήτη. Η επιστολή έχει ως εξής:

Κε Πρόεδρε,
Με το προταθέν σχέδιο νόμου προτείνονται η δημιουργία έξι (6) κέντρων, που θα χρησιμεύουν ως έδρα συντονισμού επιχειρήσεων, κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων, με συντονιστές Υποστράτηγους Πυροσβεστικού Σώματος.
Από το σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η νήσος Κρήτη θα υπάγεται στο Κέντρο συντονισμού, με έδρα τη Σάμο.
Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας.
Η επιχειρησιακή επικινδυνότητα της Κρήτης είναι πασηφανής, μιας και βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, κοντά στη θερμή ζώνη της Αφρικής, που σε συνδυασμό με το ανάγλυφο της περιοχής, των μελτεμιών και της βλάστησης αυξάνουν το βαθμό επικινδυνότητας.
Ιδιαίτερα η Π.Ε. Χανίων σύμφωνα με το Π.Δ. 575/1980 «Περί κηρύξεως ιδιαιτέρως ευαίσθητων σε πυρκαγιές περιοχών δασών και δασικών εκτάσεων, ως επικίνδυνων» ανήκει στη κλάση-κατηγορία Α.
Επιπρόσθετα σας γνωρίζουμε την ύπαρξη του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, καθώς και δεκαπέντε (15) περιοχών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο φύσης (NATURA 2000) και οι οποίες καταλαμβάνουν το 45% της έκτασης της Π.Ε.Χανίων.
Γενικότερα η επιχειρησιακή επικινδυνότητα της Κρήτης επιβαρύνεται και από άλλες δραστηριότητες, αγροτοκαλλιέργειες, αγροτουρισμός, ξενοδοχειακές μονάδες κ.α. που σε συνδυασμό με την ακτοπλοϊκή, αεροπορική σύνδεση του νησιού και το ύψος 6.000000 επισκεπτών κυρίως κατά την τουριστική περίοδο, δεν πρέπει να μας αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.
Με δεδομένο ότι οι αρμοδιότητες των συντονιστών είναι αυξημένες, αφού θα καθοδηγούν, συντονίζουν, εποπτεύουν, επιθεωρούν και θα ελέγχουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα του έργου των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων, πράγμα που είναι ανέφικτο να επιτυγχάνεται από τη μακρινή Σάμο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του νησιού και την εν γένει ανάπτυξή του, προτείνεται:
Έβδομη (7η) έδρα Υποστράτηγου Πυροσβεστικού Σώματος, συντονιστή επιχειρήσεων Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης, όπου εδρεύει και η Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης.
Κε Πρόεδρε,
Λόγω του εξαιρετικού επείγοντος του θέματος ,παρακαλώ όπως αναληφθούν πρωτοβουλίες πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου προς ψήφιση.


Facebook twitter youtube