^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Διανύουμε ήδη το χρονικό διάστημα (3-18 Μαΐου) εντός του οποίου έλαβε χώρα η Πολιορκία του Βάμου, το μακρινό 1896. Το Μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός, σε συνδυασμό με την Μάχη της Αλμυρίδας λίγο αργότερα (30 Ιουνίου-4 Ιουλίου), αποτέλεσαν κομβικά σημεία στην πορεία της Κρήτης προς την Αυτονομία αρχικά, και κατ’ επέκτασιν  προς την πολυπόθητη Ένωση με τον Εθνικό Κορμό. Η Ελληνική Πολιτεία, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα του ιστορικού αυτού γεγονότος, τίμησε την επέτειο πέρυσι με την επίσκεψη του τ. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο Δήμος Αποκορώνου, ως ο θεσμικά κύριος αρμόδιος φορέας για την διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων, σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Ντουλιανών, Πλάκας-Αλμυρίδας και Τσιβαρά είχε προγραμματίσει έναν πολυεπίπεδο εορτασμό, αλλά η πανδημία που ενέσκηψε ανέτρεψε τα σχέδια. Παρ’ όλα αυτά, και επειδή η μνήμη θα πρέπει να παραμένει ζωντανή, με απόλυτη προσοχή και τηρώντας ευλαβικά τους ισχύοντες κανόνες, ανακοινώνουμε πως εορτασμός θα υπάρξει και φέτος, προσαρμοσμένος στην ιδιαιτερότητα της εποχής.

Ως εκ τούτου:

- Από το κανάλι του Δήμου στο youtube, από τα μεσάνυχτα Παρασκευής προς Σάββατο 16/5/2020 έως και τα μεσάνυχτα της Κυριακής 17/5/2020, θα προβληθεί μια τηλεοπτική παραγωγή του Δήμου Αποκορώνου, σε συνεργασία με τους προαναφερθέντες Πολιτιστικούς Συλλόγους, παραγωγή που εστιάζει στα ιστορικά γεγονότα και την σημασία τους. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή δουλειά, η οποία αποτελεί και ένα πολύ καλό παράδειγμα συνεργατικού πνεύματος, αλλά αναδεικνύει και τα γρήγορα αντανακλαστικά των φορέων του Αποκόρωνα, στις προκλήσεις, τις δυσκολίες αλλά και τις ευκαιρίες της εποχής μας.

- Την Κυριακή 17/5/2020, 11:00, στο Ηρώο του Βάμου, στην κεντρική πλατεία, θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων, σε μιαν απολύτως λιτή τελετή και με την παρουσία αυστηρά ενός και μόνον εκπροσώπου από τον κάθε φορέα.

Ο Δήμος Αποκορώνου,
 
Σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Ντουλιανών, Πλάκας-Αλμυρίδας, Τσιβαρά.


Facebook twitter youtube