^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗ Δ.Ε. ΒΑΜΟΥ

Ενημερώνουμε τους Δημότες μας στη Δ.Ε. Βάμου ότι η βλάβη στο αντλιοστάσιο Τσιβαρά του Ο.Α.Κ., από το οποίο ενισχύεται με νερό ύδρευσης η Δ.Ε. Βάμου, αποκαταστάθηκε, οπότε θα συνεχιστεί η απρόσκοπτη υδροδότηση της περιοχής.
Την παραπάνω απαράδεκτη κατάσταση, αγοράς νερού από τον Ο.Α.Κ. για ενίσχυση της ύδρευσης περιοχών του Δήμου μας, παρέλαβε δυστυχώς η παρούσα Δημοτική Αρχή και ήδη από την προηγούμενη θητεία της άρχισε τις απαιτούμενες ενέργειες για την άρση της.
Προς τούτο προχώρησε, όπως είχε δεσμευτικά εξαγγείλει, στην χρονοβόρα, δυστυχώς, διαδικασία εκπόνησης μελετών έργου μεταφοράς νερού ύδρευσης, στην παραπάνω περιοχή από πλεονασματικές γεωτρήσεις νότια των Βρυσσών, μετά της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου αυτού. Πρόκειται για το Έργο πολλαπλής σκοπιμότητας : «Ύδρευση Ανατολικού Τμήματος Δ.Ε. Βάμου, Δήμου Αποκορώνου, με νερά γεωτρήσεων στην περιοχή Βρυσών», προϋπολογισμού 1.500.000 €, το οποίο θα μεταφέρει τουλάχιστον 1.000.000 κ.μ. νερού αρίστης ποιότητας ετησίως στην περιοχή, ποσότητα που επαρκεί για την πλήρη κάλυψη των σημερινών και μελλοντικών (σε ορίζοντα 40ετίας) υδρευτικών αναγκών στην περιοχή αυτή ενώ παράλληλα θα ανακουφίσει σημαντικά τις πηγές Αρμένων, από τις οποίες γίνεται σήμερα η υδροδότησή της, μέσω των αδειοδοτημένων από την παρούσα Δημοτική Αρχή αντλιοστασίων του Δήμου και του Ο.Α.Κ. Ακολούθησε η ένταξη κατασκευής του έργου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Φιλόδημος Ι, του Υπουργείου Εσωτερικών και εντός του τρέχοντος έτους πρόκειται να δημοπρατηθεί, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, λόγω απογύμνωσής της από μηχανικούς, με επίσημο και δεσμευτικό, βάσει του χρηματοδοτικού σχήματος, χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, διάρκειας 12 μηνών.
Παράλληλα η παρούσα Δημοτική Αρχή ωρίμασε ως άνω (μελέτες, περιβαλλοντική αδειοδότηση) το μεγάλο έργο «Δίκτυα Άρδευσης Κεντρικού Αποκόρωνα», προϋπολογισμού 2.750.000 €, το οποίο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 του ΥΠ.Α.Α.&Τ. και ήδη βρίσκεται στη διαδικασία δημοπράτησής του, από το ίδιο το Υπουργείο. Το έργο έρχεται να καλύψει με αρδευτικά δίκτυα, ιδιοκτησίας και αποκλειστικής διαχείρισης του Δήμου Αποκορώνου, το απαράδεκτο κενό ετών στη Δ.Ε. Βάμου ενώ παράλληλα να εξασφαλίσει τον απολυτο διαχωρισμό υδρευτικών και αρδευτικών δικτύων.
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η παρούσα Δημοτική Αρχή, υλοποιόντας τις δεσμεύσεις της, φρόντισε, ήδη από την προηγούμενη θητεία της, να εντάξει στον γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό της για τα νερά την ομολογουμένως πολύπαθη περιοχή Δ.Ε. Βάμου, με στόχο την απρόσκοπτη και με ποιοτικό νερό υδροδότησή της και την κάλυψή της με σύγχρονης τεχνολογίας αρδευτικά δίκτυα. Τούτο, προς όφελος της τοπικής οικονομίας και ευημερίας, πάντα με όρους εναρμόνισης και σεβασμού προς το Περιβάλλον, όπως άλλωστε επιβάλλει η κείμενη Νομοθεσία.

Βρύσες 18/5/2020
Ο Δήμαρχος Αποκορώνου
Χαράλαμπος Κουκιανάκης


Facebook twitter youtube