^Κορυφή
  • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
    ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
  • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
    ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
  • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
    ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
  • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
    ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
  • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
    ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
  • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
    ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “Στον απόηχο της ενθρόνισης Ηγουμένου συην Ι.Μ.Αγίου Γεωργίου Καρυδίου”

Ο Μοναχισμός αποτελεί φάρο ορθοδόξου πίστεως και προβολής μοναχικής πνευματικότητος που ανυψώνει από το πρόσκαιρο στο αιώνιο και οδηγεί τους πιστούς από τον κόσμο στον Θεό. Αποτελεί ακόμη κιβωτό αγιασμού των πιστών, πηγή σοφίας και ιστορικών πληροφοριών τόσο για την ίδια την ιστορία του, όσο και για την εθνική μας ιστορία
Σήμερα εδώ στον Αποκόρωνά μας, ακόμη ο Ορθόδοξος Μοναχισμός με το Μοναστήρι μας , τον Αγιο Γεώργιο, που  δεν αποτελεί μόνο ανεκτίμητο αρχιτεκτονικό, καλλιτεχνικό και κειμηλιακό θησαυρό, αλλά σημειώνει μια σημαντική πνευματική ακμή και αναγέννηση, όπου νέα πρόσωπα με ανώτερη μόρφωση και πνευματικές αναζητήσεις, με αξιόλογες συγγραφές και αξιοζήλευτες δραστηριότητες, το στελεχώνουν και υπόσχονται βασίμως μεγαλύτερη πνευματική καρποφορία. Και με αυτό τον πνευματικό, ασκητικό και δημιουργικό τρόπο ζωής τους απαντούν στα σύγχρονα υλιστικά ιδεολογικά και κοινωνικοφιλοσοφικά ρεύματα.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, της απόλυτης ησυχίας, οι μοναχοί του Μοναστηριού μας αναζητούν αλλά και γίνονται μέτοχοι της πνευματικής εμπειρίας. Αυτό είναι και το βαθύτερο νόημα του ορθοδόξου μοναχού. Σ’ αυτό το περιβάλλον το Αιώνιον εισέρχεται στην σφαίρα του παροδικού και το παροδικόν υψώνεται μέχρι το Αιώνιον, ώστε τα δύο αυτά «συγχωνεύονται σε μια ενότητα όπως το τραγούδι και το ψάλσιμο»
Το στολίδι του Αποκόρωνα, το Μοναστήρι μας, ,ανέκαθεν παρήγαγε κοινωνική προσφορά και στήριζε τις αδύναμες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Άποροι, φτωχές οικογένειες, ιδρύματα, έχουν κατά καιρούς ευεργετηθεί που αδιάκοπα εργάζονται για την στήριξη των αδυνάτων.
Ο Αγιος Γεώργος αποτελεί φάρο ορθοδόξου πίστεως. Αποτελεί ακόμη κιβωτό αγιασμού των πιστών, πηγή σοφίας και ιστορικών πληροφοριών τόσο για την ίδια την ιστορία του, όσο και για την εθνική μας ιστορία
Απ’ όλα αυτά προκύπτει η αναμφισβήτηση τεράστια πνευματική και κοινωνική προσφορά για την ορθόδοξη Εκκλησία και το ελληνικό έθνος, αλλά και κατ’ επέκταση για τον κόσμο όλο. Γι’ αυτό και αναμένει αλλά και δικαιούται τον σεβασμό, την αναγνώριση και την εκτίμηση όλου του κόσμου.
Θέλω να επισημάνω δε προς όλους, ότι μία Μονή έχει ανάγκη και από τη στήριξη της ευρύτερης κοινωνίας.
Η ποιμαντική αυτή προσπάθεια της Μονής Καρυδίου, δεν είναι μετρήσιμη με τους σύγχρονους κοσμικούς δείκτες και με στατιστικά μέσα, αλλά με τους δείκτες της σωτηρίας της αιώνιας ψυχής του ανθρώπου για την οποία νυχθημερόν  προσεύχονται. Στις αναρίθμητες λειτουργίες που τελούνται καθημερινά οι μοναχοί προσεύχονται για  τον Αποκόρωνα και για όλο τον κόσμο, όπως ο Άγιος Αντώνιος του οποίου οι ευχές στήριζαν όλη την οικουμένη, μνημονεύοντας εκατοντάδες ονόματα ζώντων και κεκοιμημένων, ενώ προσεύχονται και για αυτούς που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να προσευχηθούν.

Παραθέτω και την τοποθέτηση του Ηγουμένου στο Β΄Παγκόσμιο  Συνέδριο των Αποκορωνιωτών.
      «Στόχος της Μονής είναι να διατηρήσει το πνεύμα και την αύρα του πολιτισμού, να διασώσει από την περιοχή ό,τι υπάρχει από την Χριστιανική ζωή και πολιτισμό της περιοχής , με σεβασμό να διακονήσει κοινωνικά και πνευματικά τούς κατοίκους της περιοχής, να αναδείξει, όσο της επιτρέπεται και στα μέτρα του δυνατού, παραδοσιακά ήθη και έθιμα του τόπου, Εκκλησιαστικά και μη, να περισώσει και διαφυλάξει θησαυρούς, λατρευτικά αντικείμενα και κειμήλια του τόπου, την διαφύλαξη κάθε είδους πολιτιστικής κληρονομιάς, να αποκαταστήσει στην αρχική τους μορφή και όψη και τα υπόλοιπα, ερειπωμένα, σήμερα κτηριακά συγκροτήματα, και να διακονήσει πνευματικά τον τόπο και την Εκκλησία για την Δόξα του  Χριστού.»
Πολλαπλά, λοιπόν, τα οφέλη που προκύπτουν  για την κοινωνία του Αποκόρωνα και όχι μόνο αφού η Ι.Μ.Αγίου Γεωργίου Καρυδίου γίνεται κέντρο θρησκευτικού προορισμού και προσανατολισμού με ότι αυτό συνεπάγεται στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε ως έθνος και χριστιανοσύνη.
      Ως Δήμαρχος αυτού του τόπου στηρίζω προσπάθειες που έρχονται να αναστηλώσουν υψηλά ιδανικά και ιδεώδη που βρίσκονται σε παρακμή στις μέρες μας.


Δήμαρχος Αποκορώνου
Χαράλαμπος Κουκιανάκης


Facebook twitter youtube