^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θέμα: “Ανοιχτή επιστολή Δημάρχου Αποκορώνου, Χαράλαμπου Κουκιανάκη, για την Περιβαλλοντική Πολιτική του Δήμου”

Αξιότιμοι κύριοι/ες,
Η πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια από τον Δήμο Αποκορώνου τον έχει κατατάξει από τους πλέον αναπτυσσόμενους Δήμους της Κρήτης, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι σήμερα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων η οποία γίνεται ανυπόφορη στους αναπτυσσόμενους Δήμους με τον όγκο των απορριμμάτων να αυξάνεται ραγδαία.
Η δημοτική αρχή Αποκορώνου μη θέλοντας να μείνει απλή θεατής των εξελίξεων έχει δρομολογήσει μια σειρά ενεργειών για να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά τον Αποκόρωνα ώστε να συνεχίσει  να είναι τόπος πρώτου προορισμού, ως κάτωθι:
α)Έχουμε ήδη προβεί στην αγορά δυο (2) καινούριων απορριμματοφόρων και στο επόμενο δίμηνο στην αγορά τρίτου.
β)Έχει πραγματοποιηθεί η αντικατάσταση του 60% των κάδων έχοντας παράλληλα αυξήσει τη τοποθέτηση μπλε κάδων και τοποθετήσει κίτρινους κάδους στα πολυσύχναστα μέρη του Δήμου μας για πρώτη φορά.
γ)Συνάψαμε προγραμματική σύμβαση με ΔΕΔΙΣΑ Χανίων για την εναπόθεση των ογκωδών, αποκαθιστώντας με τον τρόπο αυτό πάνω από είκοσι (20) χώρους ανεξέλεγκτης εναπόθεσης ογκωδών απορριμμάτων, προβαίνοντας μάλιστα στην δεντροφύτευση και περίφραξη αυτών (δυο στις Καλύβες,Βάμο, Καλαμίτσι, τρεις στη Γεωργιούπολη, Κουρνά, Βρύσες, Κόκκινο Χωριό, κ.α.)
δ)Φροντίσαμε την συνέχιση της παραχώρησης μηχανημάτων έργων από την Αντιπεριφέρεια Χανίων για τη στήριξη του τμήματος της καθαριότητας.
ε)Προσλάβαμε εργατικό δυναμικό, εργάτες, οδηγούς, χειριστές μέσω της προκήρυξης 3Κ.      
στ) Υποβάλαμε-εντάξαμε πρόταση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Πράσινου Ταμείου με τίτλο: “Βυθιζόμενα Συστήματα Αποκομιδής Αστικών Απορριμμάτων Δήμου Αποκορώνου”, προϋπολογισμού 322.400,00 ευρώ , όπου θα τοποθετηθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2021 πιλοτικά, στα πλέον πολυσύχναστα σημεία του Δήμου μας, Καλύβες- Αλμυρίδα- Γεωργιούπολη- Καβρό έχοντας παράλληλα αναθέσει μελέτη προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των χωριών του Δήμου μας με τα βυθιζόμενα συστήματα αποκομιδής αστικών απορριμμάτων καθιστώντας τον Δήμο μας πρωτοπόρο.
ζ) Στις επόμενες μέρες υποβάλλουμε πρόταση που θα αφορά την “Προώθηση οικιακής κομποστοποίησης και την ¨Ανάπτυξη συστημάτων χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων” και συγκεκριμένα αφορά : (1) Προμήθεια κάδων οικιακής κομποστοποίησης (2) Προμήθεια κάδων , για την εφαρμογή προγράμματος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων (3) Προμήθεια εξοπλισμού μεταφοράς για την εφαρμογή προγράμματος χωριστής μεταφοράς βιοαποβλήτων και (4) Δράσεις ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας για την ορθή εφαρμογή του συστήματος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων. Τα έργα και οι δράσεις που προτείνονται περιλαμβάνονται τόσο στο εγκεκριμένο ΤΣΔΑ του Δήμου Αποκορώνου, όσο και στο αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ Κρήτρης.
Με το πρώτο υποέργο ο Δήμος Αποκορώνου πρόκειται να πραγματοποιήσει την προμήθεια κάδων συλλογής Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος Απορριμμάτων 660lt (100 τεμάχια), 240lt (150 τεμάχια), 50lt (100 τεμάχια), 10lt (2750 τεμάχια) καθώς και κάδους οικιακής κομποστοποίησης 280lt (50 τεμάχια). Η προμήθεια των κάδων είναι απαραίτητη καθώς θα χρησιμοποιηθούν για την συλλογή προδιαλεγμένου Οργανικού κλάσματος Απορριμμάτων για την μεταφορά του στη Μονάδα Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος Απορριμμάτων. Οι κάδοι οικιακής κομποστοποίησης θα μοιραστούν για τοποθέτηση σε σχολεία και σε ιδιώτες προς ευαισθητοποίηση αλλά και για την συμβολή τους στην διαλογή και στην κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων.


Με το 2ο υποέργο ο Δήμος Αποκορώνου πρόκειται να πραγματοποιήσει την προμήθεια ενός Απορριμματοφόρου για βιοαπόβλητα με σύστημα πλύσης κάδων αποτελούμενο από καινούργιο πλαίσιο μικτού φορτίου 19tn και καινούργια υπερκατασκευή τύπου μύλου με ανυψωτικό μηχανισμό κάδων 80-1.300lt, χωρητικότητας 14 κ.μ. H προμήθεια του απορριμματοφόρου είναι απαραίτητη καθώς θα χρησιμοποιηθεί για την συλλογή προδιαλεγμένου Οργανικού κλάσματος Απορριμμάτων, και για την μεταφορά του σε Μονάδα Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος Απορριμμάτων.
To 3ο υποέργο αφορά στη δημοσιότητα και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των επιχειρήσεων μέσω της δημιουργίας αφισών και σχετικών φυλλαδίων.

η) Όσον αφορά στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων :
Αδειοδοτήσαμε και αναβαθμίζουμε τον βιολογικό των Καλυβών , με 1.050.000 ευρώ
Ολοκληρώνουμε τον βιολογικό της Γεωργιούπολης έργο προϋπολογισμού 26.000.000 ευρώ
Ολοκληρώνουμε την μελέτη που υποβάλλαμε στο ΕΣΠΑ για ένταξη του βιολογικού της Αλμυρίδας δυναμικότητας 7.000 ισοδύναμων κατοίκων

θ) Κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο αναζητήθηκε οικόπεδο επισταμένως με τη συνδρομή όλων των τοπικών του Δήμου για τη χωροθέτηση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ΣΜΑ χωρίς αποτέλεσμα.
Με την υπόδειξη της υπηρεσίας αναζητήθηκε λύση σε ιδιόκτητη έκταση του Δήμου Αποκορώνου στην περιοχή του Τσιβαρά και σε ευθεία απόσταση 520 μέτρων από τον οικισμό και 2425 μέτρων από τη θάλασσα εκτός περιοχών  NATURA και φυσικών υδροτόπων. Ανατέθηκε σε σύμπραξη μελετητών, μετά από απόφαση Οικονομικής Επιτροπής το 2016, η εκπόνηση μελέτης ΣΜΑ Δήμου Αποκορώνου σε έκταση εμβαδού 7.149 τ.μ. στη συγκεκριμένη θέση. Η μελέτη εκπονήθηκε και σύμφωνα με αυτή θα εκφορτώνονται μη επικίνδυνα σύμμεικτα οικιακά απορρίμματα.
Προβλέπονται δυο (2) θέσεις εκφόρτωσης και διαμορφώνονται δυο (2) επίπεδα στα οποία θα σταθμεύουν οι συρμοί μεταφόρτωσης.
Η δυναμικότητα του ΣΜΑ είναι της τάξης (31) τόνων με μέγιστη (39) τόνων και ο προβλεπόμενος φόρτος δεν ξεπερνά το καλοκαίρι τις 7-8 προσελκύσεις ημερησίως ενώ τον χειμώνα τις 3-4.
Κατά το τέλος της προηγούμενης αυτοδιοικητικής περιόδου ανακλήθηκε η ως άνω ενέργεια προκειμένου το νέο Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές του 2019 να αποφανθεί επί του θέματος. Τον Σεπτέμβριο του 2019 συγκροτήθηκε με απόφαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου διαπαραταξιακή επιτροπή για την εξεύρεση  νέας χωροθέτησης ΣΜΑ.
Βρέθηκαν (6) οικόπεδα που όμως κρίθηκαν ακατάλληλα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) Δυτικής Κρήτης.
Ύστερα από τα παραπάνω επισημαίνουμε τα κάτωθι:
- Η τυχόν έρευνα για εξεύρεση νέου χώρου αφενός θα καθυστερήσει χρονικά με αμφίβολο αποτέλεσμα κιόλας και αφετέρου θα κοστίσει οικονομικά στον Δήμο πάρα πολύ. Η λύση αυτή είναι οικονομικά ασύμφορη λύση για τον Δήμο γιατί:
    α) είναι άγνωστο εάν και πότε θα βρεθεί κατάλληλο οικόπεδο δεδομένου δύο φορές κατά το παρελθόν που αναζητήθηκε δεν βρέθηκε. Η πρώτη φορά που αναζητήθηκε οικόπεδο επισταμένως και με την συνδρομή όλων των τοπικών του Δήμου,  η διαδικασία κατέληξε στην  χωροθέτηση του ΣΜΑ στην ιδιοκτησία του Δήμου, ενώ την δεύτερη φορά που αναζητήθηκε ήταν από την  διαπαραταξιακή επιτροπή που συστάθηκε μετά από απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου με την συνδρομή του ΤΕΕ όπου  στο τέλος η προσπάθεια  κατέληξε ότι όλα τα υποψήφια οικόπεδα δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για ΣΜΑ.
    β) Ακόμα και εάν άμεσα βρεθεί κατάλληλο οικόπεδο απαιτείται νέα  μελέτη  για τον νέο χώρο, η οποία θα πρέπει να δημοπρατηθεί για να ανατεθεί αφού χρηματοδοτηθεί πρώτα, όπου συνδυαστικά μαζί με τις απαραίτητες εγκρίσεις-αδειοδοτήσεις είναι μια διαδικασία που θα απαιτήσει χρονικά τουλάχιστον τρία χρόνια για την ολοκλήρωση της.
-Υπάρχει έτοιμη μελέτη σε οικόπεδο ιδιοκτησία του Δήμου Αποκορώνου και μπορεί άμεσα να αξιοποιηθεί για το σκοπό αυτό
- Υπάρχει ήδη ανοιχτή πρόσκληση για χρηματοδότηση στην οποία είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε και η υπηρεσία μας προτείνει να αξιοποιηθεί άμεσα η ευκαιρία που δίνεται ως προς την χρηματοδότη του έργου.

Σύμφωνα με την οικονομοτεχνική έκθεση του τμήματος καθαριότητας και την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου το ετήσιο όφελος με τη λειτουργία του ΣΜΑ ανέρχεται στο ποσό των 300.000 ευρώ και το πιο σημαντικό είναι ότι θα αλλάξει άρδην η εικόνα του Δήμου μας με την καλύτερη αποκομιδή των απορριμμάτων.
Στα πλαίσια της ενημέρωσης για την πορεία ανάπτυξης και άλλων θεμάτων, κλήθηκαν οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων όπου έγινε ιδιαίτερη μνεία στην αναγκαιότητα ίδρυσης ΣΜΑ και στα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν προς όφελος της κοινωνίας του Αποκόρωνα ύστερα και από τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, όπου παρέστησαν (26) από τους οποίους οι (23) τοποθετήθηκαν θετικά για την χωροθέτηση του ΣΜΑ.
Προκύπτει αβίαστα ότι το ΣΜΑ δεν είναι πρόβλημα είναι η λύση στο πρόβλημα και τον συναντάς στις προηγμένες και πολιτισμένες κοινωνίες.
Τελικά το δημοτικό συμβούλιο έχοντας μια πλήρη εικόνα των προθέσεων θεσμών και πολιτών θα κληθεί να λύσει οριστικά ή όχι το θέμα καθαριότητας-ποιότητας ζωής και προστασίας του περιβάλλοντος χωρίς πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις για τους δημότες μας.


Μετά τιμής,
Ο Δήμαρχος


Χαράλαμπος Κουκιανάκης


Facebook twitter youtube