^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΝΕΟΥ ΒΟΑΚ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ”


Απάντηση στην ολοκληρωμένη πρόταση διέλευσης του νέου Β.Ο.Α.Κ. στον Δήμο Αποκορώνου, όπως αυτή διαμορφώθηκε για επιλεγμένες τροποποιήσεις που θα συνεισφέρουν στη συνολική αποδοτικότητα του έργου, απέστειλε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο Δήμο Αποκορώνου.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, είναι ιστορική ευκαιρία για τον τόπο μας, και πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί συμβάλλοντας στην επίλυση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, των όποιων πραγματικών προβλημάτων ανακύπτουν από την προτεινόμενη διέλευση του νέου αυτοκινητοδρόμου, χωρίς να ενδώσουμε σε τοπικά μικροσυμφέροντα, προτείνοντας ουσιαστικές βελτιώσεις, γιατί εμείς είμαστε οι βιωματικοί γνώστες των καθημερινών μετακινήσεων στον Δήμο μας, της αναπτυξιακής του δυναμικής και της πρωτεύουσας σημασίας για τη διατήρηση των ζωνών παραγωγής των τοπικών μας προϊόντων και των ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών που θέλουμε να αποδώσουμε, ως παρακαταθήκη, στις επόμενες γενιές.

Το έγγραφο του Υπουργείου αναφέρει : “1. Στο πλαίσιο των διαδικασιών που προωθούνται για την ανάθεση της Σύμβασης Παραχώρησης:«ΜΕΛΕΤΗ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΒΟΑΚ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΧΑΝΙΑ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ», έχει εκπονηθεί και έχει υποβληθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τα νέα τμήματα του αυτοκινητοδρόμου στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος, για έλεγχο και έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων.
Ο οριστικός και τελικός σχεδιασμός του οδικού έργου όμως, θα είναι αυτός που θα προκύψει μετά την έγκριση της ΜΠΕ και αφού ενσωματωθούν σε αυτόν όλα τα μέτρα, οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα τεθούν από την αρμόδια αρχή για την κατασκευή και λειτουργία του.
Όπως προβλέπεται από την περιβαλλοντική διαδικασία, ο φάκελος της ΜΠΕ αποστέλλεται
από την αρμόδια Περιβαλλοντική Αρχή στους αρμόδιους δημόσιους φορείς και υπηρεσίες προς γνωμοδότηση και γίνεται δημοσιοποίηση της ΜΠΕ για τη διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης.
Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι γνωμοδοτήσεις και οι απόψεις που θα υποβληθούν (από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς και υπηρεσίες), με επαρκή και νόμιμη αιτιολογία, θα ληφθούν υπόψη για την αξιολόγηση της ΜΠΕ και την διαμόρφωση των Περιβαλλοντικών Όρων που θα πρέπει να τηρηθούν για την υλοποίηση του έργου.
Τα αιτήματα τροποποίησης της χάραξης, θα ληφθούν υπόψη και θα εξεταστούν στον ίδιο χρόνο για ολόκληρο το μήκος του έργου, προκειμένου να αξιολογηθεί αν και ποια μπορούν να γίνουν αποδεκτά ή να απορριφθούν.
2. Η επιλογή της χάραξης της οδού σε όλο το μήκος του ΒΟΑΚ, έγινε με στόχο να είναι εφικτή η λειτουργία ενός σύγχρονου συστήματος παροχής υπηρεσιών οδικής μεταφοράς, ώστε να τηρούνται όλες οι σύγχρονες προδιαγραφές κατασκευής ενός κλειστού αυτοκινητοδρόμου, με τους κατάλληλους ανισόπεδους κόμβους και σύστημα παραπλεύρων, προκειμένου να προκύψει μία ασφαλής και γρήγορη σύνδεση των αστικών κέντρων και των παραγωγικών περιοχών του ΒΟΑΚ, επιτυγχάνοντας τη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης, άνεσης και ασφάλειας των χρηστών.
Η χάραξη που εξετάστηκε στη ΜΠΕ, προτάθηκε αφού διερευνήθηκαν σαφώς κι άλλες εναλλακτικές λύσεις, από τη συγκριτική αξιολόγηση των οποίων προέκυψε να υπερτερεί η προτεινόμενη, θεωρώντας ότι η χάραξη του ΒΟΑΚ που θα υλοποιηθεί θα πρέπει να ικανοποιεί τα παραπάνω κριτήρια, σε συνδυασμό με την προσπάθεια εφαρμογής μίας όσο το δυνατό τεχνικά εφικτής και οικονομικά βιώσιμης λύσης.”

Τελειώνοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ανέφερε ότι με βάση τα παραπάνω οι προτεινόμενες παρεμβάσεις, σε συνέχεια των μέχρι σήμερα διαβουλεύσεων και των προηγούμενων αποφάσεων του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου, με στόχο να βελτιωθεί το συνολικό σύστημα των μετακινήσεων και να διασφαλιστεί ότι το έργο θα επιφέρει τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, στους κατοίκους και στους επισκέπτες μας, ο Δήμος μας θα συμμετέχει στη δημόσια διαβούλευση που προβλέπεται κατά τη δημοσιοποίηση της Μ.Π.Ε., η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.


Facebook twitter youtube