^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΣΗΜΑΝΤΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ

ΣΗΜΑΝΤΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ ΣΤΟΝ  ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ
Κουκιανάκης: Προτεραιότητά μας
η ασφάλεια και η ποιότητα στην εκπαίδευση
ΝΕΟ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΒΑΜΟ!
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται το τελευταίο διάστημα εκτεταμένες παρεμβάσεις σε σχολεία του Δήμου Αποκορώνου, που αφορούν την πλήρη αναβάθμιση και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό της δημοτικής αρχής που ξεκίνησε εδώ και επτά περίπου χρόνια και μέρα με την ημέρα αποκτά σάρκα και οστά με τα παλαιότερα μάλιστα των κτιρίων (πολλά μετρούν έναν αιώνα ζωής) να μετατρέπονται σε «αρχοντικά υψηλής αισθητικής και ιδιαίτερης εκπαιδευτικής αξίας».  Το γεγονός ότι έχουν επενδυθεί – κι συνεχίζουν να επενδύονται- πολλές χιλιάδες ευρώ (με κάποιες πρόχειρες εκτιμήσεις ίσως ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ευρώ), αναδεικνύει συν τοις άλλης τις άμεσες προτεραιότητες του δήμου οι οποίες συμπορεύονται με την ουσιαστική έννοια της αναβάθμισης της εκπαίδευσης. Με το σύνθημα «Πρώτα οι μαθήτριες και οι μαθητές στον Αποκόρωνα καθώς το μέλλον τις/τους ανήκει», όλο το βάρος των ενεργειών πέφτει επάνω στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης καθώς το στοίχημα του 21ου αιώνα που ακούει στο όνομα της Ολικής Ποιότητας πρέπει να κερδηθεί.  
Προτεραιότητα τα παιδιά και η ασφάλεια
Ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης  (ιδαίτερα ευαίσθητος σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και τη νεολαία), με τους συνεργάτες του- συνοδοιπόρους στο δύσκολο και μακρύ ταξίδι- τους αντιδημάρχους κ.κ. Ιωάννη Κουκουράκη (πρόεδρο Σχολικής Επιτροπής Π. Ε. Δήμου Αποκορώνου) και Ιωάννη Αποστολάκη (πρόεδρο Σχολικής Επιτροπής Δ. Ε. Δήμου Αποκορώνου) λίγο πριν τη λήξη του σχολικού έτους κάνοντας έναν απολογισμό για την τελευταία διετία ανήγγειλαν μια σειρά από ουσιαστικές παρεμβάσεις. Μάλιστα «πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις» στήθηκαν εν μέσω θέρους εργοτάξια σε όλα σχεδόν τα σχολεία που είχαν εξαγγελθεί εργασίες με κυριότερα εκείνα των Καλυβών, του Εμπροσνέρου, του Νέου Χωριού και ακολουθούν των Βρυσών, του Βάμου, του Φρε κλπ.     
Όπως δήλωσε ο κ. Κουκιανάκης «για πρώτη ίσως φορά γίνεται πράξη μια τόσο μεγάλη παρέμβαση στο σύνολο των σχολικών μονάδων του δήμου μας. Μιλάμε για έργα πολλών χιλιάδων ευρώ και αφορούν  αποκλειστικά τις υποδομές των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών, πράγμα που δείχνει και την προτεραιότητα που έχει η δημοτική αρχή ως προς την ασφάλεια, τον εκσυγχρονισμό, τη λειτουργικότητα, τη στατικότητα, την υγιεινή και την αισθητική των σχολείων μας. Δεν θα αναφερθώ στα έργα με τις παιδικές χαρές και τα γήπεδα 5χ5 που έχουν υλοποιηθεί ούτε στο δημόσιο ΙΕΚ στον Καβρό (φοιτούν εκατόν οκτώ σπουδαστές) που δίνει απεριόριστες δυνατότητες στους νέους και στην οικονομία του Αποκόρωνα που είναι κι αυτά έργα για τα παιδιά μας και για την ανάπτυξη κι ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας αλλά θα σταθώ στα σχολεία μας στο μέλλον, στο αύριο του Αποκόρωνα.  Οφείλουμε να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια. Οφείλουμε να τα προσφέρουμε τις καλύτερες υλικοτεχνικές υποδομές για να προσδοκούμε στο μέλλον. Έχουμε ιερή υποχρέωση απέναντί τους. Θέλω να πιστεύω μάλιστα πως σε λίγο καιρό ακόμα και τα ολιγοθέσια σχολεία δεν θα έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα πολυδύναμα των μεγαλουπόλεων. Το αντίθετο μάλιστα…»
Το παράδειγμα της Ελένης
«Μιλώντας για τα παιδιά» συνέχισε ο δήμαρχος κ. Κουκιανάκης «θα ήθελα να σταθώ στο παράδειγμα της Ελένης Κουράκη από τα Κυριακοσέλια ένα ορεινό χωριό με ελάχιστους κατοίκους. Η Ελένη χωρίς κανένα φροντιστήριο στηριζόμενη μόνο στις δικές της δυνάμεις (ψυχικές και πνευματικές) και στους καθηγητές του Λυκείου του Βάμου κατόρθωσε για πολλούς το ακατόρθωτο. Συγκέντρωσε 16.770 μόρια και «ετοιμάζει βαλίτσες» για Θεσσαλονίκη, στη σχολή Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Σχολείο και μαθήτρια χέρι- χέρι στο δρόμο της επιτυχίας. Αυτό από μόνο του λέει πάρα πολλά. Η Ελένη κράτησε ψηλά τη σημαία του Αποκόρωνα και μας έκανε όλους υπερήφανους. Αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους μας. Τα όνειρά μας μπορούν να γίνουν πραγματικότητα αρκεί να είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο μας».
Νέο κτίριο στον Βάμο
Εν τω μεταξύ ο δήμαρχος Αποκορώνου με αφορμή την αναφορά του στη Β/θμια εκπαίδευση και στην επιτυχία της μαθήτριας, στάθηκε στις ενέργειες της δημοτικής αρχής που αποσκοπούν όχι μόνο στην πλήρη αναβάθμιση του υπάρχοντος κτιρίου στον Βάμο (φιλοξενεί το Γυμνάσιο και το Λύκειο), αλλά και στην κατασκευή νέου ολοκαίνουργιου σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος: «Αποδεχόμενοι την πρόσκληση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» υποβάλλαμε αίτηση για χρηματοδότηση μελέτης που προβλέπει την πλήρη ενεργειακή κι αισθητική αναβάθμιση του υπάρχοντος κτιρίου αλλά και την κατασκευή νέου υπερσύγχρονου σχολικού συγκροτήματος το οποίο και θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της μαθητιώσας νεολαίας» επισήμανε ο κ. Κουκιανάκης. Κλείνοντας το κεφάλαιο Β/θμια, ο δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμα στις προκατασκευασμένες παρεμβάσεις στο ΕΠΑΛ Βρυσών και στα έργα λειτουργικής, στατικής κι αισθητικής αναβάθμισης που πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται.

Κτιριακές αναβαθμίσεις- βρεφικοί σταθμοί
Όσον αφορά τώρα στις εργασίες αυτές  αφορούν έναν μεγάλο όγκο πάγιων αναγκών της σχολικής κοινότητας. Οι παρεμβάσεις που “τρέχουν” αυτό το διάστημα έχουν να κάνουν με τοποθετήσεις σκίαστρων (κιόσκια), ανακαινίσεις ή δημιουργία νέων αιθουσών,  αντικαταστάσεις φωτιστικών με νέας τεχνολογίας τύπου LED, τοποθετήσεις ειδικών φίλτρων νερού (όπως έγιναν στο Νέο Χωριό) , εγκαταστάσεις νέων μονάδων κλιματισμού και θέρμανσης, ανακατασκευή στεγών (Βρύσες, Καλύβες, Ασή Γωνιά, Νέο Χωριό) και συντήρηση των σχολικών κτιρίων (Φρες, Εμπρόσνερος, Βάμος, Κουρνάς, Γεργιούπολη κλπ), καθώς και βελτίωσης της προσβασιμότητας για όλους, με ράμπες και ανελκυστήρες (σε όποιο σχολείο χρειαστεί). Συμπληρωματικά έχουν δρομολογηθεί και οι εξελίξεις για να ξεκινήσουν εργασίες  σε πολλούς αύλειους χώρους (συντήρηση κιγκλιδωμάτων, διαμόρφωση χώρων, επιστρώσεις με ελαστικούς τάπητες κλπ).  Οι περισσότερες των εργασιών αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Αυγούστου.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται επίσης και στους βρεφικούς- παιδικούς  σταθμούς όπως και στα νηπιαγωγεία  του δήμου καθώς κι εκεί έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν σχέση με τη συντήρηση των κτιρίων και τους χώρους αναψυχής των παιδιών.  Για παράδειγμα επισκευάζεται και αναβαθμίζεται πλήρως ο βρεφικός σταθμός των Καλυβών ο οποίος θα λειτουργεί πλήρως από το 2022, ενώ έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο έργα στον παιδικό σταθμό Βάμου. Σημαντικές τέλος παρεμβάσεις έχουν γίνει στους παιδικούς σταθμούς Μάζας, Αρμένων και Μουρίου.


Facebook twitter youtube