^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΣΜΑ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ


Κουκιανάκης: Κάποιοι με θέλουν έκπτωτο
Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα και αντιδράσεις που έλαβαν – και λαμβάνουν- χώρα στον Αποκόρωνα για το θέμα της χωροθέτησης του ΣΜΑ (Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) στον Τσιβαρά, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης με επιστολή του ενημερώνει  τους συνδημότες του τόσο για την πορεία του έργου όσο και για τον ανοιχτό πόλεμο που δέχεται προκειμένου «να ανακρούσει πρύμνα».  Ωστόσο και παρά τα εμπόδια, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, πιστός στις απόψεις του και στις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες καλεί τους πάντες να συστρατευθούν στην επιχείρηση «Καθαρός Αποκόρωνας». Καταγγέλλει μεθοδευμένες ενέργειες που κύριο στόχο έχουν την έκπτωσή του από τη θέση του Δημάρχου. Στην προσφυγή που κατέθεσε η αντιπολίτευση στους δημόσιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, για την ακύρωση της απόφασης της Περιφέρειας που εγκρίνει περιβαλλοντικά το ΣΜΑ στο Τσιβαρά, καταγγέλλεται ότι οι ενέργειές του είναι προδήλως παράνομες και ότι συνιστούν σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος, προτρέποντας την ελεγκτική Αρχή να τον ελέγξει πειθαρχικά. Με λίγα λόγια επιχειρούν να ποινικοποιήσουν τις ενέργειές του για έναν ΚΑΘΑΡΟ ΔΗΜΟ.
«Η περιβαλλοντική κρίση είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως θέτει σε δοκιμασία τις ισχύουσες κοινωνικοοικονομικές, πολιτικές και ηθικές αξίες σε παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό επίπεδο, ανάγοντας, με τον τρόπο αυτό, το μετασχηματισμό του σύγχρονου συστήματος αξιών σε αναγκαίο αυτοσκοπό. Για να είναι εφικτή σε οποιοδήποτε βαθμό η αναστροφή της παρούσας κατάστασης, απαιτούνται σημαντικές και πολυεπίπεδες αλλαγές στο μηχανισμό λειτουργίας των κοινωνιών γενικότερα, αλλά και στις δράσεις των ατόμων ειδικότερα.
Η συνειδητοποίηση του προβλήματος και των επιπτώσεών του είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει στην μεταστροφή των κοινωνικών και ατομικών πρακτικών και τη δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας, μέσω των κατάλληλων μοντέλων διατήρησης και διαχείρισης του περιβάλλοντος. Προϋπόθεση για την υλοποίηση των παραπάνω αποτελεί η διαμόρφωση μιας περιβαλλοντικής κουλτούρας η οποία και θα διαδραματίσει τον σημαντικότερο ρόλο στην προσπάθεια προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και στην καλλιέργεια φιλοπεριβαλλοντικών στάσεων, συμπεριφορών και αισθητικών αξιών.
Η διασαφήνιση των αξιών που στηρίζουν τις υπάρχουσες συμπεριφορές και επιλογές είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πλήρη κατανόηση του περιβαλλοντικού ζητήματος και την αμφισβήτηση των επιλογών που εμφανώς οδηγούν σε περιβαλλοντικά αδιέξοδα.
Γιατί πλέον περί αυτού πρόκειται. Οδηγούμαστε σε ένα περιβαλλοντικό αδιέξοδο και μια φαυλότητα εξαιτίας κάποιων αναποτελεσματικών πρακτικών, προσωπικών συμφερόντων και μικροπολιτικών αλλά και ιδιωτικών σκοπιμοτήτων, σκοπιμότητες που για μια ακόμη φορά λειτουργούν εις βάρος των δημοτών, της δημόσιας υγείας και της ανάπτυξης αυτού του τόπου.
Αντί λοιπόν «να διυλίζουμε τον κώνωπα και να καταπίνουμε την κάμηλο» ας αναλάβουμε επιτέλους το βάρος των ευθυνών μας. Στο περιβάλλον και στην υγεία των συνδημοτών μας δεν κάνουμε εκπτώσεις.  Οι ανέξοδες πολιτικές και οι οιμωγές δεν έχουν θέση σε μια ευνομούμενη πολιτεία.  Προέχει το μέλλον του Αποκόρωνα και κανείς από μας δεν είναι πάνω από αυτόν.

Ας αποτελέσει και για μας παράδειγμα ο Δήμος Καντάνου -Σελίνου που πρόσφατα με τον δικό του ΣΜΑ έλυσε το χρόνιο πρόβλημα των απορριμμάτων.
Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Τσιβαρά θα είναι ένα υπερσύγχρονο έργο που θα ωφελήσει όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την οικονομία του Δήμου μας. Άμεσα εξοικονομούνται ετησίως 300.000 ευρώ τα οποία θα επιστραφούν μέσω επενδύσεων στην «πράσινη ανάπτυξη» του Αποκόρωνα. Θα καλύπτει πλήρως όλες τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ημερησίως θα αποθηκεύονται αρκετοί τόνοι απορριμμάτων οι οποίοι θα μεταφέρονται με κλειστά κοντέινερ στην ΔΕΔΙΣΑ στο Ακρωτήρι Χανίων.
 Ο Δήμος έλαβε την βεβαίωση χωροθέτησης του ΣΜΑ για τη θέση “Ξεπαπαδιά” από την Δ/ση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κρήτης, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια σύμφωνα με τον νόμο αδειοδοτούσα αρχή.
Οι οποιεσδήποτε περιβαλλοντικές ενστάσεις πάνω στο συγκεκριμένο έργο έχουν απαντηθεί και απαντώνται συνεχώς. Ακόμα και στο θέμα της ηχορύπανσης που θα δημιουργείται από τη διέλευση τον βαρέων οχημάτων μέσα από τους οικισμούς  έχει υποβληθεί για ένταξη στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” έργο με τίτλο “Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας”  που θα ενώνει τα Τσικολιανά με τον κόμβο Βρυσών. Και η συγκεκριμένη ένσταση δεν ισχύει καθώς τα οχήματα δεν θα περνάνε από κανέναν οικισμό πλην των Τσικολιανών (έχει μπει ως όρος στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις). Σήμερα για παράδειγμα από τη Σούδα περνάνε δεκάδες βαρέα οχήματα και απορριμματοφόρα. Εκεί δεν υπάρχει επιβάρυνση; Θα πρέπει γι’ αυτό το λόγο να σταματήσει η αποκομιδή;

Γίνεται επίσης αντιληπτό ότι τα χρονικά περιθώρια χρηματοδότησης του ΣΜΑ  (1.401.596,80 ΕΥΡΏ) από Ευρωπαϊκούς Πόρους, αλλά και το ιδιόκτητο του οικοπέδου (έχουν απορριφθεί μέχρι τώρα έξι οικόπεδα που προτάθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις), καθώς και άλλα, μας δίνουν τη δυνατότητα της μηδενικής οικονομικής επιβάρυνσης των δημοτών μας, για μια τόσο σημαντική περιβαλλοντική υποδομή, που ούτως ή άλλως θα αναγκαστούμε μετά το 2023 να ιδρύσουμε αλλά με οικονομική επιβάρυνση των δημοτών μας.
Ποιος λοιπόν έχει το δικαίωμα να στερήσει από τον Αποκόρωνα- για μένα ο τόπος μου είναι ο ομφαλός της γης- ένα τέτοιο έργο;
Προσωπικά αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη των ενεργειών και δηλώνω κατηγορηματικά πως θα υπερασπιστώ με κάθε σύννομο τρόπο τα συμφέροντα των συνδημοτών μου. Δεν με πτοούν ούτε με φοβίζουν ενέργειες που ως στόχο έχουν το πρόσωπό μου.
Το κατηγορητήριο που στήθηκε εναντίον μου δια μέσω της προσφυγής για πρόδηλες παράνομες πράξεις που συνιστούν σοβαρή παράβαση καθήκοντος σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη άρνηση της αντιπολίτευσης να υποδείξει χώρο κατασκευής ΣΜΑ έχει σαφέστατο αντιπολιτευτικό ….αποτύπωμα: αποβλέπει ΣΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΟΥ
Σας καλώ για μια ακόμη φορά να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, να πετάξουμε από πάνω μας οποιανδήποτε πολιτικό μανδύα μας περιβάλλει και με περίσσια σοβαρότητα να κοιτάξουμε το συμφέρον του Αποκόρωνα, δίνοντας ΟΡΙΣΤΙΚΗ λύση σε περιβαλλοντικά προβλήματα που τόσο έχουν ταλαιπωρήσει και εκθέσει τον συνεχή αναπτυσσόμενο Δήμο μας.
Από «κυνηγοί των κάδων» ας γίνουμε ΑΡΧΟΝΤΕΣ του τόπου μας.»


Facebook twitter youtube