^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Δ.Ε. ΒΑΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ : «ΥΔΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Δ.Ε. ΒΑΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΜΕ ΝΕΡΑ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΡΥΣΩΝ»


Αγαπητοί Συμπολίτες
Η παρούσα Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος προσωπικά βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουν ότι την 12/08/2021 υπογράφηκε, με το μειοδότη Ανάδοχο, η σύμβαση για την κατασκευή του πολύ σημαντικού για την περιοχή σας έργου : «Ύδρευση Ανατολικού Τμήματος Δ.Ε. Βάμου, Δ. Αποκορώνου, με Νερά Γεωτρήσεων στην Περιοχή Βρυσών», προϋπολογισμού μελέτης 1.550.000 €, με συμβατικό χρόνο κατασκευής 18 μήνες.
Δεν κρύβουμε την ικανοποίηση μας για αυτήν την εξέλιξη, αφού το υπόψη έργο αποτελούσε και αποτελεί μία υπόσχεση – δέσμευση του Δημάρχου προσωπικά, στα δίκαια αιτήματά σας για την οριστική και μακροπρόθεσμη (σε ορίζοντα 40ετίας) επίλυση του πραγματικού και σοβαρού προβλήματος ύδρευσης στην περιοχή σας.
Το πρόβλημα της ελλειμματικής σε υδατικούς πόρους περιοχής ανατολικής Δ.Ε. Βάμου, Δ. Αποκορώνου, είναι υπαρκτό εδώ και δεκαετίες. Καμία όμως Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα δεν προχώρησε στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών, ώστε να είναι δυνατή η χρηματοδότηση και κατασκευή έργων, που θα έλυναν το πρόβλημα. Αντίθετα, όλα αυτά τα χρόνια γίνονταν προσπάθειες τοπικών και αποσπασματικών παρεμβάσεων, βασισμένες στο φιλότιμο και τον ζήλο των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Ύδρευσης του Δήμου.
Η παρούσα Δημοτική Αρχή, αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων της, ήδη από την προηγούμενη δημοτική περίοδο, ασχολήθηκε κατά προτεραιότητα με την ύδρευση της παραπάνω προβληματικής περιοχής. Κατόπιν τούτου, αναθέσαμε τις οριστικές τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες, για την ωρίμανση του υπόψη έργου μεταφοράς νερού ύδρευσης στην περιοχή σας, από πλεονασματικές γεωτρήσεις, νότια των Βρυσών.
Ειδικότερα, το έργο προβλέπει τη μεταφορά 1.000.000 κυβικών μέτρων ετησίως, νερού άριστης ποιότητας, μέσω ενός αγωγού, μήκους 7,5 χιλιομέτρων, διαμέτρου 250 χιλιοστών, στην υφιστάμενη και ανενεργή, μέχρι σήμερα, υψηλή δεξαμενή Βάμου, με την παρεμβολή δύο αντλιοστασίων, δυμαμικότητας εκάστου 150 κυβ. μέτρων την ώρα. Στη συνέχεια η δεξαμενή αυτή διασυνδέεται με τον υφιστάμενο αγωγό Κρεμαστό Κεφάλι  - Αντλιοστάσιο Πλατυβόλας - Δεξαμενή Γαναδέ, από την οποία υδρεύεται σήμερα το ανατολικό τμήμα της Δ.Ε. Βάμου. Επίσης προβλέπεται η περιοδική ενίσχυση, όποτε είναι απαραίτητο, της δεξαμενής στο Κρεμαστό Κεφάλι, οπότε της τουριστικής περιοχής βόρειου τμήματος της Δ.Ε. Βάμου (Αλμυρίδα, Πλάκα, κλπ), από την υψηλή δεξαμενή Βάμου, μέσω ενός τοπικού αντλιοστασίου, δυναμικότητας 50 κυβ. μέτρων την ώρα.
Εκτός από την κάλυψη των παραπάνω υδρευτικών αναγκών, το έργο έχει και σημαντική περιβαλλοντική διάσταση, αφού οι μεταφερόμενες ποσότητες νερού θα πάψουν να αντλούνται από τις πηγές Αρμένων, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα την περιβαλλοντική αναβάθμιση τόσο των πηγών όσο και της εξασφάλισης οικολογικής παροχής στους κατάντη αυτών ποταμούς  και οικοσυστήματα.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των μελετών υποβάλλαμε το έργο στο πρώτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που προέκυψε (Πρόγραμμα Φιλόδημος) και λόγω του κατεπείγοντα χαρακτήρα του και της αρτιότητας των μελετών ήταν από τα πρώτα στην Ελλάδα, που χρηματοδοτήθηκαν. Καθυστερήσεις προέκυψαν μετά την αλλαγή του Φιλόδημου σε Τρίτση, αλλά και πάλι, έπειτα από πιέσεις της Δημοτικής Αρχής, το έργο δημοπρατήθηκε και προέκυψε ο μειοδότης Ανάδοχος, ο οποίος όπως, σας ενημερώσαμε παραπάνω, υπέγραψε την αντίστοιχη σύμβαση κατασκευής του, με φορέα υλοποίησης τον ΟΑΚ Α.Ε., έπειτα από Προγραμματική Σύμβαση με τον Κύριο του Έργου Δήμο Αποκορώνου.
Δεν σταματήσαμε όμως μόνο εδώ. Η παρούσα Δημοτική Αρχή μελέτησε για την περιοχή σας το επίσης πολύ σημαντικό έργο «Δίκτυα Άρδευσης Κεντρικού Αποκόρωνα», το οποίο εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόκειται σύντομα να δημοπρατηθεί, μετά την απαιτούμενη, λόγω της έκδοσης νέας Νομοθεσίας για τις Δημόσιες Συμβάσεις, επικαιροποίηση των Τευχών Δημοπράτησης, η οποία έχει ολοκληρωθεί. Το έργο προβλέπει νέα αρδευτικά δίκτυα σε έκταση 3..500 στρεμμάτων, με πρόβλεψη επέκτασής τους σε επιπλέον έκταση 1.500 στρεμμάτων. Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η πλήρης κάλυψη της περιοχής από πλευράς αρδεύσεων αλλά και το σημαντικότερο ο διαχωρισμός αρδευτικών και υδρευτικών δικτύων στην περιοχή.
Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, αλλά και από τη μέχρι τώρα πορεία της, η παρούσα Δημοτική Αρχή τηρεί τις δεσμεύσεις της προς τους Πολίτες, προς όφελος της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής και της οικονομικής ανάπτυξης στο Δήμο, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, όπως άλλωστε επιβάλλει η Εθνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Για τα παραπάνω έχουμε τη χαρά να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, έπειτα από της εκλογικές εντολές που λάβαμε από εσάς.

Με τιμή
Ο Δήμαρχος Αποκορώνου
Χαράλαμπος Κουκιανάκης


Facebook twitter youtube