^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Δημοτική Αρχή Αποκορώνου θέλοντας να καταστήσει τον Αποκόρωνα κορυφαίο προορισμό αθλητικού τουρισμού απέστειλε επιστολή προς τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ.Ελευθέριο Αυγενάκη, ζητώντας  την εξέταση δυνατότητας δημιουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων στη λίμνη του Κουρνά (λεμβαρχείο, υδάτινου αθλητικού στίβου, εξέδρες κτλ) εναρμονισμένων με το φυσικό περιβάλλον με σκοπό την περαιτέρω αθλητική ανάπτυξη της περιοχής.
Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, αναφέρει:

Αξιότιμε κύριε υφυπουργέ,
Θα θέλαμε πρωτίστως να δηλώσουμε ότι χαιρόμαστε και χαιρετίζουμε τις Πρωτοβουλίες σας για την κατασκευή  - δημιουργία Ναυταθλητικού  Κέντρου Κρήτης στο λιμένα Ηρακλείου καθώς  και του  κωπηλατοδρομίου στην περιοχή του Φράγματος Φανερωμένης όπου θα πραγματοποιούνται  διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, όπως η κωπηλασία, το κανόε-καγιάκ, η ιστιοπλοΐα και το Sup κ.α. τόσο για τον τοπικό πληθυσμό όσο και για άτομα με ιδιαιτερότητες.
Η Κρήτη μας με τα εκατοντάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής, τις λίμνες και τα φράγματα μπορεί να αποτελέσει έναν μοναδικό προορισμό Ναυταθλητισμού γεγονός που θα συμβάλλει  στη περαιτέρω ανάπτυξη τόσο του εγχώριου όσο και του εξωτερικού αθλητικού τουρισμού.
Η Λίμνη του Κουρνά στον Δήμο Αποκορώνου αποτελεί ένα τοπόσημο απαράμιλλης ομορφιάς και  Φυσικού Κάλους που συνδυάζει με απόλυτη αρμονία την αθλητική  -τουριστική αναψυχή  και την αθλητική – αγωνιστική δραστηριότητα.  
Το ταξίδι των αθλητικών δραστηριοτήτων ξεκινάει το 1999 όπου  ο δήμος Αποκορώνου σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Χανίων, την Ελληνική Ομοσπονδία Κανόε Καγιάκ, ξεκίνησαν  τους Διεθνείς "Κορίσσιους" Διασυλλογικούς Αγώνες Κανόε Καγιάκ Σπριντ με μεγάλη επιτυχία.   Το 2015 αναβαθμίσαμε τους αγώνες με την πραγματοποίηση  Πανελλήνιων  Πρωταθλημάτων  Κανόε Καγιάκ Σπριντ 5000μ και  Πανελλήνιων  Πρωταθλημάτων  Sup 6000m. Η  Κυπριακή Ομοσπονδία Κανό συμμετέχει στους αγώνες μας  την τελευταία δεκαπενταετία επικυρώνοντας την πολυετή  συμμέτοχη της με την  αδελφοποίηση της με τον Δήμο Αποκορώνου και τον Ναυτικό Όμιλο Χανίων ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις αθλητικές δραστηριότητες
Επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας είναι και η συνεργασία με τα Spesial Olympics Hellas που πραγματοποιούν τους Πανελλήνιους Αγώνες Καγιάκ Special Olympics σε αρμονία και συνεργασία με τις παραπάνω αθλητικές διοργανώσεις, υιοθετώντας την έννοια της ένταξης και της συμπερίληψης μέσα από τον αθλητισμό. Άξιο αναφοράς είναι στην τελευταία διοργάνωση (2019) συμμετείχαν αθλητές/τριες των Special Olympics από τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Λιθουανία.
Απώτερος σκοπός είναι η καθιέρωση - πραγματοποίηση Πανευρωπαϊκών αγώνων Καγιάκ  Special Olympics στην Λίμνη του Κουρνά .
    Στα πλαίσια αυτά το Διοικητικό Συμβούλιο των  Spesial Olympics Hellas ομόφωνα ανακήρυξε τον Δήμαρχο Αποκορώνου, Χαράλαμπο Κουκιανάκη, επίτιμο μέλος για την ουσιαστική προσφορά στην υλοποίηση και τη διάδοση των ευγενών αρχών του κινήματός τους.
Επίσης η Λίμνη του Κουρνά, παρά την έλλειψη των αθλητικών υποδομών, έχει αποτελέσει προπονητικό κέντρο για αθλητές υψηλού επίπεδου του καγιάκ από την Ρωσία που πραγματοποιούσαν ένα σημαντικό κομμάτι της χειμερινής προετοιμασίας τους , κάτι που είναι αδύνατο στην χώρα τους.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα δείγμα της προσπάθεια που γίνεται για να αναδείξουμε – αναπτύξουμε τόσο τον  εγχώριο  αθλητισμό στηρίζοντας και την δημιουργία νέων αθλητικών δράσεων - σωματείων στην περιοχή της Λίμνης του Κουρνά όσο τον  αθλητικό Τουρισμό.
Παρακαλούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων σας να εξετάσετε την δυνατότητα δημιουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων (λεμβαρχειο , υδάτινου αθλητικού  στίβου, εξέδρες κ.τ.λ ) εναρμονισμένες  με το Φυσικό περιβάλλον γεγονός που θα επιφέρει μεγαλύτερη αθλητική ανάπτυξη στην περιοχή.
Δηλώνουμε παρόν και πρόθυμοι ως δημοτική αρχή να συμβάλουμε σε κάθε προσπάθεια που θα ξεκινήσει και θα έχει ως σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της εν λόγω περιοχής , για να δημιουργήσουμε άλλον ένα  προορισμό άθλησης και αναψυχής για τον Αποκόρωνα και την ΚΡΗΤΗΣ μας.
Ο Δήμος Αποκορώνου .ο 2ος τουριστικά αναπτυσσόμενος της Π.Ε.Χανίων, έχει δρομολογήσει και την ίδρυση του πρώτου καταδυτικού πάρκου στη χώρα, προσδοκώντας να καταστήσει τον Αποκόρωνα τόπο πρώτου προορισμού και σε άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Στην προσπάθειά μας αυτή σας θέλουμε αρωγό και συμπαραστάτη.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε στη διάθεσή σας.
 Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Αποκορώνου
Χαράλαμπος Κουκιανάκης


Facebook twitter youtube