^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ

«ΑΦΟΥ ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ,
ΠΑΜΕ ΝΑ ΤΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΟΥΜΕ!»

Τρεις μήνες μετά το τέλος των κοινοποιήσεων για τα χωριά του Αποκόρωνα και ενάμιση μήνα μετά την παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος «Αποκόρωνας, ταξίδι στη φύση και την ιστορία», προσεχώς ξεκινάει ένας νέος κύκλος κοινοποιήσεων με αντικείμενο τα μονοπάτια του Αποκόρωνα. Το σκεπτικό είναι πως αφού «γνωρίσαμε» τα χωριά του Αποκόρωνα κατά τον ενάμιση χρόνο που πέρασε (Μάιος 2020-Ιούλιος 2021), ήρθε η ώρα και να τα περπατήσουμε -ιδεατά ή πραγματικά- και να γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα τις ποικίλες ομορφιές του Αποκόρωνα, φυσικές και μη!
    Οι διαδρομές που θα παρουσιαστούν κατά τους επόμενους μήνες σχεδιάστηκαν από την Κοινωνική Συνεργατική Επιχείρηση Paths of Greece (Μονοπάτια της Ελλάδας), σε εκτέλεση σχετικής απόφασης που λήφθηκε τον Απρίλιο του 2018. Η πρώτη ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη Δικτύου Πεζοπορικών Διαδρομών στον Αποκόρωνα υποβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 και παρουσιάστηκε επίσημα στις Βρύσες στις 6 Απριλίου 2019. Ο Δήμος Αποκορώνου και η Περιφέρεια Κρήτης ενέκριναν τη σχετική πρόταση-μελέτη και ο Δήμος Αποκορώνου υπέγραψε σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου στις 22 Ιουνίου 2021, συνολικού προϋπολογισμού 238.600 ευρώ. Θέλοντας να «προετοιμάσουμε το έδαφος» για το μεγάλο και σημαντικό αυτό έργο που θα παραδοθεί το καλοκαίρι του 2022, κρίναμε σκόπιμο να του αφιερώσουμε τον επόμενο κύκλο εβδομαδιαίων κοινοποιήσεων. Τα σχετικά κείμενα θα συντάξει ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου, Γιώργος Λιμαντζάκης, στηριζόμενος στο παραδοτέο υλικό, ενώ θα αξιοποιηθεί μέρος του πλούσιου φωτογραφικού αρχείου του Δήμου Αποκορώνου.
Το Δίκτυο Πεζοπορικών Διαδρομών του Αποκόρωνα αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για τον Αποκόρωνα και τους ανθρώπους του. Αποτελείται από δώδεκα διαδρομές συνολικού μήκους άνω των 150 χιλιομέτρων και έχει σκοπό να προσφέρει ένα νέο βιώσιμο προϊόν εναλλακτικού τουρισμού, να κάνει τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας πιο ορατές και προσιτές στον ντόπιο και τον ξένο επισκέπτη, να ευαισθητοποιήσει το ντόπιο και διεθνές κοινό σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και να συμβάλλει στην προστασία και την ανάδειξή του, με σεβασμό στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, την παράδοση και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η επίτευξη αυτών των στόχων δεν εξαρτάται τόσο από τη διάνοιξη ή συντήρηση των μονοπατιών αυτών, αλλά από την προβολή, εναλλαγή και τον συνδυασμό τους με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου πεζοπόρου. Στόχος δεν είναι ο πεζοπόρος να περπατήσει μια διαδρομή που ενώνει σημεία ενδιαφέροντος, αλλά η ίδια η διαδρομή, το ίδιο το μονοπάτι να αποτελέσει τον πόλο έλξης ή την εμπειρία που θα κάνει τον πεζοπόρο να το απολαύσει και να ξαναέρθει.
Παρακαλώ σημειώστε ότι η κατασκευή των μονοπατιών είναι σε εξέλιξη και τα μονοπάτια δεν θα είναι προσβάσιμα και καθ’ όλα ασφαλή μέχρι την παράδοση του έργου το καλοκαίρι του 2022. Κατ’ επέκταση, δεν ενθαρρύνουμε και δεν συνιστούμε στους ενδιαφερόμενους να αρχίσουν να περπατούν τις διαδρομές που παρουσιάζονται, αλλά να εξοικειωθούν με αυτές και να τις εντάξουν στα μικρά και μεγάλα σχέδιά τους για το καλοκαίρι!
Ραντεβού σε δύο βδομάδες λοιπόν, τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου, για να «περπατήσουμε» μαζί το πρώτο κομμάτι της Διαδρομής 1, «Μεταξύ νερού κι αέρα», που συνδέει το φρούριο Ιτζεδίν με την αρχαία Απτέρα, μέσα από μια όμορφη διαδρομή στην κοιλάδα του Κοιλιάρη!

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου
Χαράλαμπος Κουκιανάκης


Facebook twitter youtube