^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

Εθελοντική Κινητικότητα

Ανοικτή Επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών κύριο Αργύρη Ντινόπουλο, απέστειλε ο Δήμαρχος Αποκορώνου κύριος Χαράλαμπος Κουκιανάκης, αναφορικά με τα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει στον Δήμο Αποκόρωνα εξ αιτίας του Προγράμματος Εθελοντικής Κινητικότητας για τους υπαλλήλους ΟΤΑ.

Στην συγκεκριμένη επιστολή ο κύριος Κουκιανάκης αναφέρει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα και καλεί τον Υπουργό να αποσύρει και να καταργήσει την συγκεκριμένη διάταξη η οποία επιτρέπει τις ελεύθερες μετακινήσεις υπαλλήλων χωρίς την σύμφωνη γνώμη των Δήμων προέλευσης των.

Αναλυτικότερα η επιστολή έχει ως εξής:

Θέμα:Πρόγραμμα Εθελοντικής Κινητικότητας

Κύριε Υπουργέ,

    Με τις διατάξεις του άρθρου 30 του ν.4223/2013 επιχειρήθηκε η εφαρμογή ενός εξαιρετικά ταχέος προγράμματος κινητικότητας για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ με  σκοπό, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, την ορθολογικότερη κατανομή του προσωπικού στους φορείς της αυτοδιοίκησης. Στην πραγματικότητα με το νόμο αυτό άνοιξε διάπλατα η πόρτα για να αποδυναμωθούν οι επαρχιακοί και νησιωτικοί δήμοι της χώρας που βρίσκονται σε κάποια απόσταση από τις έδρες περιφερειών και αντιπεριφερειών.

Και αυτό γιατί στην παράγραφο 2β του παραπάνω άρθρου ορίζεται ότι για να μετακινηθεί ένας υπάλληλος από ένα φορέα σε άλλον απαιτείται σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης ή του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου και αποδοχή του φορέα υποδοχής.

Δηλαδή για να μεταταχθεί ένας υπάλληλος από έναν δήμο σε έναν άλλο δεν απαιτείται να συμφωνεί ο Δήμαρχος του δήμου που υπηρετεί ο υπάλληλος αφού διαζευκτικά ο τελευταίος μπορεί να εξασφαλίσει την έγκριση αυτή από το υπηρεσιακό συμβούλιο των εργαζομένων ΟΤΑ στο νομό, που πάντοτε, για τους γνωστούς λόγους, η γνώμη του θα είναι θετική για την μετακίνηση.

Αγνοείται λοιπόν η γνώμη του Δήμου ή του Δημάρχου προέλευσης και ο υπάλληλος μετατάσσεται με την σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου και του φορέα υποδοχής.

     Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, ήδη έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους επαρχιακούς και απομακρυσμένους δήμους, αφού όλοι οι υπάλληλοί τους που μένουν στις πόλεις και μετακινούνται καθημερινά για να παράσχουν τις υπηρεσίες τους σ' αυτούς θέλουν να φύγουν και να μεταταχθούν σε αυτοδιοικητικούς φορείς των πόλεων. Αποτέλεσμα η υποστελέχωση των επαρχιακών δήμων που, έτσι και αλλιώς αντιμετωπίζουν την έλλειψη επιστημονικού και καλώς καταρτισμένου προσωπικού.

      Βλέποντας το αποτέλεσμα αυτό, με το νόμο 4274/14(ΦΕΚ 147/14.07.2014),ο νομοθέτης κατήργησε τη δυνατότητα του υπαλλήλου να εξασφαλίζει την σύμφωνη γνώμη του συνδικαλιστικού του οργάνου και να μετατάσσεται, άσχετα εάν η γνώμη του Δήμου προέλευσης είναι αρνητική, ορίζοντας το λογικό, δηλαδή να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου προέλευσης για την μετάταξη.

      Όμως ενόψει πιέσεων της ΠΟΕ ΟΤΑ και κατόπιν σωρείας αιτήσεων υπαλλήλων για να μετακινηθούν στα αστικά κέντρα, για τις οποίες προφανώς δεν συμφωνούσαν οι δήμαρχοι προέλευσης, επανήλθε στην ουσία την παλαιά διάταξη με την ερμηνευτική διάταξη

της παρ.2 του άρθρου 90 του ν.4307/2014(ΦΕΚ 246/15.11.2014).Δηλαδή εν ολίγοις την 14.7.2014 καταργήθηκε ένας απαράδεκτος νόμος και επανήλθε εν είδει ερμηνείας την 15.11.2014, μετά από 4 μήνες.

       Ως Δήμος Αποκορώνου είμαστε αντίθετοι με τέτοιου είδους διαδικασίες που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο όλους τους μη αστικούς δήμους και αναφέρουμε ότι στον Δήμο μας οι υπάλληλοι, ο ένας μετά τον άλλο, ζητούν την μετάταξη τους.

Λάβετε δε υπ' όψιν Σας ότι σύμφωνα με την από 16.12.2013 μελέτη του Υπουργείου Σας ο Δήμος μας έχει έλλειψη 10 υπαλλήλων, από τότε δε έχουν αποχωρήσει άλλοι 10 υπάλληλοι λόγω συνταξιοδοτήσεως και της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας.

Καταλαβαίνετε λοιπόν τι πρόβλημα θα δημιουργηθεί στις δομές και υπηρεσίες του Δήμου και στην εξυπηρέτηση των δημοτών μας εάν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση αποδυνάμωσής και υποβιβασμού του.

Σάς καλούμε λοιπόν άμεσα να αποσύρετε, καταργώντας την, την διάταξη αυτή που επιτρέπει ελεύθερες μετακινήσεις υπαλλήλων χωρίς την σύμφωνη γνώμη των Δήμων προέλευσής τους και να υποστηρίξετε με έργα και όχι λόγια την λειτουργία των μη αστικών δήμων, οι οποίοι, την εποχή που διανύουμε, αποτελούν καταφύγιο και στήριγμα των οικονομικά δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας.

Με κάθε τιμή,

Χαράλαμπος Κουκιανάκης

Δήμαρχος Αποκορώνου

 

Με Εκτίμηση

Γραφείο Τύπου                                                                                                                         16/2/2014

Δήμου Αποκόρωνα.


Facebook twitter youtube