^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ κον ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

Επιστολή προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κον Παναγιώτη Λαφαζάνη, απέστειλε σήμερα ο Δήμαρχος Αποκορώνου κος Χαράλαμπος Κουκιανάκης, αναφορικά με τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί του Αποκόρωνα αναφορικά με την έντονη παρουσία του εντόμου του δάκου και την καθυστέρηση η οποία παρατηρείται στην αναγγελία προκήρυξης διαγωνισμού καταπολέμησης του δάκου. Αναλυτικότερα η επιστολή έχει ως ακολούθως:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

Βρύσες, 16/02/2015

ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

Αρ πρωτ : 1693

Δ/νση : Βρύσες Αποκορώνου

Τ.Κ 730 07

Τηλ. :2825 3 40311

Fax :2825 0 51211

Πληρ. Α. Μαραγκουδάκη

Προς

Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Μεσογείων 119

11526 Αθήνα

Υπόψη

κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη

Υπουργού

Κοινοποίηση

Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

Πλατεία Ελευθερίας 73100 Χανιά

Υπόψη

κ. Απόστολου Βουλγαράκη

Αντιπεριφερειάρχη

 

ΘΕΜΑ: ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ &

ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑΣ ΔΟΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΨΕΚΑΣΜΟΥ 2015.

Αξιότιμε Υπουργέ,

με την παρούσα επιστολή μας, σκοπό έχουμε να σας παρουσιάσουμε τα προβλήματα και την έντονη ανησυχία της κοινωνίας του Αποκόρωνα, σχετικά με τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή της περιοχής μας, λόγω της έντονης παρουσίας του εντόμου του δάκου, ελλείψει μιας έγκαιρης και αποτελεσματικής στρατηγικής που σκοπό θα είχε την καταπολέμηση του εντόμου και την διάσωση της ελαιοπαραγωγής και του φυτικού κεφαλαίου των δημοτών μας.

Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας παράγεται υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο η παραγωγή του οποίου, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της κοινωνίας του Αποκόρωνα, καθώς η πλειονότητα των δημοτών μας στηρίζει την βιωσιμότητα της σε αυτήν την δραστηριότητα.

Επιτακτική ανάγκη όμως, είναι η αποτελεσματική και έγκαιρη καταπολέμηση του εντόμου του δάκου, του οποίου ο πληθυσμός παρατηρείται σημαντικά αυξημένος σε σχέση με άλλες περιοχές του νομού Χανίων λόγω του μικροκλίματος της περιοχής μας ταυτόχρονα όμως το μικροκλίμα της περιοχής ευνοεί και το έντομο του δάκου όπου παρατηρείται σημαντικά αυξημένος πληθυσμός σε σχέση με άλλες περιοχές.

Η έντονη ανησυχία μας οφείλεται στο γεγονός της καθυστέρησης της προκήρυξης διαγωνισμού δακοκτονίας για την χρονιά την οποία διανύουμε

( 2015 ), και για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκύψουν λόγω αυτής.

Για την ιστορία και μόνο, σας πληροφορούμε ότι η περυσινή ( 2014 ) αποτυχημένη διαδικασία διαβροχής του δάκου, εξαιτίας της εξαιρετικά πενιχρής χρηματοδότησης, η οποία διατέθηκε από το υπουργείο και ανήρχετο μόλις στο 40% του απαιτούμενου πραγματικού κόστους της όλης διαδικασίας διαβροχής, είχε ως αποτέλεσμα να κυρηχθεί 2 φορές ως άγονος ο διαγωνισμός, η πρώτη διαβροχή να πραγματοποιηθεί καθυστερημένα το δεύτερο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, να παρατηρηθεί σημαντική μείωση της παραγόμενης ποσότητας ελαιολάδου και μάλιστα στην κατώτερη ποιότητα.

Ως νεοεκλεγείσα Δημοτική Αρχή και αντιλαμβανόμενοι τις ζημίες οι οποίες θα προέκυπταν από την προαναφερθείσα καθυστέρηση, αποφασίσαμε και αναλάβαμε το κόστος της συμπλήρωσης της χρηματοδότησης με ίδια κεφάλαια, και ανεξαρτήτου οικονομικής ζημίας του Δήμου, να πραγματοποιήσουμε ( 2 ) διαβροχές, σε μια προσπάθεια να μετριάσουμε τις ζημίες από την έντονη παρουσία του δάκου και να προστατεύσουμε τις περιουσίες των ελαιοπαραγωγών του Δήμου μας.

Κύριε Υπουργέ,

Ο Δήμος Αποκορώνου, δεν έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την διαδικασία αντιμετώπισης του δάκου στην περιοχή μας, και ως εκ τούτου σας παρακαλούμε όπως προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την πραγματοποίηση προκήρυξης διαγωνισμού καταπολέμησης του δάκου, καθώς και την κατά 40% αύξησης του απαιτούμενου κονδυλίου έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η συμμετοχή και η πραγματοποίηση της.

Προσβλέπουμε στην ευαισθητοποίηση σας και αναμένουμε την άμεση ανταπόκριση σας, για την έγκαιρη προκήρυξη διαγωνισμού καταπολέμησης του δάκου, γεγονός το οποίο θα συντελέσει στην αύξηση της ποιότητας και της ποσότητας του ελαιολάδου με τα όποια οφέλη προς την τοπική κοινωνία αυτό συνεπάγεται.

Ο Δήμαρχος

Χαράλαμπος Κουκιανάκης


Facebook twitter youtube