^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

Άρθρα

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΥΔΙΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

Το μοναστήρι βρίσκεται ανάμεσα στις Βρύσες και στο Βάμο Αποκορώνου. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν στοιχειώδεις εργασίες αποκατάστασης του μοναστηριακού συγκροτήματος από την 13η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων υπό την επίβλεψη του αρχαιολόγου Ανδριανάκη Μιχαήλ και των συνεργατών του.

Στην συνέχεια η Μητρόπολη Κυδωνιάς και Αποκορώνου με τις ευλογίες του Μητροπολίτη κ. Ειρηναίου προχώρησε στην ίδρυση της Μονής Αγίου Γεωργίου στο Καρύδι το έτος 1996, και με κοινές προσπάθειες Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, Δήμου Βάμου και άλλων φορέων της επαρχίας Αποκορώνου, επιχειρείται η αναβίωση και ανάδειξη του σημαντικού αυτού μνημείου.

Οι πρώτες πληροφορίες για τη Μονή αναφέρονται σε έγγραφα του 1600 ως ένα μικρό οικισμό που ονομάζονταν Καρύδι, και στην Εκκλησιαστική Απογραφή του 1636 ο Πρεσβύτερος Γεωργιλάς Κλαδάς δηλώνει τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου που θα πρέπει να ταυτιστεί με τα θεμέλια και το Κοιμητήριο που ανασκάφτηκαν πριν από μερικά χρόνια σε μικρή απόσταση βόρεια της Μονής.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι κατά την περίοδο της τουρκικής κατοχής, ο μικρός οικισμός διαλύθηκε και ο ιερέας του οικισμού για να κρατήσει αλώβητο το Ναό υποχρεώθηκε να καταβάλλει φόρο στους κατακτητές που με δυσκολία εξοικονομούσε κάθε χρόνο. Μετά από πολλές περιπέτειες ζήτησε τη συνδρομή από την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων που βρίσκεται στο Ακρωτήρι Χανίων, για να μπορέσει έτσι για αρκετά χρόνια να καλύψει τη βαριά υποχρέωση. Με το πέρασμα των χρόνων δώρισε, περί τα 1720, τον Ιερό Ναό στην Μονή της Αγίας Τριάδος και από εκείνη την εποχή, αφού αγόρασαν και άλλη γη, δημιουργήθηκε το Μετόχι του Αγίου Γεωργίου της παραπάνω Μονής. Το 1821 όταν ο διοικητής Κρήτης Μουσταφά Ναϊλή Πασάς παρεχώρησε περισσότερες ελευθερίες για τους Χριστιανούς της Κρήτης, ιδιαίτερα για την Ι. Μονή της Αγίας Τριάδος, ο τότε ηγούμενος Ιωάσαφ Ροδούσης φροντίζει για την εξαγορά και άλλων κτημάτων και έτσι τοΜετόχι αποκτά κύρος και δίδει αρκετή βοήθεια στους Αποκορωνιώτες.

Το 1829 αποκτούν ίσως και την πρώτη άδεια για εκμετάλλευση του καρπού της ελιάς και με αυτό το γεγονός το μοναστήρι αναπτύσσεται περισσότερο καιβρίσκουν εργασία πολλοί Χριστιανοί. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το κτίριο του ελαιουργείου, που τελείωσε το 1860, του οποίου ο τεράστιος χώρος αποτελείτε από δώδεκα τόξα και ενσωματώνεται με παλαιότερα κτίρια του χώρου.

Έτσι διαμορφώθηκε ένα ιδιεταίρως σημαντικό αρχιτεκτονικό σύνολο, χαρακτηριστικό της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονίκης με άμεσες καταβολές στην παράδοση της όψιμης Βενετοκρατίας που επιβίωσε και σ' αυτήν την περιοχή της Κρήτης. Το μετόχι διαλύθηκε το 1923 και το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του διανεμήθηκε από το Εφεδρικό Ταμείο στους εφέδρους του Μικρασιατικού και των Βαλκανικών πολέμων.

Με την ίδρυση της Μονής το 1996 εκκάρει μοναχός ο σημερινός αρχιμανδρίτης Πατήρ Δωρόθεος που προσπαθεί με τις περιορισμένες υλικές δυνατότητες για τη σωστή και αποτελεσματική λειτουργία της Μονής. Με ικανοποίηση οι κάτοικοι του Αποκόρωνα καλωσόρισαν το 1997 και το μοναχό και σημερινό Αρχιμανδρίτη Ειρηναίο.

Σήμερα μπορούμε να κάνουμε λόγο για το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου χωρίς τον πλούτο και τα υποστατικά άλλων μοναστηριών, χωρίς λαμπερά κειμήλια και μεγαλοπρεπή κτίρια, χωρίς πολούς μοναχούς, χωρίς τυμπανοκρουσιες. Παρ' όλα αυτά, υψώνει το ταπεινό ανάστημά του και διεγείρει, σε μια εποχή με άλλα μεγέθη, ράθυμμες συνειδήσεις.

Οι γεμάτες πραότητα μορφές του Χριστού, της Παναγίας καί του Αγίου Γεωργίου που μας ατενίζουν από τις εικόνες της δεκαετίας του 1880, το λιτό οικοδόμημα του Ναού, οι πελεκητές πέτρες, δείγμα ξεχωριστής τέχνης μα και φροντίδας ανθρώπων περασμένων, οι ποταμόπετρες που υποδέχονται τα βήματά μας στην αυλή, η μεγάλη καρυδιά είναι μερικές από τις λεπτομέρειες ενός μικρού γοητευτικού συνόλου, που μετατρέπει το χώρο σε γέφυρα γιαεπικοινωνία με τον ουρανό.


Facebook twitter youtube