^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ «ΕΛΛΑΔΑ 2021» ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

Εν όψει της σημαντικότατης επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και την Εθνική Παλιγγενεσία, ο Δήμος Αποκορώνου έχει έρθει εδώ και μήνες σε επαφή με σειρά από τοπικούς, περιφερειακούς, εθνικούς, πολιτιστικούς και μη φορείς, καταρτίζοντας έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, συμπληρώνοντας και στέλνοντας εγκαίρως τις προβλεπόμενες αιτήσεις στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Με δεδομένο ότι έχουν υποβληθεί επιτυχώς και ολοκληρωμένα και οι τελευταίες προτάσεις του φετινού σχεδιασμού, ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το ότι εγκρίθηκαν και εντάχθηκαν ΟΛΕΣ οι προγραμματισμένες δράσεις της δημοτικής αρχής στο Εθνικό Πρόγραμμα Εορτασμού υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2020 η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» ενέκρινε την πρώτη μας εκδήλωση (στο Βάμο), στις 19 Φεβρουαρίου τρεις εκδηλώσεις μας (στο Μελιδόνι, τους Αρμένους και το Κόκκινο Χωριό), ενώ σήμερα ενέκρινε τέσσερις ακόμα, τις εξής:

1) Σάββατο 21 Αυγούστου 2021, Βαφές
Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του Σπηλαίου Κρυονερίδας Βαφέ (9 Αυγούστου 1821)
Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα θύματα του σπηλαίου Κρυονερίδας, στην είσοδο του οποίου Οθωμανοί στρατιώτες άναψαν φωτιά, προκαλώντας θάνατο από ασφυξία σε περίπου 130 γυναικόπαιδα που είχαν κρυφτεί στο εσωτερικό του.
9.00 Θεία λειτουργία στο ιστορικό ερημοκλήσι του Αϊ Γιάννη του Ερημίτη απέναντι από το σπήλαιο της Κρυονερίδας
10.00 Επιμνημόσυνη δέηση προς τιμήν των θυμάτων στην είσοδο του σπηλαίου
10.30 Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων Βαφειανών κατά τους απελευθερωτκούς αγώνες στο Ηρώο του Βαφέ, κατάθεση στεφάνων
11.00 Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο κ. Χαράλαμπο Κουκιανάκη, τις αρχές και τους διοργανωτές. Ομιλία από την κα Ευμορφία Βαγιάκη-Μπουντουράκη και κέρασμα στο Παλιό Σχολείο του Βαφέ.
18.30 Αθλητικοί αγώνες μικρών και μεγάλων στο Παλιό Σχολείο του Βαφέ.
Συνδιοργανωτές: Δήμος Αποκορώνου, Πολιτιστικός Σύλλογος Βαφέ, Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου Αττικής, Κοινωφελές Ίδρυμα «Αγ. Σοφία», Αντιπεριφέρεια Χανίων.

2) Σάββατο 31 Αυγούστου 2021, Βρύσες
Εκδήλωση μνήμης για τη Μάχη των Βρυσών (26-29 Αυγούστου 1866)
Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή την επέτειο της μάχης των Βρυσών, κατά την οποία μερικές εκατοντάδες ντόπιοι χριστιανοί σταμάτησαν την προέλαση ενός πολλαπλάσιου αιγυπτιακού στρατού υπό τον Σαχίν πασά προς τα Σφακιά. Η εκδήλωση θα γίνει στο μνημείο της Μάχης των Βρυσών (1866) που έχει διαμορφωθεί στον χώρο πάνω από το πεδίο της μάχης και θα αποτελείται από επιμνημόσυνη δέηση, σύντομη ιστορική ομιλία και κατάθεση στεφάνων.
Συνδιοργανωτές: Δήμος Αποκορώνου, Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Βρυσών, Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου Αττικής, Κοινωφελές Ίδρυμα «Αγ. Σοφία», Αντιπεριφέρεια Χανίων.

3) Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021, Αλίκαμπος
Επετειακή εκδήλωση για την έναρξη της Μεταπολιτευτικής Επανάστασης στο Κλήμα Αλικάμπου (3 Σεπτεμβρίου 1895)
Η εκδήλωση θα γίνει στο Κλήμα Αλικάμπου στον χώρο όπου έγινε η πρώτη ένοπλη συνάθροιση της Μεταπολιτευτικής Επανάστασης, κατά την οποία ο Μανούσος Κούνδουρος παρουσίασε ενώπιον χιλίων περίπου ατόμων το υπόμνημα των Μεταπολιτευτικών, ζητώντας την έγκριση και συστράτευση των παρευρισκόμενων. Η εκδήλωση θα αποτελείται από επιμνημόσυνη δέηση, σύντομη ιστορική ομιλία και κατάθεση στεφάνων.
Συνδιοργανωτές: Δήμος Αποκορώνου, Πολιτιστικός Σύλλογος Αλικάμπου «Αρχαύλι», Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου Αττικής, Κοινωφελές Ίδρυμα «Αγ. Σοφία», Αντιπεριφέρεια Χανίων.

4) Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021, Ασή Γωνιά Αποκορώνου
Εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες Μανιάτες στην Ασή Γωνιά
Η εκδήλωση γίνεται προς τιμήν των Μανιατών που ήρθαν και πολέμησαν εθελοντικά στην Κρήτη κατά την επανάσταση του 1866-1869. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Ασή Γωνιάς, όπου θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και σύντομη ιστορική ομιλία, ενώ θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μανιατών που εγκαινιάστηκε πέρυσι (2020) στη θέση Αγριμοκέρατο στην Ασηγωνιώτικη μαδάρα.
Συνδιοργανωτές: Δήμος Αποκορώνου, Πολιτιστικός Σύλλογος Ασή Γωνιάς «ο Αγ. Γεώργιος», Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου Αττικής, Κοινωφελές Ίδρυμα «Αγ. Σοφία», Αντιπεριφέρεια Χανίων.

Τελειώνοντας, ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης σημείωσε: Οι παραπάνω εκδηλώσεις δεν είναι οι μόνες που σχεδιάζει ο Δήμος μας για αυτό το καλοκαίρι, καθώς το πρόγραμμά του είναι αρκετά πιο πολύπλευρο και φιλόδοξο. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε οι παραπάνω εκδηλώσεις αποτελούν έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους προγόνους που αγωνίστηκαν ώστε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ελευθερίας. Άλλωστε, «λαός χωρίς μνήμη και πρότυπα είναι λαός χωρίς μέλλον».
Ελπίζουμε και ευχόμαστε η υγειονομική κατάσταση να είναι τέτοια που να επιτρέψει την ομαλή υλοποίηση των εκδηλώσεων αυτών και ο εμβολιασμός να έχει προχωρήσει άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε το καλοκαίρι του 2021 να είμαστε και πάλι ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ!

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου
Χαράλαμπος Κουκιανάκης


Facebook twitter youtube