...
Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αποκορώνου
Δημόσιο ΙΕΚ Αποκορώνου
Καβρός Αποκορώνου
Τ.Κ. 73007
Τηλ: 2825061460
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σκοπός των πενταετών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων είναι η προώθηση της δημοτικής και της εσωτερικής ανάπτυξης του Δήμου, σε εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις αναπτυξιακού σχεδιασμού σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και τις νέες αρμοδιότητες που ορίζει το Πρόγραμμα Καλλικράτης (ν. 3852/2010).
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα κατά κύριο λόγο θα προσδιορίζει τις νέες δραστηριότητες που θα πρέπει να εκτελέσει ο Δήμος στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων του. Εκτός από τις δράσεις για την προώθηση της δημοτικής και τοπικής ανάπτυξης το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις για τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου ως δημόσιου οργανισμού (ως φορέα παροχής συλλογικών αγαθών και υπηρεσιών αλλά και ως θεσμού διασφάλισης της υλοποίησης πολιτικών σε περιφερειακό επίπεδο, σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, στο πλαίσιο των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών), με σκοπούς τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και της νομιμοποίησης της λειτουργίας της.
Με τα άρθρα 203-207 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006), θεσπίστηκε για πρώτη φορά, η υποχρέωση κατάρτισης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (Ε.Π.) από τους πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α. Με το άρθρο 266 του ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) επιβεβαιώνεται η υποχρέωση κατάρτισης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων από όλους τους Ο.Τ.Α. α' βαθμού. Το αρμόδιο κάθε φορά Υπουργείο με σχετικές υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους που εκδίδει δίνει κατευθύνσεις στους ΟΤΑ α' βαθμού για την κατάρτιση των Ε.Π.
Οι προηγούμενες θεσμικές ρυθμίσεις αποσκοπούν στην εισαγωγή μόνιμων εσωτερικών διαδικασιών και συστημάτων προγραμματισμού στους Ο.Τ.Α. Στόχος είναι η διαδικασία του προγραμματισμού, της παρακολούθησης και της μέτρησης των αποτελεσμάτων των δράσεων των Ο.Τ.Α., να αποτελέσει μια σταθερή εσωτερική λειτουργία, στην οποία θα συμμετέχει σε όλες τις φάσεις, με συγκεκριμένο ρόλο, το ανθρώπινο δυναμικό τους.
(Πηγή: ΕΕΤΑΑ ΑΕ, "Οδηγός κατάρτισης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Δήμων - Έκδοση 1η", Σεπτέμβριος 2011)
Σε συνέχεια των δράσεων για την φροντίδα και αποκατάσταση των αδέσποτων ζώων που εγκαταλείπονται στα όρια του, ο Δήμος Αποκορώνου δημιούργησε μια βάση δεδομένων, όπου θα αναρτώνται οι φωτογραφίες και τα χαρακτηριστικά των αδέσποτων ζώων που σημαίνονται, εμβολιάζονται και στειρώνονται (φύλο, ηλικία, κλπ) υπό την αιγίδα του Δήμου, ούτως ώστε να είναι δυνατόν, κάθε ενδιαφερόμενος από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, να απευθύνεται στην βάση αυτή για να επιλέξει ζώο προς υιοθεσία.
Η υιοθεσία ενός ζώου είναι μια πράξη ευθύνης και ως τέτοια αντιμετωπίζεται από τη Δημοτική Αρχή Αποκορώνου.
Για τον λόγο αυτό, οι υποψήφιοι κηδεμόνες θα ενημερώνονται για τα δικαιώματα των ζώων και για τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε αυτά, προκειμένου τα ζώα που φεύγουν από τον δρόμο να αποκαθίστανται σε οικογένειες που θα τα αντιμετωπίσουν με σεβασμό, και για να πάψει ο φαύλος κύκλος της εγκατάλειψης, με την μετάθεση της ευθύνης ενός ζώου από τον κηδεμόνα προς την τοπική κοινότητα και το Δήμο.
Η υπευθυνότητα των κηδεμόνων όσον αφορά τα κατοικίδια ζώα, είναι η πηγή της λύσης για την εξάλειψη του φαινομένου των αδέσποτων ζώων.