^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

Δελτίο τύπου «Συγχαρητήριο μήνυμα Δημάρχου Αποκορώνου, Χαράλαμπου Κουκιανάκη, στους μαθητές»


Μετά και την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων, ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης δηλώνει:
«Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους μαθητές που πάλεψαν υπό αντίξοες συνθήκες, συνθήκες εγκλεισμού λόγω της πανδημίας και κέρδισαν μια θέση στα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίων. Απέδειξαν περίτρανα τη δύναμη, την υπομονή και ευελιξία τους και σε πείσμα των καιρών κατάφεραν να χαράξουν τον δρόμο της ενήλικης ζωής τους.
Συγχαρητήρια επίσης στις οικογένειες και τους εκπαιδευτικούς για την πολύτιμη στήριξη που προσέφεραν μοιραζόμενοι την αγωνία των παιδιών.
Σε όσους μαθητές δεν κατάφεραν να πιάσουν τον στόχο τους θυμίζω ότι η ζωή είναι γεμάτη μάχες. Άλλες κερδίζονται και άλλες χάνονται. Υπάρχουν όμως επιλογές και τρόποι που μπορούν να μετατρέψουν μια «ήττα» σε «νίκη».
Μια τέτοια επιλογή, για όσους δεν επιθυμούν να ξαναπροσπαθήσουν, προσφέρει και η δημοτική αρχή μέσω της ίδρυσης του Δημοσίου Ι.Ε.Κ. Αποκορώνου, που δίνει διεξόδους σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν στον πρωτογενή ή τριτογενή τομέα με άμεση αποκατάσταση.
Συγχαρητήρια, λοιπόν, σε όλους!! Είμαστε περήφανοι για σας. Χαρείτε τη ζωή που σας απλώνεται, εκμεταλλευτείτε με ήθος τις ευκαιρίες που θα σας δοθούν και παλέψτε για ένα καλύτερο αύριο!!!»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Δημοτική Αρχή Αποκορώνου θέλοντας να καταστήσει τον Αποκόρωνα κορυφαίο προορισμό αθλητικού τουρισμού απέστειλε επιστολή προς τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ.Ελευθέριο Αυγενάκη, ζητώντας  την εξέταση δυνατότητας δημιουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων στη λίμνη του Κουρνά (λεμβαρχείο, υδάτινου αθλητικού στίβου, εξέδρες κτλ) εναρμονισμένων με το φυσικό περιβάλλον με σκοπό την περαιτέρω αθλητική ανάπτυξη της περιοχής.
Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, αναφέρει:

Αξιότιμε κύριε υφυπουργέ,
Θα θέλαμε πρωτίστως να δηλώσουμε ότι χαιρόμαστε και χαιρετίζουμε τις Πρωτοβουλίες σας για την κατασκευή  - δημιουργία Ναυταθλητικού  Κέντρου Κρήτης στο λιμένα Ηρακλείου καθώς  και του  κωπηλατοδρομίου στην περιοχή του Φράγματος Φανερωμένης όπου θα πραγματοποιούνται  διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, όπως η κωπηλασία, το κανόε-καγιάκ, η ιστιοπλοΐα και το Sup κ.α. τόσο για τον τοπικό πληθυσμό όσο και για άτομα με ιδιαιτερότητες.
Η Κρήτη μας με τα εκατοντάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής, τις λίμνες και τα φράγματα μπορεί να αποτελέσει έναν μοναδικό προορισμό Ναυταθλητισμού γεγονός που θα συμβάλλει  στη περαιτέρω ανάπτυξη τόσο του εγχώριου όσο και του εξωτερικού αθλητικού τουρισμού.
Η Λίμνη του Κουρνά στον Δήμο Αποκορώνου αποτελεί ένα τοπόσημο απαράμιλλης ομορφιάς και  Φυσικού Κάλους που συνδυάζει με απόλυτη αρμονία την αθλητική  -τουριστική αναψυχή  και την αθλητική – αγωνιστική δραστηριότητα.  
Το ταξίδι των αθλητικών δραστηριοτήτων ξεκινάει το 1999 όπου  ο δήμος Αποκορώνου σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Χανίων, την Ελληνική Ομοσπονδία Κανόε Καγιάκ, ξεκίνησαν  τους Διεθνείς "Κορίσσιους" Διασυλλογικούς Αγώνες Κανόε Καγιάκ Σπριντ με μεγάλη επιτυχία.   Το 2015 αναβαθμίσαμε τους αγώνες με την πραγματοποίηση  Πανελλήνιων  Πρωταθλημάτων  Κανόε Καγιάκ Σπριντ 5000μ και  Πανελλήνιων  Πρωταθλημάτων  Sup 6000m. Η  Κυπριακή Ομοσπονδία Κανό συμμετέχει στους αγώνες μας  την τελευταία δεκαπενταετία επικυρώνοντας την πολυετή  συμμέτοχη της με την  αδελφοποίηση της με τον Δήμο Αποκορώνου και τον Ναυτικό Όμιλο Χανίων ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις αθλητικές δραστηριότητες
Επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας είναι και η συνεργασία με τα Spesial Olympics Hellas που πραγματοποιούν τους Πανελλήνιους Αγώνες Καγιάκ Special Olympics σε αρμονία και συνεργασία με τις παραπάνω αθλητικές διοργανώσεις, υιοθετώντας την έννοια της ένταξης και της συμπερίληψης μέσα από τον αθλητισμό. Άξιο αναφοράς είναι στην τελευταία διοργάνωση (2019) συμμετείχαν αθλητές/τριες των Special Olympics από τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Λιθουανία.
Απώτερος σκοπός είναι η καθιέρωση - πραγματοποίηση Πανευρωπαϊκών αγώνων Καγιάκ  Special Olympics στην Λίμνη του Κουρνά .
    Στα πλαίσια αυτά το Διοικητικό Συμβούλιο των  Spesial Olympics Hellas ομόφωνα ανακήρυξε τον Δήμαρχο Αποκορώνου, Χαράλαμπο Κουκιανάκη, επίτιμο μέλος για την ουσιαστική προσφορά στην υλοποίηση και τη διάδοση των ευγενών αρχών του κινήματός τους.
Επίσης η Λίμνη του Κουρνά, παρά την έλλειψη των αθλητικών υποδομών, έχει αποτελέσει προπονητικό κέντρο για αθλητές υψηλού επίπεδου του καγιάκ από την Ρωσία που πραγματοποιούσαν ένα σημαντικό κομμάτι της χειμερινής προετοιμασίας τους , κάτι που είναι αδύνατο στην χώρα τους.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα δείγμα της προσπάθεια που γίνεται για να αναδείξουμε – αναπτύξουμε τόσο τον  εγχώριο  αθλητισμό στηρίζοντας και την δημιουργία νέων αθλητικών δράσεων - σωματείων στην περιοχή της Λίμνης του Κουρνά όσο τον  αθλητικό Τουρισμό.
Παρακαλούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων σας να εξετάσετε την δυνατότητα δημιουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων (λεμβαρχειο , υδάτινου αθλητικού  στίβου, εξέδρες κ.τ.λ ) εναρμονισμένες  με το Φυσικό περιβάλλον γεγονός που θα επιφέρει μεγαλύτερη αθλητική ανάπτυξη στην περιοχή.
Δηλώνουμε παρόν και πρόθυμοι ως δημοτική αρχή να συμβάλουμε σε κάθε προσπάθεια που θα ξεκινήσει και θα έχει ως σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της εν λόγω περιοχής , για να δημιουργήσουμε άλλον ένα  προορισμό άθλησης και αναψυχής για τον Αποκόρωνα και την ΚΡΗΤΗΣ μας.
Ο Δήμος Αποκορώνου .ο 2ος τουριστικά αναπτυσσόμενος της Π.Ε.Χανίων, έχει δρομολογήσει και την ίδρυση του πρώτου καταδυτικού πάρκου στη χώρα, προσδοκώντας να καταστήσει τον Αποκόρωνα τόπο πρώτου προορισμού και σε άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Στην προσπάθειά μας αυτή σας θέλουμε αρωγό και συμπαραστάτη.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε στη διάθεσή σας.
 Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Αποκορώνου
Χαράλαμπος Κουκιανάκης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “Ευχαριστήρια επιστολή από τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης για την ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλε ο Δήμος Αποκορώνου στους δοκιμαζόμενους πυρόπληκτους Μανιάτες”


Ευχαριστήρια επιστολή απέστειλε ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, κ.Ανδρεάκος Πέτρος, στον Δήμαρχο Αποκορώνου, Χαράλαμπο Κουκιανάκη, για την ανθρωπιστική βοήθεια που εστάλη στους πληγέντες αδερφούς Μανιάτες από τον Δήμο Αποκορώνου. Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος μας με τη βοήθεια των δημοτών, των επιχειρηματιών, της Εκκλησίας,των συλλόγων και φορέων είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 13 παλέτες με τρόφιμα, νερά, είδη προσωπικής υγιεινής και είδη πρώτης ανάγκης.
Η επιστολή αναφέρει:

“Αγαπητέ αδελφέ Χαράλαμπε,
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους όλων των Μανιατών τόσο εσένα προσωπικά, ως πρώτο δημότη, όσο και όλους τους Αποκορωνιώτες για την αμέριστη συμπαράστασή σας στις δύσκολες στιγμές που περνάμε από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή.
Αποδείξατε περίτρανα πως τιμάτε τη φιλία που μας ενώνει.
Η αλληλεγγύη που μας δείξατε είναι συγκινητική και δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ.
Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης,
Πέτρος Ν.Ανδρεάκος”

Δελτίο τύπου «Απούσα η Αντιπολίτευση πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης από την προγραμματισμένη ενημέρωση για τον Β.Ο.Α.Κ.»


Παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση είχε ζητήσει από τη δημοτική αρχή να την ενημερώσει για το νέο Β.Ο.Α.Κ. και είχε προγραμματιστεί για σήμερα, ήταν απούσα.
Από αυτό αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι δεν ενδιαφέρεται για την ουσία, τον εποικοδομητικό διάλογο παρά μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων για να έχει να κατηγορεί τη δημοτική αρχή.
Η ενημέρωση που ζητούσε ήταν προσχηματική αφού δημοτικός σύμβουλός της, μέλος του ΤΕΕ, ενημέρωσε και τη δημοτική αρχή.
Ο δήμαρχος και η τεχνική υπηρεσία του Δήμου ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους (παρόντες ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης).Στο συμβούλιο της Δευτέρας όπου θα κατατεθεί η εισήγηση του Δημάρχου καλούμε για άλλη μια φορά όλους τους ενδιαφερόμενους και δη τους απόντες δημοτικούς συμβούλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ειδικά για ένα τόσο φλέγον ζήτημα και μακριά από μικροσκοπιμότητες  να στείλουμε το δικό μας μήνυμα που να καλύπτει πλήρως τα δίκαια αιτήματα των τοπικών κοινωνιών.

Δελτίο τύπου "Απάντηση Δημάρχου Αποκορώνου προς την αντιπολίτευση για την νέα χάραξη του ΒΟΑΚ: "Η υποκρισία περισσεύει"


"Απαντώντας στην με σημερινή ημερομηνία επιστολή σας με την οποία επιθυμείτε αναβολή του Δημοτικού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για αύριο με μοναδικό θέμα τη νέα χάραξη του ΒΟΑΚ, σας ενημερώνουμε ότι από 10.08.21 λήφθηκε από τον Δήμο Αποκορώνου έγγραφο της Περιφέρειας με αρ.πρωτ. 236500/10.08.21 με θέμα:  “Διαβίβαση Μ.Π.Ε. στο Δήμο σας, που αφορά: Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του ΒΟΑΚ στο τμήμα ΧΑΝΙΑ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ,  ΜΕ ΦΟΡΕΑ ΕΡΓΟΥ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, για έκφραση γνώμης  από τα οικεία συλλογικά όργανα. “               .
Αυθημερόν η δημοτική αρχή με εντολή Δημάρχου έστειλε σε όλους  τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους τα link και τα έγγραφα που αφορούν την ΜΠΕ του ΒΟΑΚ προς ενημέρωσή όλων αλλά προφανώς δεν ασχοληθήκατε και δε μπήκατε στον κόπο να ενημερωθείτε έγκαιρα.
Το δημοτικό συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του το 2016 απεφάνθη  περί της νέας χάραξης ύστερα και από αιτήματα των τοπικών κοινωνιών και έγιναν οι δέουσες ενέργειες. Η δημοτική αρχή αλλά και ο Δήμαρχος προσωπικά από τον Απρίλιο του 2021 που διέρρευσε ανεπίσημα φημολογία της νέας χάραξης, ξεκίνησε έναν αγώνα μαζί με τις τοπικές κοινωνίες όπου δημιουργούνταν προβλήματα με τη νέα χάραξη και διαμόρφωσαν σε απόλυτη συνεργασία προτάσεις οι οποίες απεστάλησαν 3 φορές προς τα αρμόδια Υπουργεία δημοσιοποιώντας παράλληλα κάθε πράξη και ενέργεια προς ενημέρωση όλων. Μάλιστα κατά καιρούς, το χρονικό διάστημα αυτό, οι ίδιες οι κοινωνίες εξέφρασαν δημόσια τις αντιρρήσεις τους.
Ως Δήμαρχος όφειλα και συνεχίζω να στέκομαι αρωγός στα δίκαια αιτήματα  των τοπικών κοινωνιών  όπως αυτά εκφράζονται.
Σας ενημερώνω εξάλλου ότι την ενημέρωση που έχω, έχω από το ΤΕΕ εξ ιδίας πρωτοβουλίας, όπου η δημοτική αρχή  επισκέφθηκε δυο φορές για να ενημερωθεί σχετικά και την πρώτη μάλιστα ενημέρωση λάβαμε από τον δημοτικό σύμβουλο της ελάσσονος αντιπολίτευσης Βασίλειο Κοντεζάκη ως μέλος του ΤΕΕ. Όπως γίνεται αντιληπτό στον καθένα μπορούσατε και εσείς ανά πάσα στιγμή εφόσον επιθυμούσατε να λάβετε ενημέρωση.
Παρόλα αυτά , θεωρώντας ότι η έλλειψη της όποιας ενημέρωσης οφείλεται στη δική σας αμέλεια θα προτείνω στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να έχει η αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα από εμένα και τη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και το θέμα να επανέλθει για γνωμοδότηση σε άλλη συνεδρίαση του οργάνου στις 30.08.2021 και ώρα 03:00μ.μ. προκειμένου να υπάρχει το χρονικό περιθώριο να καθαρογραφεί η απόφαση αλλά και η τεχνική υπηρεσία να υποβάλει εμπροθέσμως και αρμοδίως τις προτάσεις του Δήμου."

Δήμαρχος Αποκορώνου
Χαράλαμπος Κουκιανάκης


Facebook twitter youtube