^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

Δελτίο τύπου Δήμου Αποκορώνου «Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ανατολική Μάνη»

Στο Δήμο Αποκορώνου όλοι μαζί ενώσαμε τις δυνάμεις μας, για να στείλουμε μήνυμα αγάπης, συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους δοκιμαζόμενους πυρόπληκτους αδελφούς μας στην Αν. Μάνη.
Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τους δημότες , τους επιχειρηματίες, την Εκκλησία, τους συλλόγους και τους φορείς του Δήμου μας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και καταφέραμε να συγκεντρώσουμε 13 παλέτες με τρόφιμα, νερά, είδη προσωπικής υγιεινής και είδη πρώτης ανάγκης που θα αποσταλούν αύριο στους πληγέντες αδελφούς μας Μανιάτες.
"Αγαπητέ Δήμαρχε Αν . Μάνης δεχθείτε την "αποστολή" αγάπης των Αποκορωνιωτών αδελφών σας ως ελάχιστο δείγμα στήριξης και συμπαράστασης στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνετε λόγω των πρόσφατων πυρκαγιών.
Με το λαό της Μάνης μας συνδέουν κοινές αξίες, κοινοί αγώνες ,κοινά ιδανικά, και θέλουμε να γνωρίζετε ότι είμαστε δίπλα σας, στην απόλυτη διάθεσή σας, να συνδράμουμε ως Δήμος, όπου και όπως μπορούμε. Η Δημοτική Αρχή και όλοι οι πολίτες του Αποκόρωνα συμπαραστέκονται στις δυσκολίες σας, επιθυμώντας να σας φανούμε χρήσιμοι και να βοηθήσουμε .
Με την υπόσχεση να είμαστε σε επαφή κι επικοινωνία, ευχόμαστε από καρδιάς, Καλή Δύναμη.
Χαράλαμπος Κουκιανάκης
Δήμαρχος Αποκορώνου

Δελτίο τύπου

Ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, θα απουσιάζει από τον Δήμο τη Δευτέρα 23 και τη Τρίτη 24 Αυγούστου.
Ενημερώνουμε ότι τον Δήμαρχο θα αντικαθιστά η αντιδήμαρχος Μπενάκη Αργυρώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “RAPID TEST τη Τετάρτη στον Δήμο Αποκορώνου”

Ο Δήμος Αποκορώνου, σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και την Κινητή Μονάδα Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ Χανίων, έχει προγραμματίσει δωρεάν μαζικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 στο δημοτικό κατάστημα Καλυβών και ώρες 09:30-11:30 και στο δημοτικό κατάστημα στον Καβρό και ώρες 12:00-14:00 , την Τετάρτη  25 Αυγούστου για όσους δημότες επιθυμούν να εξεταστούν.
Οι προσερχόμενοι πρέπει να γνωρίζουν τον ΑΜΚΑ τους ή τον αριθμό ταυτότητας και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου στο οποίο και θα αποσταλεί το αποτέλεσμα του test καθώς επίσης να εφαρμόσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας και να τηρούν τις αποστάσεις.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του ΒΟΑΚ στο τμήμα ΧΑΝΙΑ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ»


Ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, αναφερόμενος στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου της νέας χάραξης του Β.Ο.Α.Κ. στα όρια του Δήμου Αποκορώνου ανέφερε:
Η Περιφερειακή Αρχή της Κρήτης ανάρτησε την 9η Αυγούστου στην ιστοσελίδα της, την έναρξη της Δημόσιας Διαβούλευσης και την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου η οποία θα διαρκέσει μέχρι την 10η Σεπτεμβρίου.
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αποκορώνου παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις αναφορικά με τη διέλευση του νέου ΒΟΑΚ εντός των ορίων του Δήμου μας, έχουμε μέχρι σήμερα καταθέσει προς το Υπουργείο Υποδομών τις απόψεις μας τρεις φορές με τα υπ’ αρ. πρωτ. 2885/19-04-2021, 4413/31-05-2021 και 883/14-06-2021 έγγραφά μας, σε μία προσπάθεια έγκαιρης επίλυσης των όποιων πραγματικών προβλημάτων έχουν ανακύψει, προκειμένου το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο της Κρήτης να γίνει επιτέλους πραγματικότητα.
Το Υπουργείο Υποδομών με το υπ’ αρ. πρωτ. Δ16/ΒΟΑΚ/180373/7-7-21 έγγραφό του μας απάντησε υποδεικνύοντας μας ως νόμιμη διαδικασία, την υποβολή των απόψεών μας στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης της ΜΠΕ του έργου.
Στο πλαίσιο αυτό, μετά από επισκόπηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου, λαμβάνοντας και αξιολογώντας τις απόψεις των δημοτών και των δραστηριοποιούμενων στον Δήμο μας, τις οποίες ζητήσαμε εγκαίρως να μας κατατεθούν και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου αν και έχουν δημοσιοποιηθεί, εισηγούμαστε τις ακόλουθες ουσιαστικές βελτιώσεις στον σχεδιασμό του οι οποίες πρέπει να συμπεριληφθούν στη ΜΠΕ και στους περιβαλλοντικούς όρους, με στόχο να βελτιωθεί το συνολικό σύστημα των μετακινήσεων και να διασφαλισθεί ότι το έργο θα επιφέρει τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, στους κατοίκους και στους επισκέπτες μας:
    1. Να βελτιστοποιηθεί η χάραξη στην περιοχή των Καλυβών από τη Χ.Θ. 16+800 έως τη Χ.Θ. 23+000 και ο ανισόπεδος κόμβος Καλυβών με παραλλαγή της Αρχικής Τεχνικής Λύσης  ώστε να πληροί τις προδιαγραφές του έργου, με κάλυψη τμήματός του με τεχνικό εκσκαφής και επανεπίχωσης στη ζώνη γειτνίασής με τον οικισμό, προκειμένου να καταληφθεί η μικρότερη δυνατή έκταση γεωργικής γης και τουριστικής ανάπτυξης και να μετριασθούν οι περιβαλλοντικές οχλήσεις (ηχορύπανση, οπτικό φράγμα κ.λπ.).
    2. Να εξασφαλισθεί η απ’ ευθείας σύνδεση των Χανίων από και προς το Βάμο, την ιστορική έδρα του Δήμου, στην οποία χωροθετούνται όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης, το ειρηνοδικείο, το κέντρο υγείας, η αγροτική τράπεζα κ.λπ., με την κατασκευή, με μηδενικό κόστος, δύο ραμπών σύνδεσης του αυτοκινητοδρόμου με την οδό Βρυσών – Βάμου στην θέση της προβλεπόμενης προς κατασκευή στην ΜΠΕ κάτω διάβασης 2_Ν-ΚΔ14 στη Χ.Θ. 30+822 .
Με την υλοποίηση του ημικόμβου, δεν θα αναγκάζονται οι οδηγοί σε περιπορεία 6χλμ μέσω του επόμενου ανισόπεδου κόμβου στις Βρύσες στην Χ.Θ. 33+400, ο οποίος στην ΜΠΕ ονομάζεται κόμβος Βάμου δημιουργώντας σύγχυση, από τα οποία τα μισά σε τοπικό δρόμο. Να δοθεί επίσης ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή απαλλοτρίωσης κτισμάτων και την εξασφάλισης ανεμπόδιστης λειτουργίας των παρόδιων εγκαταστάσεων.
    3. Να μετακινηθεί βορειότερα ο αριστερός, κατά τη χιλιομέτρηση, κλάδος του αυτοκινητοδρόμου πριν την είσοδο της σήραγγας 2_Ν-Σ2_Α (Χ.Θ. 30+600 έως Χ.Θ. 31+000), προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή κατοικιών και λοιπών κτισμάτων ή να εξεταστεί η διαπλάτυνση του ήδη υπάρχοντα Β.Ο.Α.Κ. που θα επιφέρει και πολύ λιγότερο κόστος κατασκευής.
4.    Να δοθεί απ’ ευθείας πρόσβαση στον υφιστάμενο ΒΟΑΚ δυτικά του οικισμού της Γεωργιούπολης με την υλοποίηση του Ημικόμβου Γεωργιούπολης πριν τον οικισμό, όπως προβλεπόταν στην Αρχική Τεχνική Λύση. Με αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση του προορισμού συνολικά χωρίς περιπορείες, με ξεκάθαρη είσοδο πριν τον οικισμό Γεωργιούπολης και έξοδο τον κόμβο της Επισκοπής και αντίστροφα, διατηρώντας κύριο άξονα τοπικής εξυπηρέτησης τον υφιστάμενο ΒΟΑΚ του οποίου η οδική ασφάλεια αναβαθμίζεται οσονούπω.
Εφόσον υλοποιηθεί η πρόταση αυτή, μπορεί να καταργηθεί ο προβλεπόμενος στην ΜΠΕ Α.Κ. Γεωργιούπολης, ο οποίος εγκλωβίζει μεγάλο αριθμό κτισμάτων και ιδιοκτησιών και ο νέος αυτοκινητόδρομος, μεταξύ των Χ.Θ. 37+000 και Χ.Θ. 40+000, να μετατεθεί νοτιότερα με επιφανειακή χάραξη και μικρές σήραγγες όπως προβλεπόταν στην Αρχική Τεχνική Λύση που βασίζονταν σε ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού μας συμβουλίου. Έτσι θα αποφευχθούν σημαντικές δυσμενείς αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις δια της διχοτόμησης της περιοχής Natura λόγω της κατασκευής βαθέων ορυγμάτων και υψηλών επιχωμάτων (ύψους μέχρι 19 μέτρων) και της αποκοπής του χώρου ΒΙΟΠΑ του ΣΧΟΟΑΠ Γεωργιούπολης στην προτεινόμενη στην ΜΠΕ λύση.
Δημότες και δραστηριοποιούμενοι της περιοχής, μας έχουν κοινοποιήσει σχετική ένσταση η οποία συνάδει με την πρότασή μας και συνοδεύεται από σχέδια Ευρείας Βελτιωτικής Πρότασης (ΕΒΕΠ), όπου αποτυπώνεται παραλλαγή της Αρχικής Τεχνικής Λύσης με γεωμετρικά χαρακτηριστικά αντίστοιχα της λύσης της ΜΠΕ.
5.    Από τη Χ.Θ. 41+000 έως τη Χ.Θ. 53+000, στην περιοχή των Δραμίων - Επισκοπής – Πετρέ – Γερανίου – Ρεθύμνου, η χάραξη του νέου αυτοκινητοδρόμου να μετακινηθεί νοτιότερα της δεξαμενής των Δραμίων σύμφωνα και με την γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου του 2017 για να μην επιβαρυνθεί ο οικισμός των Δραμίων και θιγεί ο παραδοσιακός του χαρακτήρας και για να απομακρυνθεί ο ΒΟΑΚ σε ικανή απόσταση από την παραλιακή ζώνη. Δεδομένου ότι η υπό διαβούλευση λύση διέλευσης του ΒΟΑΚ στην ΜΠΕ δεν διέρχεται, όπως η Αρχική Τεχνική Λύση, παραλιακά με ανοικτή οδοποιία αλλά με σήραγγα 3,50χλμ, η προτεινόμενη μετακίνηση απαιτεί αντίστοιχα τεχνικά έργα, και λίγο μικρότερα στο σύνολο, και συνεπώς θα έχει παραπλήσιο κόστος με σημαντική βελτίωση.
Τελειώνοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου,Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ανέφερε ότι αυτές θα είναι οι προτάσεις της Δημοτικής Αρχής όπως αυτές προέκυψαν από τις απόψεις-προτάσεις πολιτών και φορέων, που η δημοτική αρχή επεξεργάστηκε και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου με τα πλήρη συνοδευτικά στοιχεία και καλούμε συνεπώς το Δημοτικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει σχετικά, συμπεριλαμβάνοντας και τυχόν άλλες, προκειμένου να καταθέσουμε επισήμως τις προτάσεις του Δήμου μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στην αρμόδια Περιβαλλοντική Αρχή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, συμφώνως με την Κοινή Υπουργική Απόφαση με αρ. οικ/1649/45/ΦΕΚ Β’ 45/15-1-14 των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, περί «Εξειδίκευσης των διαδικασιών γνωμοδοτήσεων και τρόπου ενημέρωσης του κοινού και συμμετοχής του ενδιαφερόμενου κοινού στη δημόσια διαβούλευση κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων της Κατηγορίας Α΄ της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπ’ αριθμ. 1958/2012 (ΦΕΚ Α΄ 21), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 19 παράγραφος 9του ν. 4014/2011 (ΦΕΚ Α΄ 209), καθώς και κάθε άλλης σχετικής λεπτομέρειας».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “Rapid Test την Παρασκευή στον Εμπρόσνερο Αποκορώνου”


Ο Δήμος Αποκορώνου  σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και την Κινητή Μονάδα Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ Χανίων έχει προγραμματίσει δωρεάν μαζικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 στον Εμπρόσνερο Αποκορώνου (Δημοτικό Σχολείο) την Παρασκευή 20 Αυγούστου και ώρες 09:00 π.μ-10:00 π.μ σε όσους δημότες επιθυμούν να εξεταστούν.
Οι προσερχόμενοι πρέπει να γνωρίζουν το ΑΜΚΑ τους ή τον αριθμό ταυτότητας και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου στο οποίο  και θα αποσταλεί το αποτέλεσμα του test καθώς επίσης να εφαρμόσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας και να τηρούν τις αποστάσεις.


Facebook twitter youtube