^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “ΙΔΡΥΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΑΣΗ ΓΩΝΙΑΣ”


Πραγματοποιήθηκε συνάντηση την 09.06.2021, στα γραφεία της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης, μεταξύ της Διοικήτριας της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης κυρίας Μπορμπουδάκη Ελένης, Δημάρχου Αποκορώνου Χαράλαμπου Κουκιανάκη, παρουσία του Αντιδημάρχου Δ.Ε.Ασή Γωνιάς Γυπαράκη Γεωργίου και υπηρεσιακών παραγόντων, με αντικείμενο την πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα του Δήμου Αποκορώνου, υποσχόμενη ότι θα επισκεφθεί το Κ.Υ.Βάμου και θα πραγματοποιήσει σύσκεψη, για τη δρομολόγηση και επίλυση των κρίσιμων θεμάτων.
Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το αίτημα του Δήμου Αποκορώνου, για την ίδρυση Περιφερειακού Ιατρείου Ασή Γωνιάς.
Ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, εξέθεσε στην κυρία Μπορμουδάκη τους λόγους αναγκαιότητας ίδρυσης Π.Ι.Ασή Γωνιάς, οι οποίοι έγιναν αποδεκτοί και τέθηκε το πλάνο συνεργασίας για την επίτευξη του σκοπού αυτού δεδομένου ότι ο Δήμος παραχωρεί κατάλληλο κτίριο και οικιακό εξοπλισμό.
Ο Δήμαρχος κ.Κουκιανάκης ευχαρίστησε την κυρία Μπορμπουδάκη Ελένη για το ενδιαφέρον της ως προς την υλοποίηση του έργου αυτού, το οποίο έχει την αμέριστη υποστήριξη της πρ.Υπουργού και Βουλευτή Χανίων κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “Έγκριση πληρωμής συνδεδεμένης αιγοπρόβειου γάλακτος”


Έγγραφο απέστειλε σήμερα, 8 Ιουνίου 2021, στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης ζητώντας την επανεκτίμηση των αποτελεσμάτων για την πληρωμή της συνδεδεμένης αιγοπρόβειου γάλακτος έτους 2020, καθώς δεν είναι λίγοι οι κτηνοτρόφοι του Δήμου μας, οι οποίοι δεν είδαν φέτος τα ποσά της ενίσχυσης στους λογαριασμούς τους.
Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κύριος Κουκιανάκης πολλοί κτηνοτρόφοι του Δήμου μας, μας έχουν εκφράσει την αγανάκτησή  τους καθώς δεν έχουν λάβει καμία  ενημέρωση σχετικά με το θέμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους δεν τους έχει καταβληθεί φέτος η ενίσχυση, η οποία και είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους,
Ο Δήμαρχος Αποκορώνου περιμένει την άμεση ανταπόκριση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς οι κτηνοτρόφοι δικαίως ζητούν εξηγήσεις για την απώλεια της ενίσχυσης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΟΛΩΜΑΤΙΚΟΙ ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ”


Η Αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου Αποκορώνου αναγγέλλει την έναρξη των δολωματικών ψεκασμών κατά του δάκου. Με έγκαιρη και άμεση αντίδραση των αρμοδίων της Αντιπεριφέρειας Χανίων και του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Ν.Καλογερή δόθηκε η εντολή ψεκασμών αρχής γενόμενης την Τρίτη 8/6 στην κοινότητα Καλυβών και οικισμού Τσιβαρά, ενώ αμέσως μετά θα συνεχιστεί στις κοινότητες: Γεωργιούπολη – Κουρνάς – Κάστελλος – Φυλακή – Γαβαλοχώρι – Πλάκα – Κεφαλάς – Κόκκινο Χωριό – Σελλιά. Παρακαλούνται θερμά οι κάτοχοι ελαιώνων των οποίων οι ιδιοκτησίες τους είναι περιφραγμένες ή κλειδωμένες όπως μεριμνήσουν για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα των συνεργείων στις ιδιοκτησίες τους. Η επιτυχία στο πρόγραμμα δακοκτονίας βασίζεται στους συλλογικούς καθολικούς ψεκασμούς όλων των ελαιοδέντρων και τυχών απροσπέλαστες ιδιοκτησίες επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο αυτές αλλά και της ευρύτερης περιοχής, για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό όλες οι ιδιοκτησίες να είναι προσβάσιμες.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΣΗ ΓΩΝΙΑΣ”


Υπεγράφη την 01.06.2021 στο Δημαρχείο Αποκορώνου σύμβαση παροχής Υπηρεσιών με τίτλο “ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΦΑΚΕΛΟΥ ΕΡΓΟΥ “ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΣΗ ΓΩΝΙΑΣ”” μεταξύ του Δημάρχου Αποκορώνου, Χαράλαμπου Κουκιανάκη και του αναδόχου Δραμηλαράκη Αθανάσιου, προϋπολογισμού 24.800 ευρώ.
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, η παρούσα υπηρεσία αφορά την υποστήριξη του τμήματος των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Αποκορώνου, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες μελέτες και συγκεκριμένα η αρχιτεκτονική και η στατική μελέτη, με σκοπό την ωρίμανση των έργων για το πολιτιστικό κέντρο του οικισμού της Ασής Γωνιάς.

Αναλυτικότερα, το αντικείμενο της υπηρεσίας αφορά την υποστήριξη του τμήματος των τεχνικών υπηρεσιών Δήμου προκειμένου να συνταχθούν η αρχιτεκτονική και στατική μελέτη, με σκοπό την ωρίμανση του φακέλου για την κατασκευή του πολιτιστικού κέντρου της Ασής Γωνιάς.
Ο Ανάδοχος είναι υπεύθυνος για:
    1. Τον επιτόπου έλεγχο της σημερινής κατάστασης του οικοπέδου και των υφιστάμενων κατασκευών (μαζί με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου).
    2. Την καταγραφή των αναγκών του πολιτιστικού συλλόγου και της Τοπικής Κοινωνίας της Ασή Γωνιάς καθώς και των προτάσεων αυτών για την ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου
    3. Την ακριβή αποτύπωση των στατικών (θεμελίωση και κολώνες) που είναι ήδη κατασκευασμένα στο οικόπεδο
    4. Επικοινωνία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (αρχαιολογία, κλπ) και την Δνση Υπηρεσία Δόμησης για κατευθυντήριες οδηγίες, ισχύουσα νομοθεσία κ.λ.π
    5. Διερεύνησή της  νομοθεσία για τέτοιου είδους κτίρια
    6. Την υποβολή προτάσεων για το είδος των χρήσεων, τα επιτρεπόμενα τετραγωνικά κάθε χρήσης κλπ που θα οδηγήσουν τελικά στην σύνταξη της αρχιτεκτονικής μελέτης
    7. Την επικοινωνία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο και την τοπική κοινωνία της Ασή Γωνιάς
    8. Τις προτάσεις προς την Τεχνική υπηρεσία για τις λοιπές μελέτες που απαιτείται να συνταχθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο.
    9. Διεκπεραίωση εγκρίσεων και λήψη σύμφωνης γνώμης από όλες τις υπηρεσίες που απαιτείται των αρχιτεκτονικών και στατικών μελετών
    10. Την σύνταξη των επιμετρήσεων των εργασιών που προβλέπονται από την αρχιτεκτονική και την στατική μελέτη.
Ο ανάδοχος θα παραδώσει στην αρχή της συνεργασίας και εντός τριών εβδομάδων από την υπογραφή της σύμβασης, μετά από έρευνα πίνακα και χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης του πολιτιστικού κέντρου της Ασής Γωνιάς.
Επίσης στα άμεσα παραδοτέα μετά από επιτόπου επισκέψεις θα περιλαμβάνεται Τεχνική Έκθεση, με το απαραίτητο φωτογραφικό υλικό, στο οποίο θα αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση των κατασκευών και του οικοπέδου καθώς επίσης στην ίδια έκθεση θα περιλαμβάνεται καταγραφή των προτάσεων, των επιθυμιών και των αναγκών του πολιτιστικού συλλόγου και γενικά της τοπικής κοινωνίας της Ασή Γωνιάς που αφορούν την ίδρυση του Πολιτιστικού Κέντρου.
Σε δεύτερο στάδιο ο Ανάδοχος θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο που είναι απαραίτητος και περιγράφηκε ανωτέρω, την Τεχνική Υπηρεσία στην σύνταξη της αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης, προτείνοντας βελτιώσεις και προσθήκες επί των μελετών που θα συντάσσονται.  
Το τελευταίο στάδιο περιλαμβάνει την προετοιμασία των φακέλων που θα αποσταλούν για έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες, η επικοινωνία με τις υπηρεσίες αυτές με τελικό σκοπό την απόκτηση των εγκρίσεων αυτών.
Τελειώνοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, δήλωσε την ικανοποίησή του, για την εξέλιξη, που οδηγεί στην εκπλήρωση της επιθυμίας της τοπικής κοινωνίας που αποτελεί διακαή πόθο πολλών ετών.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, προς την αντιπολίτευση: “Να μην στερήσουμε το ΝΕΡΟ στον Αποκόρωνα”

Ύστατη έκκληση προς επικεφαλής και δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης του Δήμου Αποκορώνου απέστειλε ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, τονίζοντας ότι “ είναι αδιανόητο με πράξεις και παραλείψεις μας, να στερήσουμε το βασικό αγαθό της ζωής, από τους δημότες, κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής μας, με την άρνησή σας να συμφωνήσετε στην υπογραφή της σύμβασης που ίσχυε με την έγκρισή σας μέχρι 25.05.2020.
Η επιστολή έχει ως κάτωθι:
“Όπως γνωρίζετε μέχρι 25.05.2020 είχαμε ενεργή σύμβαση με τον Ο.Α.Κ., η οποία υπεγράφη στις 3.12.2019 και δεν είχε ετήσια διάρκεια λόγω κατανάλωσης της προβλεπόμενης από αυτήν ποσότητας νερού. Ο Δήμος Αποκορώνου εκπλήρωσε τις οικονομικές του υποχρεώσεις από τη σύμβαση αυτή.
Μετά τη λήξη της ο Ο.Α.Κ. συνέχισε να τροφοδοτεί τον Δήμο με νερό και επ’αυτού εξέδωσε το υπ’αρίθμ.66/23.11.2020 τιμολόγιό του αξίας 167.910,52 ευρώ προ Φ.Π.Α. για την περίοδο από 26.05.2020 έως 20.11.2020. Το τιμολόγιο αυτό δεν εξοφλήθηκε από την Οικονομική Υπηρεσία λόγω μη ύπαρξης νόμιμης αιτίας (ενεργούς σύμβασης) ίδια με την προγενέστερη και ο Ο.Α.Κ. προσέφυγε δικαστικώς με την υπ’αρίθμ.363/2020 αγωγή του κατά του Δήμου, η οποία εκδικάστηκε (αφού δεν έλαβε χώρα εξωδικαστικός συμβιβασμός) και αναμένεται απόφαση.
Σήμερα οι οφειλές του Δήμου προς τον Ο.Α.Κ. ανέρχονται στο ποσόν των 296.886,57 ευρώ, χωρίς να μπορεί η Οικονομική Υπηρεσία να καταβάλει το ποσό αυτό λόγω μη ύπαρξης σύμβασης.
Το θέμα έχει έλθει επανειλημμένως στο Δημοτικό Συμβούλιο πλην όμως δεν έχει συμφωνήσει σε σχέδιο σύμβασης λόγω της θέσης του, ότι την αποκλειστική διαχείριση των νερών του Αποκόρωνα πρέπει να έχει ο Δήμος. Σημειωτέον ότι ο Ο.Α.Κ. παρέχει νερό ( το πιο φθηνό τιμολόγιο έχει εξασφαλίσει ο Δήμος μας) σε όλους τους Δήμους της Κρήτης και όλοι οι Ο.Τ.Α. και Δ.Ε.Υ.Α., έχουν συνάψει σύμβαση με αυτόν ίδια με το σχέδιο συμβάσεως που έχει έλθει  προς ψήφιση στο Δημοτικό μας Συμβούλιο  ίδια με αυτή που και εμείς υπογράφαμε κατά το παρελθόν. (μεταξύ αυτών και Δήμοι που παρέχουν νερό σε άλλους Ο.Τ.Α. και δεν μπορούν να διαχειριστούν τα νερά μόνοι τους χωρίς τη συνδρομή του Ο.Α.Κ.)
Ο Ο.Α.Κ. επανειλημμένως με έχει οχλήσει προφορικά αλλά και εγγράφως προς τον Δήμο ότι θα σταματήσει την τροφοδοσία με νερό και παρά τις αποτρεπτικές μου παρεμβάσεις,προχθές 31.05.2021 προέβη σε διακοπή ύδρευσης στο ταχυδιυλιστήριο Δραμίων.
Κατόπιν επίμονων παρεμβάσεών μου, δόθηκε νερό στον Δήμο την επόμενη μέρα.
Ενόψει των ανωτέρω σας καλώ για τελευταία φορά, αντιλαμβανόμενοι την σπουδαιότητα του θέματος και του κινδύνου να μείνει ο Δήμος χωρίς νερό εν μέσω θερινής περιόδου και κορωνοϊού και σε περίοδο που ανοίγουν οι ξενοδοχειακές μονάδες και οι τουριστικές επιχειρήσεις του Δήμου μας, με πνεύμα συναίνεσης να προχωρήσουμε σε υπογραφή σύμβασης με τον Ο.Α.Κ. μέχρι ο Δήμος να είναι σε θέση να διαχειριστεί τα νερά του τόπου μας μόνος του, σύμφωνα και με τα έργα ύδρευσης που είναι στη διαδικασία δημοπράτησης. Δεδομένου ότι τυχόν διακοπή της υδροδότησης θα έχει ολέθριες συνέπειες και εν μέσω πανδημίας, για τον Δήμο μας , το θέμα θα έλθει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο με εισήγησή μου και σας θέτω ενώπιον των ευθυνών σας και σας ζητώ με αίσθημα ευθύνης να ενεργήσετε με βάση τη λογική και το συμφέρον της κοινωνίας μας.
Μου είναι αδιανόητο ότι με πράξεις ή παραλείψεις μας θα στερήσουμε το βασικό αγαθό της ζωής από τους δημότες, κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής μας, με την άρνησή σας να συμφωνήσετε στην υπογραφή της σύμβασης που ίσχυε με την έγκρισή σας μέχρι 25.05.2020.”


Facebook twitter youtube