^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “ΠΛΗΡΗΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ”


Υπογράφηκε σήμερα (31-05-2021) από το δήμαρχο Αποκορώνου, Χαράλαμπο Κουκιανάκη και τον νόμιμα εκπρόσωπο της Θεοδωρικάτος Βασίλειος κ ΣΙΑ Ε.Ε. σύμβαση υπηρεσίας επάνδρωσης των ναυαγοσωστικών πύργων του Δήμου Αποκορώνου 2021 με συμβατικό τίμημα ποσού 182.911 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης αντικείμενο της σύμβασης είναι η ναυαγοσωστική προστασία των λουόμενων στις πολυσύχναστες παραλίες του Δήμου Αποκορώνου  σε 18 ναυαγοσωστικούς πύργους .
Σύμφωνα με τα από 05-02-2021(Αρ.πρωτ. 2131.17/312/2021 πρακτικά του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων οι παραλίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστες λουτρικές εγκαταστάσεις και επιβάλλεται η επιτήρησή τους από ναυαγοσώστες είναι:
    1. Παραλία Κυανής ακτής έμπροσθεν κέντρου υγειονομικού ενδιαφέροντος ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ
    2. Παραλία Κυανής    περιοχή ΚΟΛΑΤΣΟΥ  
    3. Παραλία Καλυβών στην παραλία οικισμού Καλυβών
    4. Παραλία Αλμυρίδας    στην παραλία οικισμού  Αλμυριδας
    5.   Δυτικός Κόλπος Γεωργιούπολης  στην θέση Καλυβάκι
    6. Παραλία Γεωργιούπολης  έμπροσθεν κέντρου υγειονομικού ενδιαφέροντος Summer time
    7. Παραλία Γεωργιούπολης ανατολικά   κέντρου υγειονομικού ενδιαφέροντος TROPICANA (περί τα 100 μ)
    8. Παραλία Γεωργιούπολης ανατολικά    της ξενοδοχειακής μονάδας SUN KISS (περί τα 65 μ)
    9. Παραλία Γεωργιούπολης    μεταξύ ξενοδοχειακών  μονάδων  MARE MONTE  και PAILOT  
    10. Παραλία Γεωργιούπολης   έμπροσθεν κέντρου υγειονομικού ενδιαφέροντος PARADISE
    11. Παραλία Γεωργιούπολης   έμπροσθεν  της ξενοδοχειακής μονάδας ΑΝΕΜΟΣ
    12. Παραλία Γεωργιούπολης  ανατολικά  της ξενοδοχειακής μονάδας GEORGIOUPOLIS RESORT (περί τα 160 μ)
    13. Παραλία Γεωργιούπολης  μεταξύ ξενοδοχειακών  μονάδων  MYTHOS PALACE και DELFINA
    14. Παραλία Γεωργιούπολης  δυτικά της ξενοδοχειακής μονάδας VANDARIS BEACH
    15. Παραλία Γεωργιούπολη   έμπροσθεν της ξενοδοχειακής μονάδας AQUAMARE
    16. Παραλία Γεωργιούπολης  δυτικά της ξενοδοχειακής μονάδας  MARI BEACH (περί τα 215 μ)
    17. Παραλία Γεωργιούπολης  ανατολικά  της ξενοδοχειακής μονάδας MARI BEACH (περί τα 185 μ)
    18. Παραλία Γεωργιούπολης     έμπροσθεν της ξενοδοχειακής μονάδας LA MER .
Τα βάθρα θα επανδρωθούν με κατ’ επάγγελμα ναυαγοσώστες, οι οποίοι θα κατέχουν, πτυχίο σχολής αναγνωρισμένης από αρμόδια Λιμενική Αρχή και άδεια ναυαγοσώστη εν ισχύ από αρμόδια Λιμενική Αρχή καθώς και τον πλήρη εξοπλισμό που αναφέρεται αναλυτικά παρακάτω.
Επίσης υποχρεούται να διαθέτει και έναν (1) συντονιστές- επόπτες ναυαγοσωστών.
Τα βάθρα θα λειτουργούν καθημερινά  (συμπεριλαμβανομένων και των αργιών) από 10.00 π.μ. έως και 18.00 μ.μ. , θα εποπτεύουν συνολικό μήκος παραλίας 400 μέτρων (200 μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου) και θα υποστηρίζονται με μηχανοκίνητα σκάφη.
Τελειώνοντας ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ανέφερε ότι οι παραλίες του Δήμου μας τα τελευταία χρόνια παρέχουν πλήρη ασφάλεια από πλευράς ποιότητας των υδάτων και ναυαγοσωστικής κάλυψης και καλεί τους επισκέπτες να επισκεφτούν τον Αποκόρωνα για αναψυχή συνδυάζοντας την ασφάλεια των θαλασσών, την ομορφιά, την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου με την γαστρονομική κουλτούρα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την Παρασκευή 28 Μάϊου η Πρόξενος του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα κυρία Clare Douglas πραγματοποίησε επίσκεψη στο Δημαρχείο Αποκορώνου, συνοδευόμενη από την Υποπρόξενο του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κρήτη κυρία Αριστέα Χουρδάκη καθώς και την κυρία Rachael Weir, Εισαγγελέα των Εισαγγελικών Αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης η κυρία Douglas ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο Αποκορώνου για την εξαιρετική συνεργασία που διατηρεί με την Βρετανική Πρεσβεία Αθηνών και το Βρετανικό Υποπροξενείο Κρήτης και την αδιάκοπη και ειλικρινή υποστήριξη που παρέχει στους Βρετανούς υπηκόους που έχουν επιλέξει τον δήμο Αποκορώνου ως τόπο μόνιμης διαμονής τους. Ο δήμαρχος ενημέρωσε εκτενώς την κυρία Douglas για τα έργα και τον σχεδιασμό που έχει ήδη ολοκληρωθεί για βελτιωτικά έργα που πρόκειται σύντομα να υλοποιηθούν στην περιοχή καθώς και για την αρμονική πολυετή συμβίωση των Βρετανών υπηκόων με την ντόπιο πληθυσμό τονίζοντας πως η συνύπαρξη αυτή έχει επιφέρει πολλά οικονομικά, πολιτισμικά και κοινωνικά οφέλη. Έγινε εκτενής αναφορά στις αλλαγές που έχουν προκύψει έπειτα από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά την Covid-19. H κυρία Douglas ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αποκορώνου, Χαράλαμπο Κουκιανάκη, για όλες τις ενέργειες του ώστε οι νέες διαδικασίες που αφορούν στους Βρετανούς κατοίκους να ολοκληρωθούν ομαλά. Η συνάντηση επιβεβαιώνει το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας και εκτίμησης που υπάρχει.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “Δήμαρχος Αποκορώνου: “Η Κρήτη σε πλήρη αναπτυξιακή τροχιά με τον νέο Β.Ο.Α.Κ.-Μικροπαρεμβάσεις στην περιοχή του Δήμου μας για τη συνολική αποδοτικότητα του έργου””


Ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υποδομών κ.Κ.Καραμανλή, στον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ.Γ.Καραγιάννη, στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ.Στ.Αρναουτάκη, στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ.Ν.Καλογερή, στους Βουλευτές Ν.Χανίων και στον πρόεδρο Τ.Ε.Ε. Δυτικής Κρήτης κ.Σπ.Σοφιανό, εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίησή του για τη χάραξη του νέου αυτοκινητόδρομου με σύγχρονες προδιαγραφές και μελετητική ωριμότητα, εγγυημένη χρηματοδότηση και σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, καταθέτοντας τις παρεμβάσεις στον σχεδιασμό του, με στόχο να βελτιωθεί το συνολικό σύστημα των μετακινήσεων και τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον.
Η επιστολή ως κάτωθι:

Aξιότιμοι κύριοι-ες,
    Μετά την επισκόπηση των σχεδίων της μελέτης που αποστείλατε στο Τ.Ε.Ε. σας κοινοποιούμε τις απόψεις μας για επιλεγμένες τροποποιήσεις που θα συνεισφέρουν στη συνολική αποδοτικότητα του έργου. Η επίσημη παρουσίαση του νέου ΒΟΑΚ το προηγούμενο Σάββατο στα Χανιά από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, μας μετέδωσε την σιγουριά ότι το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο της Κρήτης, θα γίνει επιτέλους πραγματικότητα.
    Είδαμε την χάραξη του νέου αυτοκινητοδρόμου με σύγχρονες προδιαγραφές και μελετητική ωριμότητα, εγγυημένη χρηματοδότηση και σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
    Είναι ιστορική ευκαιρία για τον τόπο μας, και πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί συμβάλλοντας στην επίλυση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, των όποιων πραγματικών προβλημάτων ανακύπτουν από την προτεινόμενη διέλευση του νέου αυτοκινητοδρόμου, χωρίς να ενδώσουμε σε τοπικά μικροσυμφέροντα, προτείνοντας ουσιαστικές βελτιώσεις, γιατί εμείς είμαστε οι βιωματικοί γνώστες των καθημερινών μετακινήσεων στον Δήμο μας, της αναπτυξιακής του δυναμικής και της πρωτεύουσας σημασίας για τη διατήρηση των ζωνών παραγωγής των τοπικών μας προϊόντων και των ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών που θέλουμε να αποδώσουμε, ως παρακαταθήκη, στις επόμενες γενιές.
    Στο πλαίσιο αυτό, μετά από επισκόπηση της χάραξης και των κόμβων του νέου αυτοκινητοδρόμου καθώς και του παραπλεύρου δικτύου τοπικής εξυπηρέτησης που κατέθεσε το Υπουργείο Υποδομών στο Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Δήμος μας προτείνει τις ακόλουθες παρεμβάσεις στον σχεδιασμό του, σε συνέχεια των μέχρι σήμερα διαβουλεύσεων και των προηγούμενων αποφάσεων του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου, με στόχο να βελτιωθεί το συνολικό σύστημα των μετακινήσεων και να διασφαλισθεί ότι το έργο θα επιφέρει τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, στους κατοίκους και στους επισκέπτες μας:
    1. Να εξασφαλισθεί με ανισόπεδο ημικόμβο η απ’ ευθείας σύνδεση των Χανίων από και προς τον Βάμο, την ιστορική έδρα του Δήμου, στην οποία χωροθετούνται όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης, το ειρηνοδικείο, το κέντρο υγείας, η τράπεζα Πειραιώς κλπ. Με την κατασκευή του ημικόμβου δεν θα αναγκάζονται οι οδηγοί σε πορεία 6χλμ μέσω του επόμενου ανισόπεδου κόμβου στις Βρύσες, από τα οποία τα μισά σε τοπικό δρόμο.
    2. Να δοθεί απ’ ευθείας πρόσβαση στον οικισμό της Γεωργιούπολης, που είναι ο σημαντικότερος προορισμός της τουριστικής περιοχής, και δυνατότητα συνεχούς πορείας στην παραλιακή ζώνη, στην οποία διεκπεραιώνεται το σημαντικότερο μέρος του τοπικού κυκλοφοριακού φόρτου κατά τη θερινή περίοδο. Πάνω από το 80% των τουριστών της περιοχής διακινούνται με λεωφορεία από τουριστικά Γραφεία, τόσο κατά την άφιξη και αναχώρησή τους στις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής όσο και κατά την διενέργεια των εκδρομών.
Η απ’ ευθείας πρόσβαση μπορεί να επιτευχθεί, κατά τη γνώμη μας, με δύο τρόπους:
        i. Είτε με μετάθεση του προτεινόμενου στην μελέτη Α.Κ. Γεωργιούπολης δυτικότερα ώστε η σύνδεσή του με τον υφιστάμενο ΒΟΑΚ να γίνει πριν ή το πολύ στην συμβολή του οικισμού με τον υφιστάμενο ΒΟΑΚ,
        ii. Είτε, αν αυτό δεν είναι εφικτό, με αναβάθμιση του προτεινόμενου ανισόπεδου κόμβου στις Βρύσες (νέος Α.Κ. Βάμου κατά τη μελέτη του Υπουργείου) ώστε να μην είναι δυσχερής η κυκλοφορία από τις Βρύσες στη Γεωργιούπολη αφού, όπως είναι σχεδιασμένος, διπλασιάζει το χρόνο διαδρομής διότι προϋποθέτει τη κίνηση των αυτοκινήτων σε μήκος 2,50χλμ στην Παλαιά Εθνική Οδό πριν συνεχίσουν στον υφιστάμενο ΒΟΑΚ μέχρι τη Γεωργιούπολη.
    3. Να μετατεθεί νοτιότερα με επιφανειακή χάραξη και μικρές σήραγγες η χάραξη του νέου αυτοκινητοδρόμου, μεταξύ των Χ.Θ. 37+000 και Χ.Θ. 39+000, στην περιοχή της Γεωργιούπολης για την αποφυγή αποκοπής της περιοχής Natura λόγω της κατασκευής βαθέων ορυγμάτων και υψηλών επιχώσεων και τη γειτνίαση με το όριο της ζώνης τουριστικής ανάπτυξης, διατηρώντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής και ακέραιο τον χώρο ΒΙΟΠΑ ΣΧΟΟΑΠ Γεωργιούπολης.
4.    Να μετακινηθεί νοτιότερα της δεξαμενής των Δραμίων, η χάραξη του νέου αυτοκινητοδρόμου από τη Χ.Θ. 42+000 έως τη Χ.Θ. 43+000 στην περιοχή των Δραμίων σύμφωνα και με την γνωμοδότηση του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου για να μην επιβαρυνθεί ο οικισμός και θιγεί ο παραδοσιακός του χαρακτήρας.

Θεωρούμε ότι οι τροποποιήσεις αυτές, είναι περιβαλλοντικά ωφέλιμες για την περιοχή μας, αναγκαίες και δεν μεταβάλουν τον κύριο κορμό  του έργου, όμως διευκολύνουν τους δημότες και επισκέπτες του Δήμου μας, οι οποίοι ως επί το πλείστον θα είναι οι χρήστες του έργου.

Με εκτίμηση,
Δήμαρχος Αποκορώνου,
Χαράλαμπος Κουκιανάκης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “Rapid Test τη Τρίτη 01 Ιουνίου στον Καβρό”


Ο Δήμος Αποκορώνου  σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και την Κινητή Μονάδα Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ Χανίων έχει προγραμματίσει δωρεάν μαζικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 στο πρώην Δημαρχείο Γεωργιούπολης στον Καβρό τη Τρίτη 01 Ιουνίου και ώρες 10:00-13:00  σε όσους δημότες επιθυμούν να εξεταστούν.

Οι προσερχόμενοι πρέπει να γνωρίζουν το ΑΜΚΑ τους ή τον αριθμό ταυτότητας και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου στο οποίο  και θα αποσταλεί το αποτέλεσμα του test καθώς επίσης να εφαρμόσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας και να τηρούν τις αποστάσεις.


Facebook twitter youtube