^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΔΕΛΙΟ ΤΥΠΟΥ «Μέτρα προστασίας διάδοσης κορονοϊού από τον Δ. Αποκορώνου»

Ο Δήμος Αποκορώνου σε συνέχεια προηγούμενων ενεργειών και αποφάσεων και σε πιστή εφαρμογή των οδηγιών για την αντιμετώπιση εξάπλωσης του κορονοϊού ανακοινώνει τα ακόλουθα:

Καλούμε για άλλη μια φορά τους πολίτες να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους και οι επισκέψεις τους στο Δημαρχείο να αποφεύγονται και να επιλέγουν τις τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές εφαρμογές για την εξυπηρέτησή τους.

Η λήψη των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής, Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, των Δ.Σ. των νομικών προσώπων του Δήμου κ.λ.π. θα πραγματοποιείται δια περιφοράς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και στην εξαιρετική περίπτωση θεμάτων που απαιτείται δια ζώσης σύγκλιση οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών.

Οι πολιτικοί γάμοι θα τελούνται σε εξωτερικό κοινόχρηστο στεγασμένο χώρο του Δήμου μας.

Το προσωπικό καθαριότητας των δομών του Δήμου έχει τεθεί σε επιφυλακή προκειμένου να χρησιμοποιηθεί όποτε και όπου χρειαστεί.

Έχουν παρθεί και έχουν τοποθετηθεί οι κατάλληλες συσκευές απολύμανσης χεριών σε κοινόχρηστους  χώρους σε υπηρεσίες και δομές του Δήμου μας, σύμφωνα και με τις υποδείξεις του γιατρού εργασίας, παράλληλα προχωρούμε στην προμήθεια αλκοολούχων αντισηπτικών και απαραίτητων υλικών για τους χώρους εργασίας και το προσωπικό του Δήμου.

Δόθηκαν οδηγίες στις σχολικές επιτροπές προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ήτοι απολυμάνσεις σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και παιδικών σταθμών προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή απολύμανση.

Το Κ.Υ.Βάμου, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δ.Αποκορώνου, το Κέντρο Κοινότητας Δ.Αποκορώνου, τα προγράμματα «Βοήθεια Στο Σπίτι» πρ. Δήμου Αρμένων και  «Κατ’οίκον Βοήθεια» του Ιδρύματος Αγία Σοφία, σε απόλυτη συνεργασία προσφέρουν, πέραν των υπηρεσιών νοσηλείας, σε ηλικιωμένα, ευπαθή χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον άτομα που παραμένουν στις οικίες τους, επιπλέον στήριξη σε καθημερινή βάση για την αντιμετώπιση της καθημερινότητάς τους.

Ο Δήμος Αποκορώνου θα συνεχίσει με υπευθυνότητα και σεβασμό να ενημερώνει έγκαιρα τους πολίτες του και θα αναπροσαρμόζει ή θα λαμβάνει επιπρόσθετα μέτρα, σύμφωνα με τις εξελίξεις και τις οδηγίες. Αντιλαμβανόμενοι όλοι τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε συνιστούμε ψυχραιμία, κοινωνική και ατομική υπευθυνότητα.

ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ»

Υπεγράφη σήμερα (13-03-2020)σύμβαση παροχής υπηρεσιών για την υπηρεσία  με τίτλο «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ», μεταξύ του δημάρχου Αποκορώνου, Χαράλαμπου Κουκιανάκη, και του αναδόχου υπηρεσίας, Αθανάσιου Δραμηλαράκη, πολιτικού μηχανικού Τ.Ε.-Ε.Δ.Ε.
Όπως  τόνισε ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, κατόπιν αυτοψίας μηχανικού της υπηρεσίας μας σε διάφορες παιδικές χαρές του Δήμου διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η ανάγκη για επισκευή, αποκατάσταση και γενικότερα συντήρηση των εξοπλισμών και των δαπέδων τους ξεκινώντας από την παιδική χαρά και το υπαίθριο πάρκο με τα όργανα γυμναστικής στην πλατεία του παραλιακού μετώπου του οικισμού της Γεωργιούπολης.
Όπου απαιτείται και ανάλογα με την κατάστασή τους θα γίνουν επισκευές ξύλινων και σιδηρών εξοπλισμών (τρίψιμο, βάψιμο, βιδώματα κ.λ.π) αλλά και τυχών δαπέδων που χρειάζονται επιδιόρθωση (π.χ. συμπλήρωση άμμου, αντικατάσταση πλακιδίων καουτσούκ κ.λ.π). Σε περίπτωση που κριθεί ότι δεν είναι επισκευάσιμος ο εξοπλισμός ή το ειδικά διαμορφωμένο δάπεδό του, θα προχωράμε στην αντικατάστασή του, μερικώς ή ολικώς με νέο  εξοπλισμό ή δάπεδο κατάλληλο και με όλες τις πιστοποιήσεις και προδιαγραφές υλικό.Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης της υπηρεσίας, ορίζεται σε 4 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

ΔΕΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Μέτρα για τον κορωνοϊό από τον Δήμο Αποκορώνου»

Εφαρμόζοντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ  και τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας για την πρόληψη εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19 αναστέλλεται η λειτουργία των κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων , των αιθουσών γυμναστικής, των παιδότοπων, των κέντρων διασκέδασης και των χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων μέχρι νεοτέρας.

Σας παρακαλούμε πριν την είσοδό σας στα δημοτικά καταστήματα  του δήμου Αποκορώνου να τηρείτε υπεύθυνα τους κανόνες ατομικής προστασίας και υγιεινής και να  προσέρχεστε μόνο  για  επείγοντα θέματα και για υποθέσεις που έχουν σύντομα καταληκτικές ημερομηνίες.

Σας ενημερώνουμε ότι μπορείτε να εξυπηρετηθείτε και με άλλους τρόπους (τηλεφωνικά, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, κτλ).

Το μόνο μας όπλο απέναντι στον ιό, είναι η ατομική μας ευθύνη.

Tηλέφωνα υπηρεσιών του Δήμου:
Προϊστάμενος Διεύθυνσης : 2825340317
Γραμματεία Δημάρχου : 2825340335
Προϊστάμενος Προσωπικού : 2825340318
Ταμείο: 2825340313
Καθαριότητα-Γραφείο κίνησης : 2825340321
Δημοτολόγιο : 2825340333
ΚΕΠ Κρυονερίδας : 2825340308
ΚΕΠ Αρμένων: 2825040501
ΚΕΠ Βάμου: 2825340204
ΚΕΠ Γεωργιούπολης: 2825340720
ΚΕΠ Ασή Γωνιάς : 2831340320
ΚΕΠ Φρε : 2825340700
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΚΘΕΣΗ ΥΦΑΝΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΛΥΒΩΝ & ΝΕΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Στον ιστό του …αργαλειού!
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΩΝ ΟΡΕΩΝ, ΤΟN ΔΗΜΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ & ΤΗΝ Δ/ΝΣΗ ΠΕ Ν. ΧΑΝΙΩΝ -ΚΟΥΚΙΑΝΑΚΗΣ: «ΜΕ ΠΗΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»

Μια αξιόλογη πρωτοβουλία ανέλαβαν τα Δημοτικά Σχολεία Καλυβών και Νέου Χωριού Αποκορώνου Χανίων, καθώς  συνδιοργανώνουν έκθεση που αφορά την Υφαντική Τέχνη με θέμα τον αργαλειό!
Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 9 Μαρτίου  στον Ενετικό Νερόμυλο των Καλυβών στις 10:00, σε ένα από τα ιστορικότερα μνημεία της ευρύτερης περιοχής , θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης που με περίσσιο  μεράκι έστησαν τα δύο σχολεία. Μάλιστα το Πρόγραμμα που θα διαρκέσει μέχρι και τις 13 Απριλίου υποστηρίζουν κι ενισχύουν το Πανεπιστήμιο των Ορέων, ο δήμος Αποκορώνου και η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Χανίων.
Από τον Όμηρο στο Βυζάντιο!
Η τέχνη της υφαντικής, χάνεται στα βάθη των αιώνων και ήταν όχι μόνο αναγκαία, αλλά και αγαπητή. Στα Ομηρικά έπη, (όπως μας διασώζει ο Όμηρος), στα χρόνια των Τρωϊκών, πολέμων ακόμη και βασίλισσες αφιέρωναν πολύ από τον προσωπικό τους χρόνο, μπροστά στον αργαλειό. Ωστόσο ο αργαλειός δεν είχε τη σύγχρονη μορφή όπως τον γνωρίζουμε, όπου η υφάντρα είναι καθιστή και υφαίνει. Η υφάντρια στην αρχαιότητα στέκεται και δουλεύει όρθια. Ο αργαλειός τότε ήταν κάθετος.  
Η βασίλισσα δεν ύφαινε από ανάγκη, είχε τόσες δούλες στην υπηρεσία της, που θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν κάθε της όνειρο. Όμως ήθελε να υφάνει η ίδια τα υφαντά που θα στόλιζε τα δωμάτιά της και καμάρωνε γι αυτά. Ωστόσο το υφαντό της Πηνελόπης στο παλάτι του Οδυσσέα, γίνεται η αιτία να καθυστερεί τους επίδοξους μνηστήρες. Η υπόσχεση που είχε δώσει στους μνηστήρες, ήταν να την αφήσουν απερίσπαστη να ολοκληρώσει το υφαντό που υφαίνει, και κατόπιν θα παντρεύονταν κάποιον απ’ όλους αυτούς. Εκείνοι το σέβονται αυτό και περιμένουν με καρτερία τη βασίλισσα να τελειώσει. Οι μνηστήρες το θεωρούν φυσιολογικό να υφαίνει μια κυρά και μάλιστα βασίλισσα. Εδώ φαίνεται πόσο πολλή μεγάλη αξία δίνουν εκείνη την ιστορική περίοδο οι άνθρωποι στην τέχνη αυτή και πόσο πολύ σέβονται την επιθυμία της υφάντριας. Καθημερινά υφαίνει στον αργαλειό της και κάθε που βρίσκει την ευκαιρία το ξηλώνει….
Στα Βυζαντινά χρόνια η τέχνη αναπτύσσεται σε μεγάλο βαθμό και η υφάντρια δε δουλεύει πλέον όρθια αλλά καθιστή στον αργαλειό της. Τα σχέδια που κοσμούν τα υφαντά είναι παρμένα από την καθημερινή ζωή, θέματα από τη φύση και τη βουκολική ζωή. Τα υφαντά έργα είναι σαν ζωγραφικά έργα τέχνης.
Η Αθηνά και ο αργαλειός
Η Υφαντική είναι από τις πρώτες τέχνες στην ιστορία του ανθρώπου. Τα ευρήματα των ανασκαφών μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η υφαντική είναι γνωστή από τα προϊστορικά χρόνια σε όλους τους γνωστούς πολιτισμούς της Μεσογείου, της Κεντρικής Ασίας, της Ινδίας και της Άπω Ανατολής.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η θεά Αθηνά, προστάτιδα της χειροτεχνίας και των καλών τεχνών, είχε εφεύρει τον αργαλειό. Πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει καλύτερη υφάντρα από αυτή, μεταμόρφωσε σε αράχνη την κόρη ενός βαφέα.

Η έκθεση στον Νερόμυλο
Το ταξίδι της Υφαντικής που ξεκινά από τα βάθη της αρχαίας Ελλάδας και καταλήγει στη δεκαετία του 1970, όπου σιγά -σιγά εγκαταλείπεται η τέχνη του αργαλειού, έχει ως στόχο να αναδείξει την πολιτιστική εκείνη κληρονομιά που κράτησε όρθια επί χιλιετίες την ελληνική οικογένεια, την οικογενειακή επιχείρηση και κατ επέκταση τις οικονομίες των τοπικών κοινωνιών. Στην έκθεση ο επισκέπτης πέρα από τον αργαλειό (είναι σε λειτουργία), θα μπορεί να δει κι ένα σωρό άλλα αντικείμενα που ήταν απαραίτητα για την κατασκευή των υφαντών. Φουσκόροκες, αδράχτια, θρομύλια, ανέμες, τυλιγάδια, μιτόχτενα κλπ, κοσμούν το εσωτερικό του Νερόμυλου και ξυπνούν θύμησες για τους παλαιότερους.
Δηλώσεις Κουκιανάκη
Εν τω μεταξύ αναφερόμενος στην πρωτοβουλία των δύο σχολείων του Αποκόρωνα, ο δήμαρχος Χαράλαμπος Κουκιανάκης επισήμανε την αναγκαιότητα της συνεργατικότητας στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, τονίζοντας τα εξής: « Ακόμα και μέσα από τις αντιθέσεις μας πρέπει να βρίσκουμε τους κατάλληλους βηματισμούς ώστε αυτές να αποκτούν δημιουργική και όχι αποτρεπτική δυναμική. Η συνεργατικότητα σε κάθε περίπτωση προσδίδει προστιθέμενη αξία στις κοινωνίες των λαών και σηματοδοτεί την φυγή προς το μέλλον. Η ενέργεια των δύο σχολείων είναι αξιέπαινη. Ο δήμος στέκεται αρωγός σε τέτοιου είδους προσπάθειες. Με τον πηλό του άσβεστου παρελθόντος  χτίζουμε τις αυριανές κοινωνίες πάνω σε υγιείς βάσεις, έτσι ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις όποιες προκλήσεις. Οι λαοί που λησμονούν την προέλευσή τους χάνονται στο αβυσσαλέο μέλλον».
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις των δύο δ/ντων κκ Πατεράκη (ΔΣ Καλυβών) και Μαρκούγια (ΔΣ Νέου Χωριού) οι οποίοι υπερθεμάτισαν την αξία της πολιτισμικής και πολιτιστικής κληρονομιάς
Τα περισσότερα εκθέματα στο Νερόμυλο όπως και ο αργαλειός, προέρχονται από την προσωπική συλλογή του κ. Πατεράκη
Τέλος να σημειωθεί πως την έκθεση στηρίζουν οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων, καθώς από την πρώτη στιγμή βρίσκονται στο πλευρό των εκπαιδευτικών


Facebook twitter youtube