^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Αποκορώνου διοργανώνει και φέτος, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, λαϊκή αγορά – εμποροπανήγυρη, την Μ. Παρασκευή 26 Απριλίου στις Βρύσες, στον κεντρικό δρόμο διασταύρωση προς Βαφέ-Νίππος.   
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τοπικά προϊόντα, είδη λαϊκής τέχνης, είδη ένδυσης κ.α., από παραγωγούς και πωλητές της ευρύτερης περιοχής.

Δηλώσεις συμμετοχής στο Δημαρχείο Αποκορώνου στις Βρύσες  έως την Μ.Τετάρτη 24 Απριλίου 2019, 09:00 – 14:00. και στα τηλ 2825340300, 2825340344

Δελτίο Τύπου

Η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει. Οι ανακαινίσεις ξενοδοχειακών  μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων όπως και κατοικιών και λοιπών ιδιωτικών χωρών  δημιουργούν ογκώδη απορρίμματα που δυστυχώς τα εναποτίθενται ανεξέλεγκτα σε διάφορες τοποθεσίες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται άσχημες εικόνες που υποβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν.  Η υπηρεσία καθαριότητας  του Δήμου Αποκορώου  σε συνεργασία με το τμήμα Πληροφορικής του Δήμου μας έχει θέσει σε λειτουργία  και στη διάθεσή των δημοτών  application - εφαρμογή  κι έχουμε παρακαλέσει όλους  σας να την χρησιμοποιούν .Εναλλακτικά μπορείτε  να  ενημερώνετε  τον αντιδήμαρχο  καθαριότητας κ.  Κουκουρακη  στο τηλ θ944573801 ή στο Γραφείο  καθαριότητας. Ενημερώνουμε δε ότι συνεργεία  αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων τρείς φορές την εβδομάδα θα
 περνούν  από τις τουριστικές περιοχές και όχι μόνο  ,προκειμένου να εξαλειφθούν αυτές οι άσχημες εικόνες. Το καθαρό περιβάλλον είναι πολιτισμός και υπόθεση όλων μας . Εξάλλου για την εικόνα των σκουπιδιών που αντικρίζουμε ευθύνη πρωτίστως έχει αυτός που τα δημιουργεί και όχι αυτός που δεν τ συλλέγει.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

O Δήμος Αποκορώνου , η Περιφέρεια Κρήτης,  και  η Paths of Greece παρουσιάζουμε την Πρόταση Ανάπτυξης Δικτύου Πεζοπορικών Διαδρομών το  Σάββατο 6 Απριλίου, στις 19.00, στις Βρύσες, στο Δημαρχείο Αποκορώνου. Πρόκειται για 10 κυκλικές διαδρομές  μήκους 120χλμ. που δίνουν πρόσβαση στη φύση, ευαισθητοποιούν στην προστασία του περιβάλλοντος έχοντας πολλαπλά  οφέλη όπως  την  επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας  ,τη προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος αλλά και την επαφή των ντόπιων με τον πολιτισμό των πατεράδων τους και την ευκαιρία για φυσική άσκηση. Η συμβολή όλων είναι ιδιαίτερα πολύτιμη και ευπρόσδεκτη καθώς η δημιουργία δικτύου πεζοπορικών διαδρομών είναι ένα έργο που θα γίνει πρωτίστως για τους ανθρώπους του Αποκόρωνα και δεν μπορεί να πετύχει χωρίς αυτούς, ενώ ήδη ένας μεγάλος αριθμός φορέων και μεμονωμένων ατόμων έχει συμβάλλει σε αυτή τη προσπάθεια, συνεργαζόμενοι με τους ανθρώπους της Paths of Greece.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Μετά από αίτημα του Δήμου Αποκορώνου εγκρίθηκε διάθεση πίστωσης του έργου με τίτλο <<ΥΔΡΟΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ>> προϋπολογισμού 148.397,11 ευρώ από την περιφέρεια Κρήτης.
    Το έργο αφορά αποκατάσταση φθορών δημοτικής οδοποιίας που  προέκυψαν από εργασίες αποκατάστασης ζημιών της υδροάδρευσης, προμήθεια και τοποθέτηση αντλητικών συγκροτημάτων ,υλικών και εξαρτημάτων κ.λ.π

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με ιδιαίτερη επιτυχία και σημαντική παρουσία εκατοντάδων μαθητών στα πλαίσια του προγράμματος «Νοιάζομαι και δρω» του Ιδρύματος  Λαμπράκη και με αφορμή τη σχολική εβδομάδα εθελοντισμού, ο Δήμος Αποκορώνου σε συνεργασία με τέσσερα σχολεία του νομού μας πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη 3 Απριλίου  εθελοντική δεντροφύτευση με σκοπό την εξυγίανση, τον καθαρισμό και τον εξωραϊσμό πρώην  χωματερής στην περιοχή των Καλυβών. Στη δράση συμμετείχαν συνολικά 170 παιδιά από το Γυμνάσιο Βάμου, το 2ο  Γυμνάσιο Χανίων, το Γυμνάσιο Πλατανιά και το Μουσικό Γυμνάσιο Θερίσου.  Όπως είναι γνωστό ο  Δ. Αποκορώνου τα τελευταία χρόνια έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση  στην προσπάθεια για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς και κυρίως των μαθητών , όπως επίσης  έχει εξυγιάνει μεγάλο αριθμό αυθαίρετων χωματερών στην ευρύτερη περιοχή του Αποκόρωνα. Στόχος ήταν να διδαχθούν τα παιδιά τις έννοιες του εθελοντισμού, και του ενεργού πολίτη καθώς επίσης να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα περιβάλλοντος και να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση. Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί καθήκον όλων μας και επιτάσσει την ενεργεί συμμετοχή των συμπολιτών μας .Τέτοιες κινήσεις εθελοντισμού κοινωνικής προσφοράς, με την συμμετοχή όλων μας, είναι η βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής

ΛΑΪΚΗ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ

Όπως κάθε χρόνο, ο Δήμος Αποκορώνου θα διοργανώσει λαϊκή εμποροπανήγυρη την Μεγάλη Παρασκευή, στις Βρύσες.

Παρακαλούμε, όποιος επιθυμεί να μπει ως χορηγός επικοινωνίας, να μας ενημερώσει για την πρόθεσή του και να μας αποστείλει λογότυπο έως την Τετάρτη 10/4/2019.

Αρμόδιος επικοινωνίας Μάνος Καποκάκης, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΟΑΚ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης με το αρ. πρωτ. 2644/ 21-03-2019 έγγραφό του προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, αιτείται την εγκατάσταση πυροσβεστικού ελικοπτέρου τύπου ERIKSON στα Χανιά και πεζοπόρου τμήματος.

Αναλυτικά το κείμενο του παραπάνω εγγράφου έχει ως εξής:

Κυρία Υπουργέ,
Σας υπενθυμίζουμε ότι ο Νομός μας σύμφωνα με το Π.Δ. 575/ 1980 “περί κηρύξεως ιδιαιτέρως ευαίσθητων σε πυρκαγιές περιοχών, δασών και δασικών εκτάσεως ως επικίνδυνων”, ανήκει στην κλάση – κατηγορία Α.
Αυτό οφείλεται στην μεγάλη έκταση που καταλαμβάνει, η χοντρή και λεπτή καύσιμη ύλη, στην μεγάλη διάρκεια των ξηροθερμικών μηνών (Απρίλη έως Οκτώβρη), καθώς και στους βορειοδυτικούς ανέμους που επικρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα Χανιά.
Σχεδιασμένες αντιπυρικές ζώνες δεν υπάρχουν, ενώ εντός των δασών και δασικών εκτάσεων το ρόλο των αντιπυρικών λωρίδων παίζει το δασικό οδικό δίκτυο που σε πολλές περιπτώσεις έχει πλάτος μόλις 2,5 μ., βρίσκεται σε κατάσταση τραγική εξαιτίας των αλλεπάλληλων θεομηνιών που χτύπησαν το Νομό Χανίων και κατά συνέπεια και τον Δήμο Αποκορώνου.
Συγκεκριμένα στις 13 & 14 Φεβρουαρίου 2019 από την καταιγίδα με την ονομασία “Χιόνη” και στο διάστημα μεταξύ 24 & 25 Φεβρουαρίου 2019 από την καταιγίδα “Ωκεανίς”.
Από τις καταιγίδες προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε δημόσιες υποδομές, όπου τμήματα Δημοτικού και Αγροτικού Οδικού Δικτύου, σε πολλές περιπτώσεις εξαφανίσθηκαν ή σε άλλες παρουσιάσθηκαν καθιζήσεις, διάβρωση του οδοστρώματος, κλπ.

Εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και των συνεπειών αυτών, ο Νομός Χανίων κατά συνέπεια και ο Δήμος Αποκορώνου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τον Οκτώβριο του 2019.

Όπως γίνεται αντιληπτό στις περιοχές αυτές η κίνηση των πυροσβεστικών αυτοκινήτων είναι παντελώς αδύνατη.

Κυρία Υπουργέ,
οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθεί η βλάστηση που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αποξηραμένη κινδυνεύει να καταστήσει τις περιοχές μας “ιδιαίτερου υψηλού κινδύνου” με την εύφλεκτη ύλη συσσωρευμένη σε συνδυασμό με την μη προσβασιμότητα των μηχανοκίνητων μέσων με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και τις περιουσίες των κατοίκων.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ δικαίως την μόνιμη εγκατάσταση του πυροσβεστικού ελικοπτέρου τύπου ERIKSON με ιδιαίτερες δυνατότητες που έχει με έδρα τα Χανιά και το άλλο συμβατικού τύπου με έδρα το Ηράκλειο.
Παράλληλα, κρίνεται άκρως απαραίτητη η εγκατάσταση και πεζοπόρου τμήματος (κατά τη γνώμη μας με έδρα τις Βρύσες Αποκορώνου, ή όπου αλλού κρίνετε εσείς αναγκαίο), καθ’ όσον η περιοχή μας δεν δύναται να αντέξει άλλο πλήγμα από τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις που θα προκύψουν από πυρκαγιές.

Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερο θα καλύπτει και τις ανάγκες του Νομού Ρεθύμνης μια εξίσου ιδιαίτερα επικίνδυνης περιοχής που επλήγη από τα καιρικά φαινόμενα.

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 15 Μαρτίου , η δεύτερη προγραμματισμένη επίσκεψη  της  πρέσβειρας  της Μ. Βρετανίας  Kate Smith στο δημαρχείο Αποκορώνου . Την επίσκεψη – ενημέρωση  διοργάνωσε το Βρετανικό Προξενείο Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Αποκορώνου και  με σκοπό την ενημέρωση των Βρετανών πολιτών του Αποκόρωνα  για  τις τελευταίες εξελίξεις  σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το πώς  αυτή  θα επηρεάσει  την ζωή τους στην Ελλάδα .
   Σύμφωνα με  δηλώσεις της  κυρίας πρέσβειρας  συζητείται παράταση της εξόδου μέχρι τις 30 Ιουνίου.Υπάρχουν διαβεβαιώσεις από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας ότι δεν θα θιγούν κεκτημένα δικαιώματα και υποχρεώσεις των μονίμων Βρετανών κατοίκων της Ελλάδας καθώς επίσης και ότι καταβάλλονται προσπάθειες και από τις δυο πλευρές για να είναι ομαλή η μετάβαση και η έξοδος της Αγγλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  Τέλος,τονίστηκε για ακόμα μια φορά η καλή συνεργασία του Δήμου Αποκορώνου με την Βρετανική Πρεσβεία και τη Βρετανική κοινότητα και ανταλλάχθηκαν δώρα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Βρετανικό Προξενείο Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Αποκορώνου διοργανώνει για δεύτερη φορά συνάντηση για τους Βρετανούς πολίτες του Αποκόρωνα την Παρασκευή 15 Μαρτίου από τις 10:00-12:00π.μ. στο Δημαρχείο Βρυσών  με σκοπό την παροχή ενημέρωσης για το πώς η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας επηρεάσει.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΤΕ)

Όπως είχε υποσχεθεί ο Δήμος Αποκορώνου με Δελτίο Τύπου σχετικά με τις αναβαθμίσεις του δικτύου ΟΤΕ, στις περιοχές Καλύβες – Αλμυρίδα και Γεωργιούπολη – Καβρός, από το γραφείο πληροφορικής ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κος. Ν.Ν. Νικολακάκης, σας ενημερώνει με τα παρακάτω:
1. Η αναβάθμιση του δικτύου Καλύβες – Αλμυρίδα έχει ολοκληρωθεί. Επομένως οι δημότες στο εξής θα έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες Internet  έως και 200 ΜΒ. Ταχύτητες έως 200 ΜΒ θα απολαμβάνουν όσοι βρίσκονται σε ακτίνα 500 μέτρων από την απόσταση των καμπινών του ΟΤΕ. Οι υπόλοιποι θα απολαμβάνουν σαφώς υψηλότερες ταχύτητες από τις σημερινές.
2. Σχετικά με την αναβάθμιση του δικτύου Γεωργιούπολης – Καβρού, οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα σας ενημερώσουμε με νεότερο δελτίο τύπου εντός του Μαρτίου.
Με την ευκαιρία, ευχαριστούμε τις τεχνικές υπηρεσίες του ΟΤΕ για την άψογη συνεργασία που είχαμε για την μελέτη και τεκμηρίωση του έργου.
Για περισσότερες τεχνικές πληροφορίες και προτάσεις, παρακαλούμε να επικοινωνείτε με το γραφείο πληροφορικής του Δήμου Αποκορώνου, με τον αντιδήμαρχο πληροφορικής κ Νίκο Νικολακάκη στα τηλέφωνα  2825340342 και 2825340343 ή στο κινητό 6985151552

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά τις ανησυχίες όπως αυτές εκφράστηκαν από τον Δήμο Αποκορώνου, κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού με επικεφαλής την Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Βλαζάκη και αποτελούμενο από τους καθηγητές του Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Κουμούση μέλος του Κ.Α.Σ., κα Ανδρουλιδάκη προϊσταμένη αναστηλώσεων Υπουργείου Πολιτισμού μέλος του Κ.Α.Σ., κα Παπαδοπούλου προϊσταμένη εφορίας αρχαιοτήτων Χανίων και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, παρουσία και της βουλευτού Χανίων κας Βάλιας Βαγιωνάκη επισκέφθηκαν την “Ελληνική Καμάρα” το ιστορικό αυτό μνημείο των Ελληνιστικών Χρόνων και αποφάσισαν να επισπευσθούν ΑΜΕΣΑ οι διαδικασίες υλοποίησης της μελέτης συντήρησης και επισκευής του μνημείου που έχει ωριμάσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων μετά από χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού.
Το προβλεπόμενο κόστος που προκύπτει από την μελέτη ανέρχεται στο ποσό των 300.000,00 €.
Η αυτοψία ανέδειξε το κατεπείγον του θέματος αφού το μνημείο έχει τραυματισθεί από τη θεομηνία.
Αναδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι μέσα από τη συνεργασία ΟΛΩΝ έρχονται τα θετικά αποτελέσματα.
Ως Δήμαρχος, ευχαριστώ ΟΛΟΥΣ για την άμεση ανταπόκριση και είμαστε στη διάθεση για την οποιαδήποτε από κοινού ενέργεια και συνδρομή για να διασώσουμε το μοναδικό αυτό μνημείο των Ελληνιστικών χρόνων 2.200 ετών και πλέον.


Facebook twitter youtube