^Κορυφή
 • Armeni Η Δημοτική ενότητα Αρμένων...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα: Καλύβες, Αρμένους, Νέο Χωριό, Στύλος, Ραμνή, Καρές, Μαχαιροί. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του Δήμου, καλύπτεται από βοσκότοπους και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Κατά τους θερινούς μήνες, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις βραβευμένες παραλίες των Καλυβών, του Γλάρου, της Κυανής Ακτής και της Κεράς....
 • Vamos Η Δημοτική ενότητα Βάμου...
  ...περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα: Βάμου, Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Κεφαλά, Ξηροστερνίου, Πλάκας, Σελλίων, Καλαμίτσι Αλεξάνδρου και Κόκκινου Χωριού. Είναι ημιορεινή περιοχή με ποικιλόμορφο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η τοπική δασώδης και θαμνώδης βλάστηση αλλά χαρακτηρίζεται και από την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της. Υπήρξε στο παρελθόν πρωτεόυσα του Δήμου καί φιλοξενεί το Κέντρο Υγείας και Δικαστήριο.
 • Georgioupolis Η δημοτική ενότητα Γεωργιούπολης..
  ... με βουνό και κάμπο, ποταμούς, λίμνη και θάλασσα, άγρια φύση και καλλιεργήσιμη γη. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, οικισμοί που διατηρούν το παραδοσιακό Κρητικό στοιχείο, αλλά και οικιστικές ζώνες με κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νυχτερινή ζωή, σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στόν τουρισμό.Μαθές, Καβρός, Κουρνάς, Κάστελλος, Φυλακή, Πάτημα, Δράμια, Εξώπολη και Καλαμίτσι Αμυγδάλου είναι τα χωριά της ενότητας αυτής.
 • Krionerida Η Δημοτική ενότητα Κρυονερίδας..
  ...αποτελείται από τις Βρύσες, την Μάζα, τον Αλίκαμπο, τον Εμπρόσνερο, τον Βαφέ και το Νίππος, ορεινά και ημιορεινά χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων. Τα χωριά αυτά χαρακτηρίζονται για τη φιλοξενία των κατοίκων τους, την διατήρηση της Κρητικής παράδοσης, ενώ κύρια ασχολία τους, είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία. Η Δ. ενότητα Κρυονερίδας, καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της επαρχίας Αποκορώνου και συνορεύει την Δήμο Σφακίων από νότια.
 • Fres Η Δημοτική ενότητα Φρε...
  ...αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα του Φρε, Μελιδονίου, Παιδοχωρίου, Πεμονίων και Τζιτζιφέ. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το έδαφος είναι ημιορεινό, παράγει άριστο λάδι, κρασί και εξαίρετα κτηνοτροφικά προϊόντα. Υπάρχουν 4 παραδοσιακά τυροκομεία που αξιοποιούν το γάλα της περιοχής και παράγουν άριστη γραβιέρα, ανθότυρους και μυζήθρα. Δύο βιοτεχνίες με παραδοσιακά έπιπλα, και πέντε Ελαιουργεία δίνουν ζωή στον τόπο διατηρώντας την παράδοση.
 • Asi Gonia Η Αση Γωνιά ..
  ...είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου με μεγάλη ιστορία, χωριό κτηνοτρόφων με 700 κατοίκους περίπου, και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Στην Αση Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Αγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα πρόβατα από τα βουνά στην εκκλησία, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους. Σίγουρα μια πολύ ασυνήθιστη γιορτή.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

Έπειτα από τα καταστρεπτικά αποτελέσματα στη φετινή ελαιοπαραγωγή με ομόφωνη απόφαση το Δ.Σ. Αποκορώνου διαμαρτύρεται και εντοπίζει τα παρακάτω προβλήματα στο πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης του δάκου:

1) Ελλιπής χρηματοδότηση. Έως και το έτος 2013 ο Δήμος Αποκορώνου λάμβανε 348.000 + ΦΠΑ για την προστασία των 1.250.000 καταγεγραμμένων δέντρων, σήμερα για τα ίδια δέντρα ο φορέας λαμβάνει 170.000 + ΦΠΑ. Ο αριθμός των δηλωθέντων δέντρων  όπως παρουσιάζονται στις προκηρύξεις των διαγωνισμών την τελευταία δεκαετία παραμένει αμετάβλητος, πράγμα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα διότι έχουν προστεθεί νέες καλλιέργειες οι οποίες  δεν αποτυπώνονται. Τα ανωτέρω ποσά αντιστοιχούσαν και αντιστοιχούν για 4 δολωματικούς ψεκασμούς. Το συνολικό ποσό που αντιστοιχεί για κάθε προστατευόμενο δέντρο στο Δήμο Αποκορώνου κυμαίνεται από 0,13 εως 0,18 σεντς (ανάλογα με την περιοχή) για το σύνολο των 4 ψεκασμών. Το ποσό αυτό δεν επαρκεί για ένα ικανοποιητικό μεροκάματο προς τους εργαζόμενους με αποτέλεσμα πολλοί από τους εργαζόμενους να ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντα τα οποία έχουν αναλάβει και ταυτόχρονα ο ανάδοχος του έργου να μη δύναται να αξιώνει υπερβολικές απαιτήσεις όσον αφορά την υλοποίηση του έργου από τους εργαζόμενους .
Το δεύτερο πρόβλημα όσον αφορά το οικονομικό σκέλος είναι τα ασφαλιστικά και κυρίως τα φορολογικά θέματα όπου ένα σημαντικό μέρος των αποδοχών επιστρέφει στο Υπουργείο Οικονομικών με αποτέλεσμα οι ήδη λιγοστές αποδοχές   των εργαζομένων στη Δακοκτονία να μειώνονται περεταίρω και για πολλούς εν δυνάμει εργαζομένους να καθίσταται αποτρεπτικό για να αναλάβουν το έργο και πιο συγκεκριμένα για τους νέους αγρότες ειδικού καθεστώτος και για όλους εκείνους που λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις. Το γεγονός πρόσθετου εισοδήματος έστω και λίγων εκατοντάδων ευρώ ετησίως  από την εργασία τους στη δακοκτονία  είναι λόγος για το Υπουργείο Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης να τους εξαίρεσαι από τη λήψη της επιδότησης που λαμβάνουν με αποτέλεσμα η δακοκτονία να στερείται των υπηρεσιών από άτομα που έχουν γνώση και εμπειρία στον τομέα αυτό με συνέπεια να αποδυναμώνεται περεταίρω η διαδικασία.

2) Γραφειοκρατία και η γενικότερη διαδικασία μέσω του Υπουργείου τα τελευταία χρόνια πολλές φορές είτε καθυστερεί την έναρξη των ψεκασμών, είτε δεν προμηθεύει εγκαίρως  με τα κατάλληλα φάρμακα τις τοπικές Δ.Α.Ο.Κ. με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν οι αρχές (Υπουργείο-Δ.Α.Ο.Κ.) να επεμβαίνουν άμεσα  όταν εντοπίζονται εστίες δάκου  και το έντομο να δρα ανεξέλεγκτα με συνέπεια όταν θα είναι έτοιμες οι υπηρεσίες  να το αντιμετωπίσουν να είναι πλέον πολύ αργά. Επίσης οι υπηρεσίες επειδή γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι οι ψεκασμοί για μια χρονιά οι εγκεκριμένοι και χρηματοδοτούμενοι  είναι 4 συνήθως κάνουν « κράτει » για να φτάσουν τα φάρμακα έως το τέλος της σεζόν αν και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι θα γινόταν πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση αν ήταν περισσότεροι. Η ανάθεση κεντρικά από το Υπουργείο είναι ένα μεγάλο λάθος  γιατί οι πληθυσμοί και η αντιμετώπιση του δάκου διαφέρει ριζικά από περιοχή σε περιοχή, π.χ. όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν ότι η αντιμετώπιση του δάκου στη Στερεά Ελλάδα σε σχέση με την Κρήτη δεν έχει καμία ομοιότητα και είναι εντελώς διαφορετικές οι απαιτήσεις. Αλλά ακόμα και εντός Κρήτης από περιοχή σε περιοχή οι απαιτήσεις διαφέρουν κατά πολύ. Επομένως η κεντρική διαχείριση από το Υπουργείο  δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσει σωστά το πρόβλημα.

3) Ένα άλλο πρόβλημα το οποίο είναι δύσκολο στην λύση του είναι η εγκατάλειψη  από πολλούς της ελαιοκαλλιέργειας κυρίως λόγω της απαξίωσης της τιμής του λαδιού με αποτέλεσμα πολλοί ελαιώνες κατά την περίοδο των ψεκασμών να έχουν μεγάλο ύψος από ξερά χόρτα και τα τρακτέρ να μην μπορούν να μπουν λόγω του ότι τα χόρτα κρύβουν τους βράχους, σε συνδυασμό με άλλες καλλιέργειες οι οποίες είναι κλειδωμένες με λουκέτα, στη διαδικασία των διαβροχών πολλοί αγροί να μένουν αψέκαστοι με αποτέλεσμα να χάνεται η έννοια της συλλογικότητας λόγω του ότι κάποιες εστίες δάκου να μην καταπολεμούνται, και έτσι το πρόγραμμα να αποτυγχάνει τουλάχιστον μερικώς.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

1)Αύξηση κατά τουλάχιστον 40% στα ήδη καταβαλλόμενα ποσά τα οποία  θα πρέπει να κατανεμηθούν  κατά 20% στην αύξηση του αριθμού των εργαζομένων και το υπόλοιπο 20% στην αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων με στόχο να βελτιωθεί αισθητά η  παροχή υπηρεσίας.
Νομοθετική ρύθμιση: να εξαιρούνται οι αποδοχές  δακοκτονίας και να λογίζονται ως ένα αυτοτελές εισόδημα και να μην συνδέονται με τις αγροτικές αποζημιώσεις – επιδοτήσεις λόγω του ότι το συγκεκριμένο έργο είναι έργο εθνικής σημασίας και εθνικού συμφέροντος  και το αποτέλεσμα αυτού δεν είναι μόνο η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων, αλλά κυρίως η προστασία του εθνικού συμφέροντος. Προτείνεται η απαλλαγή να ισχύει για εισόδημα έως των 3.000,00 ευρώ ετησίως. Η ασφάλιση με εργόσημο ύψους 10% επί των αποδοχών πρέπει να παραμείνει γιατί όλοι οι εργαζόμενοι οφείλεται  να είναι ασφαλισμένοι.

2)Έγκαιρη διενέργεια του διαγωνισμού από το αρμόδιο υπουργείο για την προμήθεια των φαρμάκων πανελλαδικά ώστε να διατίθενται και σε επάρκεια στις αντιπεριφέρειες που θα έχουν την διαχείριση του έργου με στόχο την ευελιξία και τους ψεκασμούς στην ώρα τους. Ενίσχυση με επιπλέον επιστημονικό προσωπικό, καθώς και να μελετηθούν και να αντιμετωπιστούν και οι άλλες ασθένειες που προσβάλουν την ελαιοπαραγωγή.  
 
3)Το πρόβλημα των εγκαταλελειμμένων και κλειδωμένων αγρών μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ενίσχυση των ψεκαστήρων πλάτης υπό την προϋπόθεση της αύξησης των κονδυλίων των εργολαβιών, ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνει κατανοητό στους ελαιοπαραγωγούς ότι έχουν την υποχρέωση να διευκολύνουν την προσβασιμότητα στους αγρούς τους γιατί η τυχόν παρεμπόδιση επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο τους ίδιους αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

4) Την άμεση λήψη μέτρων αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών για την τεράστια ζημιά την οποία έχουν υποστεί και για την οποία οι ίδιοι δεν έχουν ευθύνη. Στην περίπτωση που δεν αποζημιωθούν οι παραγωγοί υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος εγκατάλειψης της ελαιοκαλλιέργειας όπου συνδυαστικά η απαξίωση της τιμής  του λαδιού τα τελευταία χρόνια  με την αύξηση των ζημιών συνέπεια του ελλιπούς κρατικού προγράμματος δακοκτονίας  έχει καταστεί πλέον αποτρεπτικό για κάποιους παραγωγούς να ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια.


Ζητάμε την άμεση αποζημίωση των πληγέντων και ριζική αλλαγή στο κρατικό πρόγραμμα δακοκτονίας με στόχο στο μέλλον να ελαχιστοποιηθεί ή και να εξαλειφθεί η ζημιά η οποία προκαλείται από το δάκο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Επιστολή διαμαρτυρίας Δημάρχου Αποκορώνου προς την Παγκρήτια Ένωση Δημοσιογράφων & Μ.Μ.Ε.»

             Με την παρούσα θέλω να διαμαρτυρηθώ για την αντιδεοντολογική συμπεριφορά του μέλους σας Κωνσταντίνου Παπαζαχαριουδάκη, υπεύθυνου του δημοσιογραφικού ιστότοπου Αpokoronas Life ο οποίος επανειλημμένως μέσω του ιστοτόπου αυτού μεροληπτεί ασκώντας άδικη μεταχείριση εις βάρος της δημοτικής αρχής του Δήμου.
          Συγκεκριμένα χθες το πρωί ανήρτησε δημοσίευμα με το οποίο ισχυρίζονταν ότι με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης του Δήμου θα συζητιόταν στο Δ.Σ. ποιοι δρόμοι του Δήμου πρέπει να αποκατασταθούν, χωρίς να ζητήσει ενημέρωση προηγουμένως από τον Δήμο ή τις τεχνικές του υπηρεσίας, όπως όφειλε εάν λειτουργούσε δημοσιογραφικά σωστά.
           Αμέσως αντέδρασα αποστέλλοντάς του επιστολή διαμαρτυρίας την οποία του ζήτησα να δημοσιεύσει άμεσα ως απάντηση στο δημοσίευμά του.
          Αντί όμως να δημοσιεύσει την επιστολή μου κάτω από το δημοσίευμά του για να πληροφορηθούν οι αναγνώστες του και την άλλη άποψη , αυτός κατέβασε από τον ιστότοπο το δημοσίευμά του και φυσικά δεν ανέβασε ποτέ την επιστολή μου.
        Ένεκα τούτου αναγκάστηκα χθες το βράδυ να τον καλέσω από το προφίλ μου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης να επανορθώσει αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
        Επειδή οι πράξεις του κ.Παπαζαχαριουδάκη αφενός δεν τον τιμούν και αφετέρου έρχονται σε αντίθεση με την δεοντολογία που επιβάλλεται να έχει ένα δημοσιογραφικό όργανο,διαμαρτύρομαι σε σας για την συμπεριφορά του αυτή και σας καλώ να λάβετε μέτρα για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον, ενημερώνοντάς με για αποτελέσματα ενεργειών σας.

Ο Δήμαρχος

Χαράλαμπος Κουκιανάκης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΚΑΛΕΣΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΚΤΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ»

Μετά τις θεομηνίες του Οκτωβρίου του 2017 και του Φεβρουάριο του 2019 η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αποκορώνου ενήργησε άμεσα και μετά τις υποδείξεις των τότε προέδρων των τοπικών κοινοτήτων ύστερα από λεπτομερή καταγραφή προέβη στη σύνταξη τεχνικών δελτίων, ο Δήμαρχος  αναζήτησε χρηματοδοτήσεις τις οποίες και πέτυχε, προς αποκατάσταση αγροτικού, δημοτικού, επαρχιακού οδικού δικτύου και παλαιάς και νέας εθνικής οδού.
Μετά την χρηματοδότηση η τεχνική υπηρεσία  σύνταξε και αδειοδότησε  περιβαλλοντικά τους υποδειχθέντες δρόμους και στη συνέχεια ξεκίνησε την διαδικασία των δημοπρατήσεων για την εκτέλεση των έργων.
Συμβασιοποιήσεις έργων άλλες έχουν εκτελεστεί και άλλες εκτελούνται και ένα μεγάλο μέρος χρηματοδοτήσεων αναμένεται  η δημοπράτηση και συμβασιοποίηση του.
Την Πέμπτη 21-11-2019 και ώρα 17:00 καλούνται όλοι οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι  πρώην και νυν στην ευρεία ενημέρωση που θα πραγματοποιηθεί , στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου από την Τεχνική Υπηρεσία και αφορά τα έργα  που εκτελέστηκαν, θα εκτελεστούν και τα υπόλοιπα που δρομολογούνται προς δημοπράτηση και συμβασιοποίηση.
Όντας ενημερωμένοι και έχοντας μια πλήρη εικόνα των ζημιών του Δήμου Αποκορώνου έχω ήδη δρομολογήσει  συνεδρίαση Δ.Σ. την 29-11-2019 και ώρα 17:00 για να αποφασίσει το σώμα ποιοι δρόμοι από αυτούς που έχουν καταγραφεί ή όποιοι  άλλοι προταθούν  πρέπει να αποκατασταθούν .
Έχοντας την ευθύνη του Δήμου καλώ   όλους με σύνεση και υπευθυνότητα  μακριά από μικροσκοπιμότητες  να δρομολογήσουμε λύσεις και να οδηγήσουμε την κοινωνία του Αποκόρωνα σε δρόμους προόδου και ανάπτυξης.
Υπόσχομαι δε όπως έχω ήδη αποδείξει να αγωνίζομαι με το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον να φέρνω χρηματοδοτήσεις στον Δήμο μας,  επ’ ωφελεία των δημοτών.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΡΥΣΩΝ»

ΒΡΥΣΕΣ,18/11/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΡΥΣΩΝ»

 

Προς: Τον Δήμαρχο Αποκορώνου

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,

Με την έναρξη του φετινού σχολικού έτους απευθυνθήκαμε σε εσάς για να ζητήσουμε τη συμβολή σας προκειμένου να λειτουργήσει το τμήμα της Γ’ Λυκείου του σχολείου μας της ειδικότητας Τεχνικών Εφαρμογών Πληροφορικής. Η λειτουργία του εν λόγω τμήματος τελικά εγκρίθηκε και μπορούν οι μαθητές που το επιθυμούν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο σχολείο του τόπου που διαμένουν. Επιπλέον, τη φετινή χρονιά δύο καθηγητές πληροφορικής συμπληρώνουν πλήρες ωράριο στο σχολείο μας και έτσι συμβάλουν στη διεκπεραίωση σχολικών γραφειοκρατικών υποθέσεων.

Μετά από όλα αυτά, απευθυνόμαστε στο πρόσωπο το δικό σας και των συνεργατών σας για να σας ευχαριστήσουμε για όσα κάνατε για το αναφερόμενο θέμα. Σας συγχαίρουμε για το ανύστακτο ενδιαφέρον που διαθέτετε για τους νέους του τόπου μας και για την αποτελεσματικότητα των κόπων σας. Το σχολείο μας οφείλει μεγάλη ευγνωμοσύνη σε εσάς καθώς πάντα μας βοηθάτε και τάσσεστε στο πλευρό μας όταν οι περιστάσεις το απαιτούν.

Καλή συνέχεια στο έργο σας.

 

Με τιμή,

Ο Διευθυντής,

Βασίλειος Φασαράκης

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ"

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης κατανοώντας το μεγάλο θέμα που δημιουργήθηκε στη φετινή ελαιοπαραγωγή και θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους κεντρικούς Κρατικούς Φορείς, να σκύψουν στο πρόβλημα και να δώσουν λύση, αποζημιώνοντας τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς, απέστειλε στον αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αίτημα αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών μας, κοινοποιώντας παράλληλα στους βουλευτές, Περιφέρεια Κρήτης και Π.Ε.Δ. Κρήτης.

Η επιστολή-αίτημα έχει ως εξής:

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Το 2019 σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία αναμένεται να αναδειχτεί η καταστροφικότερη ελαιοκομική χρονιά των τελευταίων δεκαετιών στον Δήμο Αποκόρωνα. Οι λόγοι σύμφωνα με τις επιστημονικές αιτιάσεις είναι ότι ο συνδυασμός των κλιματικών συνθηκών και του κρατικού προγράμματος Δακοκτονίας έφεραν αυτό το αποτέλεσμα.

 

Πιο συγκεκριμένα η υπερβολική υγρασία σε συνδυασμό με τη ζέστη που επικράτησε κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο γεγονός ασυνήθιστο για τα κλιματικά δεδομένα της περιοχής μας και το αρκετά υποχρηματοδοτούμενο κρατικό πρόγραμμα δακοκτονίας (για τα ελαιοκομικά δεδομένα του δήμου μας) έφεραν συνδυαστικά ένα καταστρεπτικό αποτέλεσμα για την ελαιοπαραγωγή στο Δήμο μας. Η παραγωγή έχει υποστεί σημαντικότατη μείωση η οποία δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί με ακρίβεια αυτή τη στιγμή, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι λόγω της δακοπροσβολής έχουν πολλαπλασιαστεί οι οξύτητες των λαδιών με αποτέλεσμα την κατακρήμνιση των τιμών και την οικονομική καταστροφή πολλών αγροτών οι οποίοι έχουν αποκλειστικό εισόδημα και ζουν από την ελαιοπαραγωγή.

 

Επειδή υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος εγκατάλειψης της ελαιοπαραγωγής όπου είναι η σημαντικότερη πηγή εισοδήματος χιλιάδων δημοτών μας, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας ως προς την αποζημίωση των ζημιών, μετά τα επίσημα και τεκμηριωμένα στοιχεία τα οποία θα σας αποστείλουμε, από το κρατικό πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης, με την ολοκλήρωση της ελαιοκομικής περιόδου. Επίσης επισημαίνουμε την επιτακτική ανάγκη της αναθεώρησης της κρατικής χρηματοδότησης όσον αφορά τη Δακοκτονία η οποία θα πρέπει να ανταποκρίνεται στη πραγματική βάση των αναγκών για τη προστασία των ελαιοκαλλιεργειών με στόχο την ελαχιστοποίηση η και την εξάλειψη των ζημιών από την προσβολή του δάκου.

 


Facebook twitter youtube